Urmează Halving la Bitcoin – semnificaţie și la ce să ne așteptăm

publicat in 09/04/2024 10:43

Companii discutate:

1 aprecieri nete


  • Bitwise Asset Management: “Lansarea ETF-urilor a fost momentul IPO al Bitcoin”
  • Bitbank: “Ne aşteptăm ca scăderea dobânzilor, «înjumătăţirea» şi ETF-urile să ducă la o creştere puternică a preţului, în a doua parte a anului”
  • JP Morgan: “Reducerea recompenselor va duce la creşterea costurilor de producţie ale «minerilor», cu impact negativ asupra profitabilităţii lor”
  • “Odată ce euforia indusă de «înjumătăţirea» Bitcoin se va domoli, preţul va scădea la 42.000 de dolari”, spun analiştii băncii americane

Bitcoin are o creştere impresionantă de aproximativ 50% în acest an, cea mai populară criptomonedă din lume atingând recent un nou record istoric, de circa 73.620 de dolari.

Ascensiunea a fost atribuită, în principal, lansării de către giganţi din industria financiară precum BlackRock sau Fidelity a unor ETF-urilor pe Bitcoin spot, eveniment care, potrivit unor analişti, sporeşte rolul zonei cripto în finanţele “mainstream”.

Dar mai există un eveniment care, istoric, a fost însoţit de creşterea preţului Bitcoin.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is unregulated in most EU countries and the UK. No consumer protection. Your capital is at risk.

• “Înjumătăţirea” recompenselor “minerilor” Bitcoin

Bitcoin se bazează pe tehnologia blockchain ce implică crearea unor înregistrări de informaţie – numite “blocuri” – care sunt legate într-un lanţ printr-un proces numit “minerit”. Aceşti “mineri” folosesc putere de calcul pentru a rezolva puzzle-uri matematice şi a construi blockchain-ul, iar pentru asta sunt recompensaţi prin noi Bitcoin.

Prin activitatea lor, “minerii” procesează tranzacţii şi securizează reţeaua Bitcoin, protejând compromiterea acesteia de către actori rău intenţionaţi.

Satoshi Nakamoto, pseudonimul creatorului Bitcoin, a conceput proiectul astfel încât să existe o ofertă limitată de 21 milioane de jetoane. “Înjumătăţirea” a fost inclusă de Nakamoto în codul Bitcoin şi înseamnă reducerea la jumătate a recompensei primite de către “mineri”. Astfel, scade cantitatea nouă de Bitcoin creată.

În 2009, sistemul recompensa “minerii” ce aveau succes cu 50 de Bitcoin la fiecare bloc nou de informaţie adăugat în reţea, odată la zece minute. De atunci au avut loc trei “înjumătăţiri”, astfel încât acum 6,25 de noi jetoane sunt eliberate în reţea la fiecare zece minute.

Fiecare “înjumătăţire” are loc aproximativ odată la patru ani, următoarea fiind aşteptată peste o lună, în data de 23 aprilie.

După acel moment, recompensa “minerilor” va fi redusă la 3,125 de noi Bitcoin la fiecare zece minute.

• Preţul Bitcoin a crescut după fiecare “înjumătăţire”

Istoric, “înjumătăţirile” Bitcoin precedate şi urmate de creşterea preţului, unii analişti punând acest lucru pe seama dinamicii dintre ofertă şi cerere. Când oferta scade iar cererea rămâne cel puţin aceeaşi, teoretic preţul ar trebui să crească.

Ultima dată acest lucru s-a întâmplat în data de 11 mai 2020, după cum arată graficul prezentat de Coin Desk.

Totuşi, nu există dovezi clare că “înjumătăţirea” a fost catalizatorul ascensiunii Bitcoin, în condiţiile în care evoluţia a apărut într-un climat marcat de politica monetară relaxată a principalelor bănci centrale, ce a dus la aprecieri pentru toate activele riscante, la care s-au adăugat achiziţiile investitorilor de retail care, stând în casă ca urmare a restricţiilor impuse în timpul pandemiei, au început să tranzacţioneze criptomonede, potrivit Reuters.

Altfel spus, este dificil de izolat impactul “înjumătăţirii” asupra evoluţiei preţului, dar istoric cotaţia Bitcoin a crescut după fiecare astfel de eveniment.

• Opiniile analiştilor

Pieţele financiare includ în preţuri aşteptările privind viitorul, astfel încât este posibil ca mulţi investitori să fi achiziţionat Bitcoin în anticiparea “înjumătăţirii” de luna viitoare. Numai firma de software şi investiţii cripto MicroStrategy a cheltuit mai mult de un miliard de dolari achiziţionând peste 34.000 de Bitcoin între octombrie 2023 şi februarie 2024, conform Techopedia.

Dar performanţele trecute nu garantează rezultatele viitoare, iar opiniile privind evoluţia viitoare a preţului criptomonedei diferă în industrie. Optimiştii sunt de părere că introducerea ETF-urilor pe Bitcoin spot a creat un context nou în piaţă, faţă de “înjumătăţirile” anterioare.

