Grupul TeraPlast (TRP) achiziționează Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl

publicat in 01/02/2024 18:11

Companii discutate: TRP

2 aprecieri nete


  • Pretul tranzacției a fost stabilit la 16,53 milioane de euro, la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de rezultatele anului 2024.
  • Tranzacția presupune preluarea celor două fabrici deținute de Grupul Wolfgang Freiler în Ungaria: Polytech și Pro-Moulding.
  • Cifra de afaceri a Grupului Wolfgang Freiler în 2022 a fost de 31 milioane de euro, iar marja EBITDA a fost de 12%.
  • Companiile achiziționate dețin poziții solide pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța.
  • Tranzacția va fi finalizată într-un orizont de câteva luni, după îndeplinirea tuturor condițiilor precedente uzuale, inclusiv aprobarea acționarilor TeraPlast.

TRP (TERAPLAST SA) începe în forță anul 2024 și anunță o achiziție de anvergură. În urma finalizării negocierilor, a fost semnat acordul pentru achiziția Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, care deține facilități moderne de producție în Ungaria și o divizie dinamică de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest.

Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.

Achiziția extinde și completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi piețe, cu potențial ridicat, din centrul și vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzacției reprezintă, așadar, un pas semnificativ în extinderea exporturilor Grupului în vestul Europei.

„Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție.” a declarat dl Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

„Am regăsit cu plăcere în TeraPlast un partener strategic ideal pentru a continua tradiția de 20 de ani de performanță și creștere a companiei. Amplasarea fabricilor noastre și relațiile solide, de durată cu clienții sunt în armonie cu strategia de creștere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine că TeraPlast își propune să păstreze echipa actuală, asigurând astfel o tranziție lină a operațiunilor și colaborări de succes cu clienții noștri. a declarat dl Jürgen Uhl.

Grupul Wolfgang Freiler a fost achiziționat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcții, imobiliare și HoReCa. Polytech și Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfășoară activități de producție pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție.Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate. Pro-Moulding  este specializată în injecția de mase plastice. O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă pe 5 hectare de teren și hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde companiile dețin poziții solide de piață. În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler se vor alătura echipei Grupului TeraPlast.

„Am demonstrat de-a lungul timpului că știm să creștem business-uri de succes în procesarea polimerilor și asta vom face și acum. Pornim de la o bază industrială solidă și o poziție geografică favorabilă pentru accesul la alte cinci țări din Europa de Vest. Totodată, preluăm business-uri cu potențial, active într-o piață în care concurența e mai redusă decât în România. Vom continua dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler prin investiții de 2 milioane de euro în dezvoltarea portofoliului de produse pentru infrastructură, pentru a ne întări competitivitatea în regiune.” a adăugat dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena. 

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1172 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Ce sunt optiunile de tip Call/Put?

Optiunile Call dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara un activ support la un pret de dinainte stabilit (pretul de exercitare), la o anumita data sau pe o anumita perioada pana la acea data. In schimbul acesteia el plateste o suma de bani (denumita prima) vanzatorului.  Optiunile Put dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde un activ support la un pret de dinainte stabilit (pretul de exercitare), la o anumita data sau pe o anumita perioada pana la acea data. In schimbul acesteia el plateste o suma de bani (denumita prima) vanzatorului.

In cazul in care piata se misca in devafoarea cumparatorilor, acestia au posibilitatea de a lasa optiunile sa expire. Cumparatorul are dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde activul suport pana la scadenta, la pretul de exercitare in schimbul primei Put platite vanzatorului la incheierea tranzactiei Vanzatorul optiunii are obligatia de a vinde activul support (pentru optiunile call) respective de a il cumpara (in cazul contractelor put) in eventualitatea in care cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 01/11/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9747 RON +0.00 %
1 USD 4.5814 RON +0.12 %
1 GBP 5.9156 RON -0.47 %
1 CHF 5.2774 RON -0.14 %
1 CAD 3.288 RON +0.05 %
1 AUD 3.0074 RON +0.11 %
1 NOK 0.4155 RON -0.26 %


Statistici site
Total membri 1488
Activi azi 2
Membri online 0