#bursapescurt: Știrile business ale zilei 12 octombrie 2020

publicat in 12/10/2020 20:26

Companii discutate: SNG, ELGS, SFG, TBM, BVB, SNP, HAI, RPH, CMP, RORX, ALR, LIH, TGN, TRP, EFO, PTR, TEL

3 aprecieri nete


  • SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.) a incheiat un contract de aprox. 526 mil. RON cu Electrocentrale Bucuresti (Elcen), pentru livrarea de gaze naturale in perioada 1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021. Pentru plata, se va emite o factura de regularizare scadenta la 90 de zile de la data emiterii, potrivit contractului incheiat de catre parti. (Sursa: Economica.net)
  • Construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va fi coordonata de americanii de la Aecom care, de asemenea, vor avea in vedere reabilitarea reactorului 1, dupa ce, vineri, la Washington D.C., Romania a incheiat un acord cu SUA privind finantarea cu 8 mld. USD a acestora, fiind totodata cel mai mare pachet de finantare primit vreodata. (Sursa: ZF.ro)
  • Consiliul de Administratie al ELGS (ELECTROARGES SA CURTEA DE ARGES) comunica numirea, in calitate de Director General al companiei, a d-lui Marcel Nastasie, pentru un mandat de 4 ani. (Sursa: comunicat companie)
  • Conform declaratiilor reprezentantilor companiei Daimler, autoritatile europene ar trebui sa promoveze infrastructura privind incarcarea masinilor electrice la fel de agresiv cum tintesc la inregistrarea unor emisii de carbon mai mici. Propunerile Comisiei Europene de a reduce emisiile medii ale masinilor noi in 2030 cu 50% sub nivelul din 2021 ar putea afecta locurile de munca din productie, mai ales cele legate de asamblarea celor cu motoare cu combustie interna. (Sursa: Reuters.com)
  • Agentia de rating Fitch a retrogradat ratingul grupului Renault la BB de la BB+, cu perspectiva negativa. Potrivit unui comunicat al Fitch, retrogradarea reflecta deteriorarea importanta a profilului de credit in 2020 si, de asemenea, faptul ca o redresare robusta si sustinuta a Renault se va extinde dincolo de orizontul de rating din urmatorii 2-3 ani. (Sursa: Economica.net)
  • Audi, parte a grupului german Volkswagen, se asteapta la vanzari in scadere in 2020, in ciuda inregistrarii unor cifre favorabile in lunile iulie, august si septembrie. Conform declaratiilor lui Markus Duesmann, ce conduce in prezent divizia Audi, in ciuda inregistrarii unui avans in ultimele luni, nu se vor putea compensa la nivel global pierderile semnificative inregistrate in lunile aprilie si mai. Septembrie a fost cea mai buna luna a anului privind vanzarile globale de masini premium. In alte stiri, in ciuda publicatiilor presei locale privind o disputa intre producatorul auto si guvernul local, fabrica Audi din Mexic este in continuare deschisa. (Sursa: Reuters.com)
  • Conducerea Grupului SFG (SPHERA FRANCHISE GROUP) a anuntat numirea, in cadrul sedintei de ieri a Consiliului de Administratie, a d-lui Calin Ionescu in calitate de Director General Executiv al Companiei. Mandatul d-lui Ionescu a inceput de ieri, 8 octombrie 2020, si va dura pana la data de 1 mai 2023. Totodata, Consiliul de Administratie a luat act de renuntarea d-lui Anastasios Tzoulas la mandatul de administrator, la functia de Vicepresedinte al Consiliului in cadrul Grupului Sphera, precum si la statutul de membru al Comitetului de Audit, renuntarea devenind efectiva de astazi. (Sursa: comunicat companie).
