Update – Fair value, strategie – BVB, NUCLEARELECTRICA, PETROM

publicat in 29/04/2021 21:31

Companii discutate: BVB, SNN, TEL, SNP

2 aprecieri nete


Marea majoritate a companiilor de la BVB tocmai au raportat rezultatele anuale auditate şi o să fac un mic update pentru companii prezentate în articole trecute:

https://www.investclub.ro/articol/o-companie-cu-perspective-la-bvb--chiar--bursa-de-valori-de-bucuresti

https://www.investclub.ro/articol/privire-asupra-sectorului-energetic-de-la-bvb--producatori--castigatorul-estenuclearelectrica

BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA)

Atât profitul, cât şi cash-flow-ul operaţional au crescut, cum era de aşteptat, chiar considerabil. Este însă, o scădere mare, a veniturilor financiare, ca a urmare a “înregistrării unei pierderi din diferențe nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valuta, a creșterii estimărilor pentru pierderi anticipate din credit, dar si datorită înregistrării unor venituri one-off în 2019”. Pierderile din diferenţe de curs valutar se referă la nişte obligaţiuni în USD care a performat mai rău anul trecut, aceste lucruri pe termen lung consider că ajung la o medie.

Cea mai mare parte din estimări şi variabile în modelul DCF le menţin pe moment. Modificări:

  • Poziţia de cash şi echivalente (inclusiv depozite şi obligaţiuni NErestricţionate) a scăzut un pic, cam cu 10%
  • Investiţiile pe 2021 se prevăd sensibil mai mari decât mă aşteptam (3,70 mil. lei), credeam că cea mai mare investiţie ar fi fost cu Contrapartea Centrală în 2020. Pentru 2021 se aşteaptă investiţii în “securitatea cibernetica, riscul operațional legat de platforma de operare si asigurarea suportului tehnologic pentru piața de derivate”. O să cresc atunci şi estimarea (proprie) pe 2022 la 2,50 mil. lei, revenind din 2023 la 1,11 mil. lei

Ca urmare => Fair Value = 26,85. Menţin incertitudinea mare, cum sunt doar estimări proprii pe 5 ani. La preţul actual de 26,3, acţiunea este în zona de Fair Value.

SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.)

Nu sunt mari surprize în raport, am efectuat diferite mici ajustări în modelul DCF:

  • Majoritatea investiţiilor prevăzute sunt în retehnologizare, securitate etc., deci nu am considerat că vor produce valoare adăugată. Aceasta ar putea veni însă, într-o oarecare măsură, din circuitul nuclear integrat, aşa că: păstrez doar pe 2021 estimarea de EBIT de 575 mil. lei (destul de conservatoare, media din 2017 – 2020), dar apoi urmează o creştere anuală de 1%
  • Rata de creştere în perpetuitate de la 0% la 0,5%: în continuare consider că va exista un trend de eficientizare energetică, pe de altă parte însă energia nucleară va căştiga, foarte probabil, o mică parte din renunţarea la combustibili fosili (sunt şanse de construire a 2 noi reactoare în jur de 2030)
  • Rata de discount a acţiunilor de la 10% la 10,5%: aceasta este cam media acum pentru BVB şi dincolo de vreun Relevered-Beta calculat, prefer să dau o pondere mai mare unui “discount subiectiv” - nu consider că trebuie să aibă discount faţă de piaţă cum are, de exemplu, TEL (C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA), care are monopol.
  • Estimările de investiţii pe 5 ani – menţinute cele din strategia companiei, dar istoric ei au realizat cam 70-80% din investiţiile propuse. O să folosesc pentru 2021 – 2025 un coeficient de încredere de 90%
  • Exit prin multiplul EV/EBITDA: de la 5x la 5.5x, cred că sunt şanse bune să fim promovaţi ca piaţă şi la MSCI până în 2025 şi, deci, multiplii să crească un pic

Rezultă Fair Value = 28,32. Incertitudinea o păstrez medie, avem, cel puţin parţial, nişte estimări de la companie (investiţii). Preţul însă a crescut ceva mai mult (27,5 acum), pare în zona de Fair Value

SNP (OMV PETROM S.A.)

În continuare nu sunt interesat pe termen lung de o astfel de industrie, din motivele menţionate în articolul precedent. Pe termen scurt, cum ziceam, aş putea fi dacă apare o oportunitate, iar aceasta ar putea fi următoarea: “există şanse foarte mari ca PETROM să fie inclusă în indicii pentru Pieţe Emergente ai FTSE Russell anul acesta”, criteriul rămas de satisfăcut fiind lichiditatea (Radu Hanga, Preşedinte BVB).