Matt Hougan, directorul de investiţii al Bitwise Asset Management, a caracterizat lansarea ETF-urilor drept “momentul IPO al Bitcoin”.

Yuya Hasegawa, analist al exchange-ului cripto japonez Bitbank, spune că posibila reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală va creşte cererea atât pentru Bitcoin direct cât şi pentru ETF-uri. “În plus, «înjumătăţirea» va reduce oferta Bitcoin, aşa că ne aşteptăm ca aceste trei elemente – scăderea dobânzilor, «înjumătăţirea» şi ETF-urile să ducă împreună la o creştere puternică a preţului, la un moment dat în a doua parte a anului”, conform sursei menţionate.

Graeme Moore, şeful departamentului de tokenizare de la Polymesh Association, este de părere că, după “înjumătăţire”, Bitcoin poate atinge nivelul de 100.000 de dolari în 2024.

“Deja vedem efectul viitoarei «înjumătăţiri», cu o creştere de 50% a preţului în februarie”, a spus Moore, conform unui articol publicat de Techopedia la finele săptămânii trecute. “În plus, cererea neîntreruptă din partea noilor ETF-uri pe Bitcoin arată că piaţa începe să vadă valoarea unui activ global, descentralizat, care se dovedeşte a fi rar. Dacă ciclurile anterioare reprezintă un indicator, preţul Bitcoin va continua să crească până la «înjumătăţire» şi după aceea”.

Nu toţi cred că preţul criptomonedei îşi va continua aprecierea după ce recompensele “minerilor” vor fi reduse la jumătate.

La sfârşitul lunii februarie, JP Morgan a avertizat că «înjumătăţirea» va determina o scădere bruscă a preţului Bitcoin, în condiţiile în care reducerea recompenselor la 3,125 Bitcoin pe bloc va duce la creşterea costurilor de producţie ale “minerilor”, cu impact negativ asupra profitabilităţii lor. Or, se aşteaptă ca acest lucru să pună o presiune suplimentară pe vânzare.

“Costul de producţie a acţionat, empiric, ca o limită inferioară pentru preţul Bitcoin. În prezent, punctul central al intervalului estimat de noi pentru costul de producţie este la 26.500 de dolari, care s-ar dubla după «înjumătăţire», la 53.000 de dolari”, au scris cei de la JP Morgan, citaţi de Techopedia.

Instituţia financiară estimează că, “odată ce euforia indusă de «înjumătăţirea» Bitcoin se va domoli după luna aprilie, preţul va scădea la 42.000 de dolari”.

Făcând abstracţie de preţ, există analişti reputaţi şi figuri marcante în lumea financiară care sunt sceptici cu privire la criptomonede, unii caracterizându-le chiar drept scheme ponzi.

“Criptomonedele nu au practic nicio valoare şi nu produc nimic. Nu se reproduc, nu vă pot trimite un cec prin poştă, nu pot face nimic, iar ceea ce speraţi este ca cineva să vină şi să vă plătească mai mulţi bani pentru ele mai târziu, dar apoi acea persoane are o problemă. În termeni de valoare – zero”, a spus legendarul investitor Warren Buffett în 2020, la CNBC.

Iată o scurtă privire:
– 2012: Prețul s-a triplat de la AMUNDI FUNDS EURO GOVERNMENT BOND la Amundi UniCredit Premium Portfolio - Prudential în câteva luni.
– 2016: Prețul a crescut de la $400 la $800 în opt luni.
– 2020: Prețul a crescut de la AMUNDI FUNDS EMERGING MARKETS BOND.000 la AMUNDI FUNDS US PIONEER FUND.000 în doar 4 luni.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is unregulated in most EU countries and the UK. No consumer protection. Your capital is at risk.

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

tYs7iGc.jpg


Vrei sa te ajut sa gasesti raspunsul la intrebarile tale referitoare la investitiile la bursa ? Contacteaza-ma printr-un mesaj privat pe facebook, scrie-mi un email la adresa mentor@paulmaior.ro, sau completeaza formularul de aici: https://bit.ly/2PvDpKZ


Cuvinte cheie: bitcoin, btc, crypto, cryptomonede, halving


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
131 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Cont discretionar

Cont discretionar In cazul acestui tip de cont, intermediarul este imputernicit de catre client sa efectueze toate operatiunile legate de administrarea portofoliului (cumpararea si vanzarea de valori mobiliare).

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 29/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9758 RON -0.01 %
1 USD 4.6438 RON +0.14 %
1 GBP 5.82 RON +0.31 %
1 CHF 5.0948 RON +0.23 %
1 CAD 3.4013 RON +0.14 %
1 AUD 3.0481 RON +0.53 %
1 NOK 0.4224 RON +0.09 %


Statistici site
Total membri 1460
Activi azi 2
Membri online 0