Trump sau Biden? Ce presedinte american ar fi mai bun pentru economia Romaniei?

publicat in 02/11/2020 16:54

Companii discutate:

2 aprecieri nete


Trump sau Biden? Intrebarea pe care si-o pun sute de milioane de oameni din intreaga lume isi va afla raspunsul pe data de 3 noiembrie. Ceea ce intereseaza, insa, mai degraba, in Romania, este o perspectiva diferita: alegerea caruia dintre cei doi ar fi mai avantajoasa pentru economia tarii noastre? Este intrebarea pe care si-o pun numerosi oameni de afaceri si nu numai iar RisCO.ro ne ofera cateva raspunsuri.

Investitiile americane in Romania, in cifre

Pentru a schita un raspuns la aceasta intrebare, sa ne uitam insa la amploarea investitiilor americane in Romania. Iar aici este necesara o privire in trecut. Astfel, in anul 2014 investitiile americane in Romania se ridicau, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) la 3,531 miliarde de lei, reprezentand 2,42% din totalul investitiilor straine directe. SUA ocupa, prin urmare, la acel moment, locul 11 intre investitorii straini directi in Romania, numarul firmelor cu capital american fiind de 6.940. In acelasi timp, aportul economic al partenerului nostru strategic era de aproape 6 ori mai mare decat in anul 2002, cand Romania se pregatea sa intre in NATO.

Citeste si: Ce se va întâmpla dacă Donald Trump va deveni președintele Statelor Unite. Profilul candidatului

La 31 decembrie 2017 insa, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, investitiile americane in Romania erau in scadere, ocupand locul 14 cu aproximativ 1,91% din totalul investitiilor straine directe. Acestea vizau, in principal, urmatoarele sectoare: comunicatii, industrie electronica, industrie chimica, industria lemnului, industria alimentara, comert, silvicultura si minerit. Crestea, in schimb, numarul de societati comerciale inmatriculate la 7.479, valoarea totala a capitalului social al acestor companii, in echivalent valuta, fiind de 1.137,8 milioane USD.

Topul din anul 2017 al celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar american, dupa cifra de afaceri, avea urmatoarea componenta:

– Cargill Agricultura SRL (490,2 milioane euro)

– Mars Romania SRL (108 milioane de euro)

– Microsoft Romania SRL (69 milioane de euro)

Sa insemne aceasta scadere faptul ca americanii bateau in retragere, cel putin pe frontul economic? Nicidecum, din moment ce statistica prezentata mai sus nu includea investitiile americane militare directe, care incepeau incet-incet sa se contureze din acel moment. Sa amintim doar cateva: facilitatile militare Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii, unde americanii investeau masiv in pistele de rulare, asta ca sa nu mai mentionam importantul si, de altfel, deosebit de scumpul scut de la Deveselu, a carui investitie americana se situeaza in jurul valorii de 800 de milioane de dolari si unde partea romana a contribuit, atentie, cu numai 12 milioane de dolari.

O analaiza BNR realizata anul acesta arata insa ceea ce toata lumea banuia, mai precis faptul ca americanii au in realitate mult mai multe investitii in Romania decat cele care apar in statistici, iar daca s-ar totaliza banii investiti de partenerul strategic in tara noastra, SUA ar intra, brusc, in top 5 investitori straini. O imagine, sa recunoastem, mult mai conforma cu realitatea.

Varianta administratiei Trump: avantaje si dezavantaje

Patru ani mai tarziu de la momentul investirii, Romania a trecut cu brio „testul” Trump, de al carui comportament nabadaios toata lumea s-a temut la inceput, unii analisti mergand chiar pana acolo incat sa sugereze ca acesta ar putea renunta la scutul de la Deveselu! Fireste, nimic mai neadevarat. Dincolo de acest lucru, insa, administratia Trump a lucrat deosebit de bine cu omoloaga sa din Romania, lucru dovedit inclusiv de importantul semnal dat de Consiliul de Afaceri Americano-Roman (AMRO) inca din anul 2019, care recomanda presedintelui SUA sprijinirea candidaturii Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), precum si aderarea la spinosul dosar Visa Waiver.