Nefiind interesat pe termen mediu-lung de companie, nu mă interesează un model fundamental absolut de Fair Value (pentru o companie în domeniul upstream-extractiv acesta ar fi oricum un task foarte complex datorită capacităţii finite a zăcămintelor, trebuie analizat fiecare zăcământ, introduse datele într-un model NAVNet Asset Value, şi apoi, desigur, cumulat cu ce reiese din liniile de downstream).

De asemenea, nu sunt interesat prea mult de estimări de profitabilitate pe anul viitor datorită caracterului haotic al preţului petrolului şi incertitudinii mari de anul acesta legată de cerere.

Ce mă interesază:

  • lichiditatea (active curente vs. datorii curente) şi se pare că nu sunt probleme
  • acoperirea dividendului din Free Cash Flow anul viitor (peste 2 ani deja nu prea mă mai interesează): pe 2020 avem Free Cash Flow = 2,4 mld. lei şi dividende = 1,8 mld. Lei (aprobate în 2021). Aceasta însă s-a realizat prin amânarea unor investiţii (şi reducerea unor costuri), lucru care nu ştiu dacă ar mai fi posibil în 2022, probabil că ei mizează mult pe revenirea cererii la condiţii normale. Nu îmi place prea mult această politică de dividend mare în detrimentul unor investiţii, însă…pe termen scurt acesta este (din păcate!) un factor ce influenţează preţul.

Ca şi strategie, o poziţie foarte mică, speculativă, pe termen scurt:

  • cam 1/3 din  poziţia dorită aceste zile (doar 1/3 pentru că nu îmi place preţul cam mare);
  • cam 1/3 pe parcurs pe fluctuaţii, analiza tehnică poate ajuta aici: desigur, pe moment trendul pare a fi ascendent, un minim local însoţit de un oscilator nu ar fi prea rău;
  • încă ~1/3 doar pe un eveniment favorabil care să coboare preţul (poate un eveniment neaşteptat, dar totuşi foarte des, care să coboare temporar preţul petrolului, poate după data ex-dividend va fi presiune mai mare la vânzare etc.)

Ca şi Exit:

  • dacă se va întampla includerea aşteptată în indici anul acesta, de obicei se cumpără în tranşe câteva luni după eveniment; dacă aceste câteva luni după vor fi înainte de data ex-dividend de anul viitor, ar fi bine;
  • dacă nu…de reevaluat dacă mai sunt aşteptări legate de indici pentru anul viitor şi celelalte aspecte legate în special de revenirea cererii şi sustenabilitatea dividendului (poate chiar creşterea lui) în 2022.

 

Succese!

PS: Disclaimer: Deţin poziţii SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.), BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA), dar nu am nicio legătură de business cu companiiile. Aceasta nu este o recomandare de investiţii, fiecare este responsabil pentru deciziile pe care le ia pe baza analizei proprii!



Investitor din Bucharest , Bucuresti

"Am inceput sa investesc la BVB prin 2008 si incet incet am realizat ca trebuie sa existe niste "algoritmi" bazati pe diferite analize care sa imbunatateasca rezultatele in investitii...asa ca am urmat diferite workshop-uri, atat despre investitii, cat si despre Mind Set, atat in tara, cat si in strainatate, cele mai multe resurse fiind gasite insa pe Internet. Pe pietele internationale am inceput in 2015, un an pe platforme demo, apoi din 2016 pe un cont real. Investesc in special in actiuni, obligatiuni si actiuni preferentiale, ETF-uri si optiuni (in general stock options dar nu numai). Din toamna lui 2018 sunt investitor full-time (asta nu inseamna nici pe departe ca imi petrec 8-9 ore pe zi cu aceste activitati, ci ca ele imi satisfac deja nevoile financiare). FB: Alexandru Anton Cretu"

(14 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
833 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Vanzarea in lipsa

Vanzarea in lipsa – Vanzarea unor valori mobiliare care nu sunt proprietatea vanzatorului la data vanzarii. Vanzarea speciala la ordin O metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B., constand intr-o oferta ferma, formulata de orice persoana fizica sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare si denumita Ofertant, de vanzare a valorilor mobiliare pe care le detine, prin sistemul tehnic al B.V.B.

Vezi toți termenii



Holisun
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1459
Activi azi 2
Membri online 0