  • Compania TBM (TURBOMECANICA S.A.) a precizat, printr-un comunicat, ca impactul pandemiei cu noul coronavirus asupra activitatii sale a fost limitat. Astfel, cifra de afaceri a companiei nu a fost afectata, dupa ce aceasta s-a majorat cu 6.3% din S1 2019 in S1 2020. Asemanator, in contextul raspandirii virusului, Turbomecanica a efectuat cheltuieli suplimentare nesemnificative, in vederea protejarii propriilor angajati. Spre deosebire de situatia celor mai multe companii, Turbomecanica a realizat doar angajari, neexistand niciun impact al COVID-19 asupra acestui aspect. (Sursa: comunicat companie)
  • BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA) a emis un comunicat prin care prezinta structura actionariatului la 30 septembrie 2020. Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a scazut participatia sub 5% la BVB, pana la 4.997%, dupa vanzarea unor actiuni in data de 5 octombrie. La 30 septembrie, 73.66% din BVB este detinuta de actionari institutionali romani. (Sursa: Bursa.ro)
  • International Business Machines Corp a anuntat ca se va imparti in doua companii publice, pentru a se putea concentra pe cloud computing. IBM va lista ca o companie separata divizia specializata de servicii de infrastructura IT, ce ofera suport tehnic pentru 4,600 de clienti, in 115 tari. IBM planuieste listarea noii companii, cu o alte denumire, pana la sfarsitul anului 2021. Aceasta noua companie va avea 90,000 de angajati, iar conducerea va fi stabilita in urmatoarele luni. (Sursa: Reuters.com)
  • Boeing Co ar fi in discutii pentru vanzarea unor aeronave model 737 MAX catre linia aeriana Alaska Airlines, confom surselor Reuters, vanzarea ar avea loc dupa ce aeronavele primesc aprobarea de a se intoarce la zbor. (Sursa: Reuters.com)
  • WarnerMedia, parte a grupului AT&T Inc., pregateste un plan de restructurare a companiei ce ar putea reduce costurile cu pana la 20%, existand posibilitatea de a rezulta in concedieri. Conform publicatiei WSJ, schimbarile sunt asteptate sa inceapa in urmatoarele saptamani, ce ar putea rezulta in mii de concedieri atat la nivelul Warner Bros Studios, cat si la nivelul canalelor TV: HBO, TBS si TNT. (Sursa: Reuters.com)
  • SNP (OMV PETROM S.A.) a inceput negocierile cu autoritatile georgiene pentru acordul de impartire a productiei, dupa ce compania a castigat, in vara, un perimetru offshore in Georgia. Potrivit vicepresedintelui senior al OMV Petrom, Peter Zeilinger, negocierile vor dura aprox. 6 luni. In alte stiri, compania a comunicat indicatorii operationali cheie aferenti T3 2020. Asadar, pe segmentul Upstream, OMV Petrom a avut o productie totala de hidrocarburi de 141.3 mii barili echivalent petrol/zi (bep/zi), fata de o inregistrare de 150.3 mii bep/zi, in T3 2019. Pe segmentul Downstream Oil, in T3 2020, marja de rafinare a scazut la 0.94 USD/ bbl, de la 1.85 USD/bbl in T2 2020, respectiv de la 6.46 USD/bbl, in aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, pe segmentul Downstream Gas, productia neta de energie electrica a fost de 1.31 TWh, fata de 0.57 TWh in T2 2020, respectiv 1 TWh, in T3 2019. (Surse: Economica.net, comunicat companie)
  • HAI (HOLDE AGRI INVEST S.A.) un holding cu operatiuni in domeniul agriculturii, recent listat la BVB, va contracta mai multe credite si facilitati de finantare in sistem de leasing financiar in suma totala de peste 38 mil. EUR, in scopul asigurarii capitalului de lucru, achizitia de echipamente agricole, terenuri, capacitate de stocare s.a. Operatiunea a fost aprobata intr-o sedinta AGA de la inceputul lunii septembrie. (Sursa: Profit.ro)
  • RPH (ROPHARMA SA) a raportat o pierdere neta consolidata de 2.74 mil. RON, fata de un profit net de 1.51 mil. RON. Cifra de afaceri a companiei farmaceutice s-a situat la 361.91 mil. RON (-5.62% vs. S1 2019), iar indicatorul EBITDA, care masoara profitul operational neafectat de amortizari, deprecieri, dobanda si impozitul pe profit, a inregistrat un sold de 11.94 mil. RON (-13.56% vs. S1 2019). (Sursa: raport companie)
