Companii care ne protejeaza impotriva inflatiei

publicat in 24/11/2021 23:37

Companii discutate: REIT, CEON, IMP, ONE, ALU, EL, TGN, SNG, SNP, SNN, FP

2 aprecieri nete


Din cauza crizei pandemice care s-a manifestat si a luat amploare foarte rapid anul treut, multi oameni considera ca anul 2020 a fost un an "mort", un an care nu a avut decat efecte negative asupra lumii si societatii in care traim. Din fericire, din punct de vedere al pietei de capital, 2020 a fost un an foarte bun, cu randamente neobisnuit de mari.

Intr-adevar, in luna martie a anului trecut au avut loc prabusiri pe bursele din intreaga lume, insa acestea si-au revenit rapid si au continuat sa creasca. Datorita faptului ca au stat acasa, oamenii si-au redus substantial cheltuielile si au avut mai multe economii, pe care au hotarat sa le valorifice intr-un fel, si astfel o mare parte din acesti bani au fost investiti la bursa, prin fonduri sau in mod direct prin conturi la diferiti brokeri (activele fondurilor si numarul conturilor de brokeraj deschise in 2020 si 2021 au inregistrat cresteri considerabile fata de anii precedenti).

Acesta cred ca este unul dintre principalii factori care a determinat cresterea pietei. Un alt factor important este ca pandemia si lockdown-ul au avut efecte pozitive asupra catorva sectoare, care au devenit populare rapid in randul investitorilor (IT, medicina). 

Totusi, aceasta crestere ar putea fi intrerupta, sau cel putin moderata, de unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza economia la nivel global: inflatia. Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie? Pe scurt, criza sanitara a adus si va aduce in continuare cheltuieli enorme pentru toate statele. Din cauza faptului ca tarile nu au cu ce sa plateasca aceste cheltuieli, au luat decizia de a printa bani si a-i folosi. Acest lucru a provocat inflatia, care a dus la cresterea preturilor pentu majoritatea bunurilor si a marfurilor.

Fenomenul inflationist are loc aproape in fiecare an, insa anul acesta are o dimensiune semnificativ mai mare fata de alti ani (in America nu s-a mai inregistrat o inflatie asa de mare de 4 decenii). Nici Romania nu e mai presus, cu o valoare de 101.78 a Indicelui Preturilor de Consum (Consumer Price Index), rata inflatie pe teritoriul tarii noastre se ridica la aproximativ 8% in luna octombrie. Deorece inflatia este unul din "concurentii" principali ai unui investitor m-am gandit sa fac o lista cu companii care cred ca vor beneficia sau vor oferi o protectie impotriva inflatiei ridicate de anul acesta.

  1. Companii din domeniul imobiliarelor. Da, poti investi in imobiliare la bursa prin intermediul societatilor de tip REIT (Real Estate Investment Trust). Aceste societati atrag capital de la banci sau de la investitori si il investesc preponderent in apartamente, birouri sau case, pe care, in general, le inchiriaza. Companiile de tip REIT sunt o protectie buna impotriva inflatiei deoarece pretul imobiliarelor este mai putin volatil decat cel al actiunilor, iar veniturile din chirii asigura un profit constant. In plus, REIT-urile sunt obligate se distribuie minim 90% din profit actionarilor, lucru care mareste randamentele produse de acest tip de firme. Cele mai stabile si urmarite REIT-uri sunt in America (Realty Income, Analy Capital,  American Tower), insa si pe piata romaneasca avem o astfel de societate listata acum cateva luni (REIT (STAR RESIDENCE INVEST S.A.)).
  2. Companii din domeniul materialelor de constructie. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara a avut un val impulsiv de cresteri in acest an, este clar ca si materialele necesare pentru constructia caselor si a apartamentelor s-au scumpit considerabil. Aceasta industrie este strans legata de piata imobiliarelor, asa ca se va bucura de cresteri la fel de consistente. Trebuie mentionat si faptul ca aceasta crestere a pretului materialelor a fost influentata si de pretul ridicat al materiei prime din care acestea sunt produse (ex. lemn, aluminiu, cupru). La Bursa de Valori Bucuresti avem cateva companii listate care au venit cu raportari bune anul acesta si au confirmat asteptarile investitorilor (CEON (CEMACON SA), IMP (IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A.), ONE (ONE UNITED PROPERTIES), ALU (ALUMIL ROM INDUSTRY S.A.)).
  3. Producatorii de energie. Unul dintre cele mai importante efecte ale inflatiei asupra economiei a fost cresterea surprinzatoare a pretului energiei (electricitate, curent, gaze, petrol). Majoritatea distribuitorilor care nu au putut transmite imediat preturi mai ridicate catre consumatori au avut de pierdut (EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.), TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.)), insa producatorii au beneficiat din plin de aceasta crestere adusa de inflatie (pretul energiei electrice a crescut cu 365% in luna Octombrie fata de anul trecut). Companiile care au avut cel mai mult de castigat in aceasta perioada au reusit sa reflecte aceste castiguri in raportarile financiare pentru trimestrul al treilea (SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.), SNP (OMV PETROM S.A.), SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.)). Deasemenea, si Hidroelectrica a avut un an extraordinar, insa societatea nu este listata la bursa (se poate investi indirect in Hidroelectrica prin actiunile FP (FONDUL PROPRIETATEA)).


Investitor din Slobozia , Ialomita

""

(3 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
483 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Enterprise value (EV) / EBIT sau Enterprise value (EV) / EBITDA

EBIT este profitul inainte de deducerea cheltuielilor financiare si a celor cu impozitul pe profit iar EBITDA este EBIT la care se adauga cheltuielile cu amortizarea. Comparatia cu EBIT sau EBITDA este cea mai fireasca de altfel pentru Enterprise Value, avand in vedere ca aceasta ia in calcul procesul operational in sine.

Un raport EV/Profit net nu si-ar avea rostul, pentru ca profitul net include si venituri si cheltuieli de alta natura decat cele operationale. EV/EBIT sau EV/EBITDA pot fi vazute, asadar, ca un fel de PER insa la nivel strict operational.

Exista mai multe moduri de a calcula acest indicator, in functie de EBIT ori EBITDA luate in considerare. O varianta este includerea ultimelor rezultate anuale (LFY - last fiscal year), o alta varianta, ceva mai rar intalnita, este utilizarea rezultatelor medii pe ultimele 4-7 exercitii financiare anuale, foarte populara fiind si metoda ce are in vedere EBIT ori EBITDA pe ultimele patru trimestre consecutive, adica pe ultimele 12 luni (LTM - last twelve months, sau TTM - trailing twelve months).

Enterprise value (EV) / Sales

Raportul EV/Sales poate fi vazut ca un fel de P/S, la nivel operational.

Vezi toți termeniiXTB Online Trading
Cursul BNR pentru data 30/05/2023
Moneda Curs
1 EUR 4.964 RON +0.12 %
1 USD 4.6302 RON +0.06 %
1 GBP 5.748 RON +0.65 %
1 CHF 5.1284 RON +0.15 %
1 CAD 3.4104 RON +0.20 %
1 AUD 3.0306 RON +0.13 %
1 NOK 0.417 RON +0.17 %


Statistici site
Total membri 1322
Activi azi 1
Membri online 0