Inregistrare/reinoire COD LEI

Începând cu data de 3 ianuarie 2018, toate entitățile juridice care doresc să tranzacționeze pe piețele financiare europene care implică orice fel de titluri sau instrumente financiare derivate (de exemplu, acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, tranzacții valutare forward, swap-uri, swap-uri pe rata dobânzii etc.) trebuie să se înregistreze pentru a obține un cod LEI.

În termeni simpli, dacă doriți să cumpărați sau să vindeți titluri de valoare prin intermediul unei companii, atunci trebuie să obțineți un cod de identificare al entității juridice (cod LEI). În prezent, majoritatea cerințelor privind codul LEI provin din Directiva privind piețele instrumentelor financiare (MiFID II) și Regulamentul privind infrastructura pieței europene (EMIR). Principalul scop al acestor directive este acela de a asigura o mai mare transparență și stabilitate a pieței financiare globale.

Cerere pentru un COD LEI

Cererea pentru un cod LEI este un proces simplu din trei pași.

 1. Completați toate spațiile libere obligatorii din formularul de aplicație LEI de mai sus. În cele mai multe situații, datele firmei sunt colectate automat din baza de date a Registrului Comerțului.
 2. Trimiteți aplicația și plătiți prin card de credit, PayPal sau transfer bancar.
 3. Datele dvs. vor fi procesate, iar codul LEI vă va fi trimis prin e-mail. 

Aplicația dvs. va fi trimisă pentru validarea datelor imediat după ce ați efectuat plata. În 90% din cazuri, veți primi codul LEI în termen de 2 ore*

*în zilele lucrătoare

Clic aici pentru a face o CERERE PENTRU COD LEI !


CE ESTE UN COD LEI?

 CODUL DE IDENTIFICARE AL ENTITĂȚII JURIDICE în termeni simpli

 • Cod LEI - cod de identificare al entității juridice - un număr/cod unic care identifică o persoană juridică. Poate fi folosit și ca număr de înregistrare internațional al firmei.
 • Un cod unic de identificare (cod LEI) pentru societățile care tranzacționează cu valori mobiliare.
 • Fiecare tranzacție efectuată pe piețe va fi legată de celălalt partener cu ajutorul codului LEI.
 • Autoritățile de reglementare (cum ar fi băncile centrale) utilizează acest cod pentru a supraveghea piețele financiare. LEI face legătura între piețele financiare, companii și autorități de reglementare.
 • Codul LEI este aprobat de către țările membre ale G20.
 • Datele privind persoana juridică identificată cu un anumit cod LEI sunt gratuite și sunt accesibile în baza de date GLEIF.
 • Eliberarea unui cod LEI se realizează prin intermediul Unităților Operaționale Locale (LOU) acreditate de către GLEIF.
 • GLEIF - Global Legal Entity Identifier Foundation (Fundația pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global). Aprobat de țările G20 și creat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară. Reglementat de către  Comitetul de Reglementare și Supraveghere LEI (LEI ROC)
 • Nu uitați: FĂRĂ LEI, NU EXISTĂ TRANZACȚII.

Codul LEI - ce reprezintă cifrele și literele?

Codul LEI este standardizat în conformitate cu standardul ISO 17442. Este compus dintr-o combinație de 20 de cifre și litere.

 • Primele patru cifre indică întotdeauna identitatea Unității Operaționale Locale (LOU) care a emis inițial codul LEI.
 • A cincea și a șasea cifră au întotdeauna valoarea zero.
 • Cifrele/literele de la poziția șapte până la optsprezece sunt identificatori unici pentru fiecare persoană juridică.
 • Ultimele 2 cifre reprezintă suma de control. Acestea sunt incluse în scop de verificare.

cod LEI România


Prin codul LEI se face legătura.

Viziunea Fundației pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global (GLEIF) este de a avea un număr universal de înregistrare pentru toate persoanele juridice din întreaga lume. Acesta este un cod de identificare pentru persoane juridice care poate furniza date de referință standardizate, de înaltă calitate și gratuite pentru consumator.

