Da! Voi investi la IPO chiar daca multi incep deja sa spuna “pă net” la fel ca la Hidroelectrica ca ei o sa astepte cateva luni sa scada si dupa se baga daca merita. 🤦♂
Ei bine, poate la PremierEnergy nu va fi ca la Hidroelectrica si anume sa creasca frumos, si va scadea, dar CUI II PASA? Suntem speculanti traitori de clipa sau INVESTITORI ? 🙂 Eu presupun ca si voi sunteti INVESTITORI la fel ca mine care ne analizam companiile in care investim dupa care ne facem planul pe termen lung iar daca sunt scaderi, singura noastra preocupare este sa avem grija sa nu lesinam de la ORGASME de bucirie ca ni se ieftineste marba aia buna!
Anul acesta, Premier Energy PLC a preluat pentru 15 milioane de euro compania CEZ Vanzare, al 6-lea furnizor de energie electrică de pe piata romaneasca, cu cota de 5,2% in 2023 siun portofoliu circa 1,4 milioane de clienți. CEZ Vanzare, achizitia facuta de Premier Energy e un activ foarte important pe care sunt foarte frustrat ca nu a reusit Electrica si/sau Hidroepectrica sa o cumpere dar ma bucur ca o sa avem posibilitatea sa investim in ea prin aceasta noua companie ce se listeaza la bursa.
“Achiziția CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală și regională, în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicați pe termen lung în distribuția și furnizarea de gaze naturale în România, precum și în producția și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul”, spune Jose Garza, CEO al Premier Energy.
PREMIER ENERGY va fi o companie care probabil va da anual dividende si va fi o companie de o marime suficient de mare incat sa putem sa o vedem inclusa in ETF-ul ala romanesc de ENERGIE dar si in indicele BET foarte curand dupa listare.
Oricum, ultima amintire este foarte bună și a fost tot din domeniul energiei. Fondul Proprietatea (FP) a înstrăinat vara trecută, în IPO, pachetul său de 19,95% din acțiunile Hidroelectrica (H2O) pentru suma de 9,28 miliarde lei, arătând o capacitate mare de absorbție a pieței locale. Totuși, operațiunea de piață eșuată la Agricover imediat premergătoare tranzacției de la Hidroelectrica, arată că investitorii sunt selectivi în funcție de preț și de perspective.
″În legătură cu Oferta, Premier Energy Group (Premier Energy PLC – n.r.) intenționează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd. (“EMMA Capital”) intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (împreună “Tranzacției de Bază”). În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supraalocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază. Structura finală a Ofertei va fi stabilită în apropierea lansării Ofertei și comunicată înainte de lansarea acesteia. Societatea va utiliza veniturile din Ofertă pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă. După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy″, a transmis compania, în anunțul de intenție de listare.
Ceea ce va fi listat efectiv la bursa românească este entitatea juridică cipriotă Premier Energy PLC, înființată în 2012, anul fondării Emma, și controlată indirect de Jiri Smejc, prin alte 2 societăți din Cipru, au confirmat.
Structura portofoliu PREMIER ENERGY PLC
In grup, sub ″umbrela″ Premier Energy PLC, sunt in acest moment 15 companii inregistrate in Romania, 4 în Republica Moldova, 3 în Cipru, 2 in Ungaria și una în Serbia. Grupul Emma este pe cale să preia și producătorul de gaze din România Stratum Energy, dar nu se știe dacă acesta va fi integrat în structura de dețineri a Premier Energy PLC, compania care urmează să facă IPO la BVB.
Cine se va ocupa de listare:
- Citigroup, UniCredit Bank (Sucursala Milano) şi Wood & Company acţionează în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu oferta.
- Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. acţionează în calitate de deţinători comuni ai Registrului de Subscrieri.
- STJ Advisors are rolul de consultant financiar al Premier Energy. UniCredit S.p.A. acţionează, de asemenea, în calitate de consultant ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă).