Un an mai tarziu, rezultatele deja se vad: importantul anunt al americanilor in privinta investiei de 8 miliarde de dolari in centrala nucleara de la Cernavoda, asta pentru a nu mai vorbi despre mult-discutata autostrada Gdansk-Constanta, practic o menghina cu care americanii inchid accesul Rusiei in Europa. Daca foarte multe detalii nu se cunosc insa la momentul actual despre aceasta, sigur este ca, odata realizata, economia din regiune ar primi un impuls deosebit de puternic in virtutea mobilitatii extraordinare pe care ar asigura-o.

In concluzie, o continuare a administratiei Trump la Casa Alba ar fi mai mult decat favorabila Romaniei din punct de vedere economic, dar nu numai. Cat despre dezavantaje, principalul argument ramane caracterul imprevizibil al lui Donald Trump insusi, dar experienta celor 4 ani de mandat deja executat arata fara doar si poate ca acesta este un prieten al Romaniei.

?cid=650581

Varianta administratiei Biden: avantaje si dezavantaje

Fiind o administratie care inca nu si-a dovedit eficienta in relatiile de lucru, despre echipa Biden nu se poate afirma inca mare lucru cu certitudine. Cateva aspecte pozitive ies insa in evidenta, iar dintre acestea putem mentiona urmatoarele: declaratia tandemului Biden-Harris conform careia va trata Uniunea Europeana drept un partener preferntial de dialog, deci automat si Romania, plus repetatele afirmatii ale lui Joe Biden conform carora organizatia NATO va fi pusa la loc de cinste sub mandatul sau. Ceea ce nu inseamna, insa, ca Donald Trump nu valorizeaza aceasta organizatie, doar ca actualul presedinte, cu stilul sau mai contondent si fiind un om de afaceri, a dorit sa se asigure ca fiecare participant la aceasta organizatie plateste justa sa contributie.

Citeste si: Ce se va întâmpla dacă Joe Biden va deveni președintele Statelor Unite. Profilul candidatului

Cat despre aspectele negative ale unei eventuale administratii Biden, recentele dezvaluiri de presa privind legaturile lui Hunter Biden cu omul de afaceri Puiu Popoviciu fireste ca nu au cum sa arunce o lumina buna asupra contracandidatului lui Donald Trump, cel putin in Romania. Legaturile de afaceri ale fiului lui Joe Biden cu Europa de Est, sunt de altfel binecunoscute, mai ales in ceea ce priveste Ucraina, astfel ca imaginea sa in zona nu are cum sa nu fie citita in aceasta cheie. Ar insemna asta o legatura de afaceri mai buna cu Romania? Este greu de spus, dar cert este ca, pana la acest moment, filiera Popoviciu dovedeste ca Hunter Biden a avut un interes puternic in Romania, dorind sa devina cel mai mare dezvoltator imobiliar de pe piata.

In concluzie, este de asteptat ca legaturile puternice de afaceri romano-americane sa continue si in urmatorii 4 ani, indiferent cine va fi locatarul Casei Albe, iar asta, trebuie s-o spunem, mai ales in virtutea parteneriatului strategic pe care il avem cu SUA. Sau, mai pragmatic spus, atat timp cat Rusia va continua sa fie o amenintare, banii americani vor continua sa vina in Romania. Iar asta nu are cum sa fie decat o veste buna.

Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre ele!

?cid=560745


Vrei sa te ajut sa gasesti raspunsul la intrebarile tale referitoare la investitiile la bursa ? Contacteaza-ma printr-un mesaj privat pe facebook, scrie-mi un email la adresa mentor@paulmaior.ro, sau completeaza formularul de aici: https://bit.ly/2PvDpKZ



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
961 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Titluri de participare

Titluri de participare – Unitati de fond sau actiuni emise de organisme de plasament colectiv, in functie de modul de constituire al acestora.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 28/03/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.973 RON +0.04 %
1 USD 4.6085 RON +0.42 %
1 GBP 5.8167 RON +0.35 %
1 CHF 5.0914 RON +0.47 %
1 CAD 3.3896 RON +0.39 %
1 AUD 2.9924 RON -0.09 %
1 NOK 0.4255 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1453
Activi azi 3
Membri online 0