Companiile sunt optimiste și investesc sperând în sfârșitul pandemiei

publicat in 21/07/2021 19:07

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Increderea mediului de afaceri din întreaga lume a crescut în luna iunie la cel mai înalt nivel din 2014, în ciuda amenințărilor constante cauzate de noile variantele ale virusului, a dificultăților logistice și a celor legate de forța de muncă, potrivit firmei de cercetare IHS Markit.

Rezultatele, obținute în urma unui sondaj efectuat în rândul a 12.000 de companii din întreaga lume, arată că optimismul net a crescut la 38% în iunie, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Această revenire a sentimentului pozitiv a fost condusă de Europa și Statele Unite, China manifestând un optimism “robust”.  Dar acest optimism al companiilor ar putea veni și cu un cost pentru consumatorul mediu. Un număr net record de companii la nivel global (peste 26%) au raportat planuri de creștere a prețurilor de vânzare în cursul următoarelor 12 luni, pe fondul creșterii presiunii costurilor.

Puteti investi la bursa prin platformele:

În Europa, sentimentul de încredere a urcat la cel mai înalt nivel din 2009, +50% în iunie. Această valoare este semnificativ mai mare decât media globală și arată încrederea companiilor europene în viitor, în redresarea economică, în relaxarea restricțiilor și în controlul pandemiei. Atât sectorul de producție, cât și cel al serviciilor au arătat același grad de încredere. La nivel de țară, Spania și Regatul Unit – ambele cu o creștere a numărului de cazuri ale variantei delta a virusului Covid-19 – arată un nivel ridicat de încredere, în special în domeniul serviciilor. La nivel industrial, optimismul Germaniei se bazează pe “speranțele privind sfârșitul pandemiei” și pe viitoarea creștere a cererii de consum pe măsură ce se reduce incertitudinea. De asemenea, speranțele legate de planurile pentru creșterea cheltuielilor de investiții și dezvoltarea de noi produse se adaugă la acest scenariu.

Așteptările de creștere sunt oarecum umbrite de preocupările legate de problemele de aprovizionare și de lipsa de personal calificat corespunzător, dezechilibrele dintre cerere și ofertă urmând “să genereze presiuni puternice asupra prețurilor”, potrivit sondajului. Până în prezent, acest optimism este susținut de indicele PMI compozit pentru luna iunie, dar vom vedea dacă rezultatele din iulie, care vor fi publicate vinerea aceasta, vor sprijini în continuare perspectivele de creștere. Indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) este un indicator al sănătății economice pentru sectoarele de producție și servicii, obținut prin chestionarea managerilor din lanțurile de aprovizionare despre expansiunea, contracția sau menținerea neschimbată a condițiilor din piață.

“Optimismul mediului de afaceri din Marea Britanie a continuat să se consolideze la jumătatea anului, deoarece așteptările privind o redresare puternică au permis firmelor să planifice o creștere record a numărului de angajați în următoarele 12 luni”, potrivit Accenture/IHS Markit UK Business Outlook. Cu toate acestea, nu totul funcționează bine, mai ales în ceea ce privește personalul. Există rapoarte conform cărora din cauza creșterii actuale a numărului cazurilor de Covid-19, afacerile, magazinele și fabricile nu funcționează la capacitate maximă, deoarece o mulțime de salariați se află în izolare după ce au intrat în contact direct cu persoane infectate cu coronavirus. 700 de muncitori din cea mai mare fabrică din Marea Britanie, deținută de Nissan, nu pot lucra, iar în alte sectoare se estimează că 20% din personal se află în aceeași situație.

Sondajul IHS Markit Business Outlook din SUA a indicat că încrederea în mediul de afaceri în rândul firmelor din sectorul privat american este cea mai puternică din iunie 2014. Atât producătorii, cât și furnizorii de servicii au arătat o încredere mai mare în perspectivele de creștere a activității, producătorii de bunuri înregistrând cel mai ridicat nivel de optimism din ultimii șapte ani. Rezultatele economice publicate vinerea trecută par să fie în acord cu sondajul. Vânzările cu amănuntul din SUA din luna iunie au crescut cu 0,6% pe lună, iar vânzările de bază, retail, fără automobile au înregistrat o creștere de 1,3% pe lună, față de 0,4%, cât se aștepta.

Raportul privind China arată, de asemenea, un optimism ridicat în ceea ce privește creșterea, dar mai mic decât raportul anterior, datorită îngrijorărilor legate de disponibilitatea forței de muncă.

În concordanță cu optimismul manifestat de mediile de afaceri la nivel mondial, economia globală a înregistrat din nou o expansiune rapidă în iunie, UE și-a îmbunătățit previziunile privind PIB-ul pentru sfârșitul anului, iar FMI se pregătește să își actualizeze miercuri estimările pentru a doua oară în acest an.

Potrivit JPMorgan Global PMI, creșterea din iunie a încheiat cel mai puternic trimestru calendaristic din ultimii 15 ani. Piețele așteaptă cu nerăbdare publicarea în această vineri a indicatorilor Flash Composite PMI din Franța, Germania, zona euro, Marea Britanie și SUA, deoarece activitatea de achiziții este considerată cel mai bun indicator al modului în care companiile privesc viitorul. După pesimismul indus de pandemie de anul trecut, optimismul redobândit poate determina creșterea PIB-ului, rezultate mai bune pentru companii și poate susține piețele bursiere.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Vrei sa te ajut sa gasesti raspunsul la intrebarile tale referitoare la investitiile la bursa ? Contacteaza-ma printr-un mesaj privat pe facebook, scrie-mi un email la adresa mentor@paulmaior.ro, sau completeaza formularul de aici: https://bit.ly/2PvDpKZ


Cuvinte cheie: actiuni, bursa, pandemie, companii


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(44 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
195 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Ce este un Credit default Swaps sau CDS ?

Un credit default swap (CDS) este un instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligatiuni) intre doua parti. Acest tip de instrument derivat a fost lansat de JP Morgan in anul 1997. Cumparatorul unui CDS este protejat impotriva riscului de neplata al respectivului instrument cu venit fix (default risk) in timp ce vanzatorul CDS-ului garanteaza bonitatea titlului care face obiectul swap-ului. Astfel, riscul de neplata este transferat de la detinatorul titlului cu venit fix la vanzatorul swap-ului. In cazul in care, de exemplu, un investitor detine o obligatiune (presupunem ca aceasta va fi rascumparata la valoarea nominala) si cumpara un CDS, el este cumparator al swap-ului si va primi valoarea nominala a obligatiunii, daca emitentul se afla in situatia de a nu putea plati cupoanele aferente si intra in incapacitate de plata.

Vezi toți termenii
Cursul BNR pentru data 12/08/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.8909 RON -0.37 %
1 USD 4.745 RON -0.09 %
1 GBP 5.7696 RON -0.59 %
1 CHF 5.038 RON -0.18 %
1 CAD 3.7206 RON -0.02 %
1 AUD 3.3761 RON +0.10 %
1 NOK 0.499 RON -0.10 %


Statistici site
Total membri 1211
Activi azi 3
Membri online 0