Piata de capital si inflatia iminenta, perspective pentru 2021

publicat in 27/02/2021 10:38

Companii discutate: BVB, SIF4, WINE, TGN, ALU, TRP, EL

7 aprecieri nete


Pe langa COVID, alt cuvant cheie cu care o sa ne familiarizam anul acesta va fi INFLATIA, mai bine spus inflatia creata prin politicile de expansiune monetara pentru contracararea pandemiei.

Acestea fiind spuse, prin acest articol voi discuta despre ce putem face pentru a ne proteja economiile in fata inflatiei iminente.

Cand spun ca inflatia este iminenta, totul are legatura cu cantitatea de bani cash aflata in circulatie. 

Daca in perioada 2019-2020 in SUA, fiecare gospodarie avea 15.274 de dolari in cash ( fata de 14,334 dolari in 2018), astazi (luna feb 2021) fiecare gospodarie din SUA are 19.413 dolari cash. 

Asta inseamna ca intr-un singur an, economiile cash in fiecare gospodarie din SUA au crescut cat in 6 ani, inainte de pandemie.

Avand in vedere trilioanele de dolari investite de guvernele lumii, cresterea datoriei publice si alte trilioane de dolari ce vor fi investiti prin programarele de relansare economica este de anticipat ca cash-ul care intra in economie va crea o inflatie pe masura.

Inflatia va deveni din ce in ce mai vizibila odata cu redeschiderea treptata a economiei. Pe masura ce inflatia creste, vom vedea si erodarea economiilor cash ale populatiei.

Pe masura ce efectele inflatiei se vor resimti in economie, este de asteptat sa vedem politici monetare menite sa minimalizeze efectele inflatiei prin cresterea dobânzilor de politica moneta si scumpirea creditarii.

Scumpirea creditarii nu inseamna doar scumpirea creditelor individuale, dobanzile de politica monetare au un impact semnificativ si asupra Pietei de Capital, prin dobanzile la care companiile se pot imprumuta sau dobânzile prin care investitorii pot sa realizeze investitii cu levier.

Ok, cum vor reactiona investitorii la inflatie si ce este de facut?

Potrivit unui interviu cu Cathie Wood, CEO Ark Invest, ea ne spune ca va exista o perioada de reevaluare a companiilor de pe Bursa, reevaluare pe care este bine sa o facem si pe portofolile noastre. 

Trebuie sa ne orientam catre actiunile cu “Deep Value”, dupa cum bine spune si Cathie Wood in interviul de mai jos.

Interviu Cathie Wood pe CNBC

Investitorii mari, luand in considerare dobanzile mai mari de politica monetara ( Federal Funds Rate este 0% in prezent) vor deveni mai prudenți si vor vana companii solide, cu “Deep Valuea”, adica evaluari PER, Price/Sales si dividende mai atractive.

Acest ciclu de reevaluare al multiplilor de pret este ceva natural, ce se intampla periodic cand banii sunt scumpi sau mai ieftini. Un exemplu in acest sens este Apple, care pana in 2018 avea un PER de 12, acum acest PER este 32, Price/Sales 7 si Divid. de 0,68%, sa nu mai zicem de Tesla, Amazon, etc….

In 2021 este bine sa ne orientam catre firmele solide, cu multiplii de evaluare atractivi si in general cei mai atractivi multiplii de evaluare ii gasim pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA).

Pentru inspiratie, daca ne gandim la multiplii de evaluare ne putem uita la actiunile/fondurile de recovery care pe masura ce economia isi revine vor incepe sa se bucure de vanzari mai mari ( SIF3 (TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A.), SIF4 (SIF MUNTENIA S.A.), WINE (PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED), TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.), ALU (ALUMIL ROM INDUSTRY S.A.), TRP (TERAPLAST SA), EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.), etc)

Pentru a vedea topul cu actiunile/fondurile din Romania prin multiplii de evaluare puteti accesa Dashboard BVB/AeRO sau Dashboard Fonduri.


Cuvinte cheie: inflatie, 2021, actiuni, cash


Investitor din Cluj Napoca , Cluj

"Sunt un adept al capitalului romanesc si al rolului esential pe care investitorii din Romania il au in dezvoltarea economiei reale. Sunt pasionat de macroeconomie, piete de capital, banking si IT."

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
2551 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Vanzarea in lipsa

Vanzarea in lipsa – Vanzarea unor valori mobiliare care nu sunt proprietatea vanzatorului la data vanzarii. Vanzarea speciala la ordin O metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B., constand intr-o oferta ferma, formulata de orice persoana fizica sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare si denumita Ofertant, de vanzare a valorilor mobiliare pe care le detine, prin sistemul tehnic al B.V.B.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 25/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON +0.00 %
1 USD 4.6386 RON -0.39 %
1 GBP 5.8067 RON +0.33 %
1 CHF 5.0843 RON -0.19 %
1 CAD 3.392 RON -0.34 %
1 AUD 3.0283 RON +0.06 %
1 NOK 0.4234 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1459
Activi azi 0
Membri online 1