„Credem că, la sfârșitul zilei, ar trebui să existe o identitate unică în spatele fiecărei afaceri. Posesia unui cod LEI va contribui la atingerea acestui obiectiv.”

GLEIF


Viitorul codului LEI și de ce ar trebui să aplic pentru unul chiar acum!

Există o serie de cazuri de utilizare posibile în care codul LEI poate fi folositor.

 1. Codul LEI a fost deja adoptat ca identificator pentru societățile care contractează împrumuturi mari în India. Mai multe informații despre utilizarea Codului LEI în India. Este foarte probabil ca alte țări din întreaga lume să urmeze acest exemplu. Acest lucru va ajuta la o înțelegere mai bună a sănătății financiare globale a marilor societăți debitoare. Trebuie menționat că Banca Centrală Europeană utilizează deja codul LEI ca un identificator pentru raportarea în sistemul Ana Credit.
 2. Un cod global de identificare al persoanei juridice, sau un număr internațional de înregistrare al unei societăți. Datorită faptului că baza de date este actualizată și gratuită pentru utilizatorul final, aceasta va oferi o mai bună informare asupra identității celor cu care facem afaceri. De asemenea, va ușura procesul de acceptare a clienților noi pentru bănci și furnizori de servicii financiare.
 3. Identificarea rapidă și eficientă a companiilor online și a furnizorilor de servicii de e-commerce. Odată cu dezvoltarea sectorului de e-commerce, acest cod ne va oferi o imagine de ansamblu rapidă asupra societăților de la care vrem să comandăm bunuri. Cu doar un clic pe codul LEI, veți obține datele complete ale companiei.
 4. Multe cazuri noi de utilizare sunt introduse într-un ritm rapid: cum ar fi sigilii de securitate pentru site-uri, coduri LEI în certificate SSL etc.

Cine poate emite coduri LEI?

Emiterea codurilor LEI este reglementată de către GLEIF. GLEIF este fundația care controlează emiterea de coduri LEI, însă GLEIF nu le emite ea însăși. Ele sunt emise printr-o rețea de societăți de stat și private, care au rolul de Unități Operaționale Locale. Scopul lor principal este de a furniza înregistrarea și reînnoirea codurilor LEI și de a fi o cale de acces pentru organizațiile care doresc să obțină un cod LEI. Lista completă a Unităților Operaționale Locale poate fi găsită pe pagina web a GLEIF.

Registrul LEI acționează în colaborare cu mai multe Unități Operaționale Locale (LOU). Registrul LEI este un agent de înregistrare. Sarcina noastră este de a ajuta organizațiile și entitățile publice să obțină informații de încredere despre codul LEI și de a gestiona comunicarea între Unitățile Operaționale Locale și entitățile care doresc să solicite un cod LEI. Validăm datele furnizate cu ajutorul bazelor de date disponibile public, cum ar fi Registrul Comerțului, etc. Lista completă a registrelor de firme și a altor registre se află la pagina Lista autorităților de înregistrare GLEIF. Aflați mai multe informații despre Agenții de înregistrare.


INTREBARI FRECVENTE

Ce reprezintă codul LEI?

Codul LEI, de la Legal Entity Identifier (Identificator al Entității Juridice), este un cod alfanumeric de 20 de caractere valabil la nivel global pentru identificarea persoanelor juridice. Fiecare cod LEI este unic: este atribuit fiecărei persoane juridice o singură dată și nu poate fi atribuit niciunei alte entități. LEI este un identificator exclusiv, deoarece fiecare persoană juridică primește un singur cod LEI. Codul LEI nu înlocuiește numărul de înregistrare național al unei companii.

De ce este necesar codul LEI?