  • La 12 noiembrie 2020, CMP (COMPA S. A.) convoaca AGEA, in vederea obtinerii aprobarii, printre altele, asupra propunerii Consiliului de Administratie al companiei privind infiintarea unei societati denumite Arini Hospitality S.R.L., a carei capital social va fi aportat in numerar (2 mil. RON) si in natura (reprezentand un imobil detinut de Compa). Actionarilor li se va solicita aprobarea de catre societatea nou infiintata a unor fonduri nerambursabile, dar si a unui credit de 8 mil. EUR, in vederea finantarii si dezvoltarii Proiectului Hotelier Mercure Sibiu Park Arini & ibis Styles Sibiu Park Arini. (Surse: Bursa.ro, comunicat companie)
  • Volkswagen AG a anuntat ca 90% din vanzarile din Norvegia, de anul viitor, vor fi reprezentate de masini electrice, iar pana in 2023 ar putea inlocui complet vanzarile de masini cu motor pe diesel sau pe benzina. Dupa lansarea noului model ID.3, produs de Volkswagen, acesta a ajuns in topul vanzarilor in Norvegia, depasind modelul 3 dezvoltat de Tesla sau Polestar 2 produs de compania chineza Geely. In luna septembrie, 61.5% din masinile vandute in Norvegia au fost electrice, conform datelor furnizate de agentiile de inmatriculare locale, in crestere fata de procentul de 42.4% inregistrat in anul 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform unei informatii trimise intern, catre angajatii companiei Tesla Inc de catre CEO-ul Elon Musk, compania ar putea ajunge sa produca 500,000 de automobile anul acesta. In alte stiri, ieri, Elon Musk a anuntat ca Tesla va produce modelul Y si va dezvolta designul si tehnologia noii baterii in cadrul fabricii din Berlin, de anul viitor, fapt ce ar putea genera un risc de productie semnificativ. Tesla planuieste sa inceapa productia modelului Y in Berlin de la jumatatea anului 2021. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania RORX (ROMAERO SA BUCURESTI) devine furnizor in sistemul global de aprovizionare al Patriot, un sistem de aparare antiaeriana si anti-racheta, dupa ce Raytheon Missiles & Defense, o divizie a conglomeratului Raytheon Technologies, a trimis o comanda catre compania romaneasca pentru productia de ansambluri mecanice ce vor fi incluse in procesul final de constructie a radarului Patriot. Colaborarea dintre cele doua entitati va permite Romaero sa livreze componente atat pentru Romania, cat si pentru celelalte 16 tari care se bazeaza pe sistemul Patriot, pentru a le asigura apararea antiaeriana si anti-racheta. (Sursa: comunicat companie)
  • Ratingul de credit al dezvoltatorului si contractorului imobiliar Impact a fost reexaminat de S&P Global. Ca urmare a reevaluarii, ratingul a fost mentinut la “B-”, rating acordat si in 2019, cu perspectiva stabila. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)
  • Consiliul de Administratie al ALR (ALRO S.A.) convoaca AGEA, in data de 10 noiembrie. Printre altele, pe ordinea de zi este propusa aprobarea incheierii de catre Alro a unui act aditional de modificare si reconfirmare la Contractul de Facilitate de Credit de 235.12 mil. USD incheiat cu Raiffeisen Bank, in 2015. Astfel, compania urmareste prelungirea scadentei liniei de credit in valoare de pana la 120 mil. USD pana la 20 noiembrie 2023. De asemenea, este propusa aprobarea prelungirii scadentei liniei de credit utilizate pentru emiterea de acreditive si scrisori de garantie de 30 mil. USD, pana la 29 februarie 2024. Totodata, conducerea companiei va propune Exim Bank drept noul lider al sindicatului bancar care a acordat facilitatea de credit, in locul Raiffeisen Bank. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al LIH (LIFE IS HARD S.A.) convoaca AGEA, in data de 11 noiembrie. Pe ordinea de zi, printre altele, este propusa aprobarea contractarii de catre Performia Finance S.R.L, in cadrul careia Life is Hard este asociat, a unei linii de credit in cadrul Programului IMM Invest, de la Banca Transilvania, in suma maxima de 400,000 RON, pe o perioada de 3 ani, pentru finantarea activitatii curente. (Sursa: comunicat companie)