Iata care sunt detaliile ofertei:
- Oferta va permite investitorilor accesul la o oportunitate de investiție atractivă, listată la bursă (după Admitere), în domeniul tranziției energetice în Europa de Sud-Est, care oferă o creștere solidă, completată de dividende generoase și o abordare robustă a principiilor ESG.
- Premier Energy Group intenționează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd. (“EMMA Capital”) intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (împreună “Tranzacției de Bază”). În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supra- alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază. Structura finală a Ofertei va fi stabilită în apropierea lansării Ofertei și comunicată înainte de lansarea acesteia.
- Societatea va utiliza veniturile din Ofertă pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă.
- După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy.• Interdicții de înstrăinare a acțiunilor sunt de așteptat, potrivit practicii, atât pentru Societate (360 de zile) cât și pentru EMMA Capital (180 de zile). În plus, va exista o interdicție de înstrăinare de 2 ani pentru CEO-ul Societății, Jose Garza, și pentru CFO, Petr Stohr, care intenționează să subscrie în cadrul Ofertei.
- Oferta ar putea fi finalizată în mai 2024, în funcție de condițiile de pe piața de capital.
- Acțiunile vor fi oferite și tranzacționate, după Admitere, în lei. Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.
Vara trecută, Premier Energy, companie de distribuție și furnizare a gazelor naturale, precum și de producție de energie electrică, deținută indirect în România de fondul de investiții Emma Capital, al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a preluat operarea rețelei de distribuție a gazelor din municipiul Drobeta Turnu Severin.
Premier Energy este furnizor pentru consumatori casnici și non-casnici (din zona de retail, industrie, comerț), operează și deține o rețea de distribuție de gaz în și în jurul capitalei București, zona de sud și de vest a țării, cât și în localități mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de rețea).
Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.
Operatorul este deținut de Premier Energy PLC, grupul de infrastructură și gaze care operează în Republica Moldova și România.
În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.
În urma achiziției CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deservește în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creștere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienți casnici și întreprinderi mici.
Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.
Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.
La finalul anului 2021, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziția către energie regenerabilă, ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.
Jiri Smejc exercită și funcția de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 42 de miliarde de euro. Fondul Emma Capital are 65.000 de angajați la nivel mondial și active brute totale de aproximativ 14,5 miliarde de euro.
În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.
Premier Energy Group a fost înființată în 2012, a intrat pe piața gazelor naturale din România în 2013, iar pe piața energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deținută integral de EMMA Capital.
În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.
Obiectivul Premier Energy Group este de a atinge o capacitate instalată de energie regenerabilă, deținută sau administrată, între 1.400 MW și 1.600 MW până la sfârșitul anului 2026. Grupul se așteaptă la investiții continue în activele și dezvoltările din domeniul energiei regenerabile, România urmând să implementeze o capacitate eoliană și solară suplimentară de aproximativ 11 GW pentru a ajunge la un total de aproximativ 16 GW până în 2030.
Asadar ca sa va raspund pe scurt …
DA, voi investi cu toata convingerea la IPO si voi merge pe termen lung si foarte lung fiindca am CONVINGEREA ca vor face noi achizitii in grup PE LANGA cele deja achizitionate in Romania, Republica Moldova, Cipru, Serbia si Ungaria. E o companie exact pe gustul meu!
Evident, aceasta postare NU ESTE un sfat de tranzationare. Fiecare e responsabil pentru investitiile lui si decide singur in ce investeste. Asadar faceti-va documentarea si actionati in consecinta.
Puteti investi la bursa prin platformele:
- eToro – https://bit.ly/2TKvVa0 (Your capital is at risk.)
- Skilling – https://bit.ly/48eQalg (Your capital is at risk.)
- Trading212 – https://bit.ly/invite-trading212 (Your capital is at risk.)
- XTB – https://bit.ly/inregistrare-xtb (Your capital is at risk.)
Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
- Carti de investiții la bursă: https://bit.ly/carti-investitii-emag
- Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
- Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
- Inscrie-te in MAIOR ARMY – Prima Armata de Investitori din Romania.