OPINII: Accelerarea pandemiei COVID-19 si posibilitatea unei recesiuni romanesti in “U”

publicat in 27/10/2020 16:34

Companii discutate: BVB, NRF, ATB

4 aprecieri nete


La inceputul pandemiei COVID-19 ce a lovit Italia, apoi cu mare rapiditate s-a extins in toata Europa, am inceput sa discutam de o posibila recesiune a Uniunii Europene in “V”. Pe masura ce virusul a inceput sa se extinda pe batranul continent am vazut o reducere semnificativa a consumului si a creditarii, combinata cu o predispozitie mare catre economisire. 

De aici analisti au inceput sa se gandeasca daca revenirea economica va fi in “W” sau “U”, insemnand o recesiune prelungita, datorita “noii normalitati” in care mare parte din spatiile de birouri, restaurante si micile afaceri de pe langa ele raman in mare parte inchise sau la limita supravieturii.

Ca si in cazul COVID-19 unde incubarea poate sa dureze pana la 14 zile, abia de acum incepem sa vedem griparea economiei, cand companiile europene incep sa ramana fara banii de zile negre si fara idei. Iar masurile de sprijin promise de guverne intarzie sa apara.

Economia Europei sufera, economistii avertizand ca crestere infectiilor cu COVID-19 si restrictiile guvernamentale noi asupra miscarii oamenilor vor duce probabil la o recesiune economica severa a Uniunii Europene.

Romania, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania si Olanda au anuntat masuri sanitare severe in ultimele saptamani pentru a controla cresterea infectiilor cu Covid-19 si este de asteptat ca mai multe tari UE sa faca anunturi similare in urmatoarea perioada.

Al doilea val COVID-19 a lovit mult mai puternic decat s-a anticipat, lucru datorat unei relaxari sanitare prea rapide si prost intelese de catre populatie. Vazand acum o crestere negativa si accelerata a numarului de infectari, sezonul rece care este abia la inceput si restrictiile ce afecteaza numeroase afaceri, o recesiune severa este absolut posibila.

In timp ce cifrele trimestrului al treilea ar fi trebuit sa arate o crestere record a produsului intern brut al zonei euro atunci cand vor fi publicate la sfarsitul acestei luni, un numar in crestere de economisti isi reduc deja previziunile din trimestrul al patrulea pe teritoriu negativ, pentru majoritatea tarilor Uniunii Europene.

In Romania, austeritatea, caderea economica, somajul, explozia datoriei dincolo de pragul de alerta de 45% din PIB, explozia deficitului bugetar la 8.6% din PIB, vor duce curand la o scadere dramatica al nivelului de trai, lucru ce va incepe sa fie vizibil in ultimul trimestru din 2020 si primul trimestru din anul 2021.

Cauzele crizei nu se vor datora pandemiei COVID-19, ci a luptei intre nevoia oamenilor de a continua comportamentul economic vechi cu nevoia de prudenta si economisire in aceasta perioada incerta.

Criza aceasta va fi una structurala, perioada de revenire va fi mai lungă, in forma de “U”. 

Pentru Romania, revenirea va fi mai dificilă in conditiile in care „tractarea” de catre economiile europene dezvoltate se va realiza intr-o masura mai mica, avand in vedere ca mare parte din Europa este in acceasi situatie.

Va trebui sa ne bazam mai mult pe recastigarea increderii populatiei si conservarea puterii de cumparare, dar acest lucru nu se poate realiza cu promisiuni electorale.

Populatia trebuie sa vada lucruri concrete iar antreprenorii trebuie sa regaseasca in Statul Roman un partener, nu un executor. Avand in vedere situatia bugetara precara, Guvernul trebuie sa gaseasca rapid masuri de stimulare a economiei, fara a realiza imprumuturi masive. O astfel de solutie ar fi stimulii economici de 750 de mld Euro, aprobati de catre Comisia Europeana, pe care nu avem nici o scuze sa nu-i accesam, atat ca guvern cat si ca antreprenori.

In aceasta perioada, exista totusi foarte multe oportunitati de business, de la investitii pe bursa in companii care se extind puternic, cum ar fi companiile de tehnologie: Netflix, Zoom sau chiar companiile de pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA), precum: NRF (NOROFERT) (Agritech), ATB (ANTIBIOTICE S.A.) ( medicamente), &TRP (producător de tevi, granule si profile din PVC). 

Pentru cei cu spirit antreprenorial, aceasta criza va democratiza foarte mult “campul de lupta”, nu mai este necesar un model de business de tip “Brick and Mortar” care necesita investitii masive in infrastructura fizica, sediu, spatiu comercial, ai nevoie doar de o idee buna si de o conexiune la internet. Acesta este cel mai bun moment sa te gandescti la o afacere digitala.



Investitor din Cluj-Napoca

""

(3 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1173 vizualizări

1 aprecieri nete

Tudor Faragau

Foarte fain articolul. Si eu cred ca urmeaza o recesiune mai lunga. Fata de alte recesiuni, aici discutam de o reasezare totala al mediului de business. Cred ca vom ramane cu o parte din obiceiurile recente ( Telemunca, E-Commerce, Food Delivery) si predispozitia la economisire.

1-1 din 1

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Cont de marja

Cont de marja – Contul in care se evidentiaza fondurile banesti si/sau instrumentele financiare constituite in vederea garantarii pozitiilor deschise, precum si drepturile dobandite si obligatiile asumate.

Vezi toți termenii



Holisun
Cursul BNR pentru data 25/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON +0.00 %
1 USD 4.6386 RON -0.39 %
1 GBP 5.8067 RON +0.33 %
1 CHF 5.0843 RON -0.19 %
1 CAD 3.392 RON -0.34 %
1 AUD 3.0283 RON +0.06 %
1 NOK 0.4234 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1458
Activi azi 2
Membri online 0