Codul LEI face legătura dintre o persoană juridică și informațiile cheie de identificare ale acesteia (nume, adresă etc.). Codul LEI permite identificarea persoanelor juridice care activează pe piețele financiare globale în diverse scopuri de monitorizare.  De exemplu, codurile LEI sunt deja utilizate în cadrul Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR - European Market Infrastructure Regulation) pentru identificarea participanților în cazul tranzacțiilor cu instrumente derivate pe piața extrabursieră (numită și OTC, "over-the-counter"). De la data de 1 noiembrie 2017, prin aplicarea Regulamentului de implementare (UE) nr. 2017/105, utilizarea codului LEI a devenit obligatorie pentru raportarea tuturor tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate.  Începând cu 1 ianuarie 2017, toți emitenții de astfel de instrumente au fost obligați să aibă un cod LEI pentru îmbunătățirea accesului la informațiile de monitorizare de către autorități.

Ce legătură are codul LEI cu tranzacțiile cu valori mobiliare?

Începând cu 3 ianuarie 2018, codurile LEI au început să fie utilizate pentru raportarea către autoritățile de monitorizare a tranzacțiilor cu valori mobiliare efectuate de furnizorii de servicii de investiții, în scopul identificării clienților care sunt persoane juridice. Aceste rapoarte despre tranzacții sunt utilizate pentru identificarea și investigarea abuzurilor de pe piață, precum și pentru monitorizarea tranzacțiilor și a activităților furnizorilor de servicii de investiții pe piețele de valori mobiliare. Formatul unui astfel de raport este stabilit printr-un regulament de implementare al Comisiei Europene.

Cine trebuie să aibă un cod LEI?

Începând cu 3 ianuarie 2018, persoanele juridice trebuie să aibă un cod LEI dacă efectuează tranzacții fie în cadrul unei platforme de tranzacționare (piață reglementată, unitate de tranzacții multilaterale etc.), fie în afara unei platforme de tranzacționare, dacă sunt implicate valori mobiliare admise la tranzacționare sau tranzacționate pe o platformă de tranzacționare sau pentru care a fost făcută o cerere de admitere la tranzacționare, precum și dacă sunt implicate valori mobiliare pentru care activul subiacent este un titlu de valoare tranzacționat pe o platformă de tranzacționare sau un indice sau un compozit compus din titluri de valoare tranzacționate pe o platformă de tranzacționare.

Furnizorii de servicii de investiții, cum ar fi băncile, au dreptul să solicite de la clienți un cod LEI?

Furnizorii de servicii de investiții sunt obligați să le solicite clienților care sunt persoane juridice să furnizeze toate informațiile necesare pentru transmiterea informațiilor despre tranzacții autorităților de monitorizare. Aceste informații includ codurile LEI.

Ce se întâmplă dacă un client nu furnizează un cod LEI?

Dacă un client care este persoană juridică nu oferă furnizorului de servicii de investiții informațiile necesare, inclusiv un cod LEI, pentru raportarea unei tranzacții de valori mobiliare, furnizorul de servicii nu va putea să își îndeplinească obligația legală de raportare. În consecință, furnizorul de servicii de investiții poate refuza furnizarea serviciului.

Cine emite coduri LEI?

Cererile pentru codurile LEI pot fi depuse la operatorii LEI autorizați. Codurile LEI sunt emise de către unități operaționale locale, numite și LOU (Local Operating Units). Asistența pentru solicitarea unui cod LEI poate fi oferită de către agenți de înregistrare oficiali și neoficiali.

Am primit un cod LEI, însă banca spune că este inactiv sau invalid.

Băncile și furnizorii de servicii de investiții verifică valabilitatea codurilor LEI în baza de date GLEIF. Deoarece GLEIF efectuează actualizarea bazei de date o dată pe zi, codul LEI pe care l-ați obținut va fi listat în baza de date din ziua următoare, de la ora 14:00 CEST. De exemplu, dacă codul dvs. LEI a fost emis astăzi, acesta va fi listat în baza de date globală mâine de la ora 14:00 (CEST).

Unde pot verifica validitatea codului meu LEI?

Valabilitatea și informațiile referitoare la un cod LEI pot fi verificate pe site-ul web al asociației-cadru, la www.gleif.org. De asemenea, puteți verifica valabilitatea codului dvs. LEI utilizând căsuța de căutare de pe site-ul nostru.

Ce reprezintă GLEIF?

GLEIF este o organizație internațională responsabilă de funcționarea sistemului de coduri LEI și de monitorizarea emitenților de coduri LEI. Sediul central al GLEIF este situat la Basel, în Elveția. Site-ul GLEIF poate fi accesat la www.gleif.org

Ce este o unitate operațională locală (LOU)?

O unitate operațională locală (LOU - Local Operating Unit) este o organizație care a fost autorizată de către GLEIF să emită coduri LEI. LOU-urile lucrează în strânsă colaborare cu agenții de înregistrare care ajută organizațiile să solicite coduri LEI. Lista LOU-urilor poate fi găsită aici.

Cine sunt agenții de înregistrare?

Un agent de înregistrare este o companie sau o organizație care oferă asistență pentru solicitarea codurilor LEI. Pentru o prezentare detaliată a agenților de înregistrare, consultați această pagină Registrul LEI ("LEI Register") este un agent de înregistrare și, în consecință, a fost autorizat de către GLEIF să utilizeze semnele de identificare ale acesteia.

Fiecare țară are un prefix diferit pentru codurile LEI?

Codurile LEI sunt coduri universale și nu sunt legate de nicio țară specifică. Fiecare unitate operațională locală are propriul număr de identificare, care apare sub forma primelor patru cifre ale codului LEI. Codurile LEI sunt valabile în întreaga lume, indiferent de unitatea operațională locală care a emis codul.

De ce trebuie să fie reînnoite periodic codurile LEI?

Este necesară reînnoirea codului LEI pentru a avea certitudinea că toate informațiile despre compania identificată cu codul LEI respectiv sunt actualizate. Pentru a reduce povara administrativă a companiilor și a organizațiilor, Registrul LEI oferă opțiunea de a plăti în avans pentru reînnoiri anuale multiple. În acel caz, Registrul LEI își asumă responsabilitatea de a verifica informațiile la momentul reînnoirii codului LEI pentru perioada respectivă. Actualizările de informații se efectuează pe baza datelor din registrele oficiale.

Cât durează procesul de solicitare a codului LEI?

În mod normal, Registrul LEI emite codul dvs. LEI într-un interval de 1-24 de ore de la momentul plății pentru solicitare. Registrul LEI emite codul dvs. LEI în maxim 24 de ore (dacă plata a fost primită și compania transmite imediat orice document suplimentar necesar).

Informațiile legate de un cod LEI sunt publice?

Da, sistemul LEI este construit pe principiul punerii la dispoziție a informațiilor în mod public. Datele companiei asociate cu codul LEI (numele, codul de înregistrare, adresa, adresa sediului principal, țara de înregistrare etc.) sunt accesibile oricui prin intermediul site-ului GLEIF.

Trebuie să plătesc pentru un cod LEI?

Codurile LEI sunt eliberate în schimbul unei taxe și se percepe și o taxă anuală de întreținere pentru reînnoirea codului. 

Ce se întâmplă dacă nu am un cod LEI sau dacă acesta expiră?

Pentru a-și îndeplini obligațiile de raportare, furnizorii de servicii de investiții au nevoie ca clienții care sunt persoane juridice să aibă un cod LEI valabil. Înainte de efectuarea oricăror tranzacții cu valori mobiliare, furnizorii de servicii de investiții verifică existența unui cod LEI valabil.

Clic aici pentru a face o CERERE PENTRU COD LEI !

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Cheltuieli financiare

Cheltuielile financiare se refera la acele cheltuieli suportate de o companie in legatura cu deciziile de finantare, de investire, expunerea la fluctuatiile cursului valutar sau provizioane.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 16/07/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9655 RON -0.09 %
1 USD 4.5555 RON +0.01 %
1 GBP 5.9096 RON -0.09 %
1 CHF 5.0873 RON -0.17 %
1 CAD 3.3308 RON -0.24 %
1 AUD 3.0731 RON -0.51 %
1 NOK 0.421 RON -0.68 %


Statistici site
Total membri 1472
Activi azi 2
Membri online 1