  • Levi Strauss & Co a anuntat ca are in plan extinderea in zona de retail, urmand ca linia de blugi Red Tab sa fie disponibila in 500 de magazine Target, pana in toamna anului 2021, in timp ce in prezent, colectia este prezenta in 140 de magazine ale companiei Target Corp. De asemenea, Levi a inceput vanzarea a unor produse si in cateva magazine Dick's Sporting. Cotatia actiunilor LEVI a crescut cu peste 10% in sedinta de tranzactionare after-hours. La nivel trimestrial, Levi a raportat un profit per actiune de 0.07 USD, depasind asteptarile cu 0.34 USD. In T3 2020, veniturile de 1.06 mld. USD, in scadere cu 26.9%, au fost peste asteptari cu 237.75 mil. USD. Pentru trimestrul urmator, Levi a anuntat ca estimeaza o scadere a veniturilor trimestriale de 14-15%, fiind mai mica decat asteptarile de 19.6%, evolutia fiind influentata de cresterea vanzarilor online. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Apple Inc a anuntat ca va desfasura un eveniment special pe 13 octombrie, majoritatea analistilor asteptandu-se ca in cadrul acestui eveniment sa lanseze noile iPhone-uri 5G. De asemenea, prin intermediul invitatiei, Apple ar fi oferit indicii ca ar urma sa prezinte capacitati de internet mai crescute. (Sursa: Reuters.com)
  • Actionariatul TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.) a aprobat, in cadrul AGA intrunite ieri, ca BERD sa intre actionar cu 25% in Vestmoldtransgaz, in schimbul sumei de 20 mil. EUR. De asemenea, Transgaz, alaturi de Eurotransgaz SRL, isi vor asuma in solidar obligatia de a cumpara de la BERD participatia bancii in Vestmoldtransgaz, la un pret stabilit in momentul la care BERD exercita optiunea de vanzare a participatiei sale in Vestmoldtransgaz. (Sursa: Financialintelligence.ro)
  • TRP (TERAPLAST SA) a obtinut cea mai inalta certificare, PAS 1075, in conformitate cu standardele internationale, ce garanteaza 100 de ani de rezistenta a produselor sale din gama de tevi din polietilena. Asadar, TeraPlast are, in prezent, trei game de produse pe care le fabrica in acord cu certificarea PAS 1075, respectiv tevi destinate transportului si distributiei pentru: apa potabila, gazele naturale, drenaj si canalizare sub presiune s.a.m.d. (Sursa: Financialintelligence.ro)
  • Actionariatul societatii EFO (TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A.), intrunit in AGEA, a hotarat distribuirea unor dividende de 0.018 RON/actiune, ce au un randament brut de 13.74% calculat la pretul de piata din jurul orei 16:30, de ieri. Totodata, actionariatul a hotarat schimbarea destinatiei programului de rascumparare aprobat in AGEA din 22 octombrie 2019, alegand sa reduca capitalul social prin anularea de actiuni proprii, in schimbul acordarii de actiuni rascumparate, cu titlu gratuit, catre angajati, in cadrul unui stock option plan. Capitalul social se va reduce cu cca. 294.15 mii RON, pana la 57.6 mil. RON, prin anularea unui numar de 2.94 mil. actiuni, ce au o valoare nominala de 0.1 RON/actiune. (Surse: comunicat companie, Bursa.ro)
  • SAP a anuntat ca intentioneaza sa aloce 5% din cheltuielile de achizitii pe companii diverse si atente la factori sociali, pana in 2025, pentru a incuraja responsabilitatea sociala si cea legata de mediul inconjurator, bugetul de achizitii al companiei germane ajungand pana la 60 mil. USD pe an. (Sursa: Reuters.com)
  • Cineworld, al doilea cel mai mare lant de cinematografe la nivel global, a anuntat inchiderea cinematografelor din SUA si Marea Britanie, de saptamana aceasta, rezultand un numar de pana la 45,000 de angajati ramasi fara loc de munca. Cele 356 de cinematografe Regal din SUA si cele 127 sub brandul Cineworld si Picturehouse se vor inchide de la 8 octombrie. (Sursa: Reuters.com)
  • Un judecator din SUA i-a solicitat Cisco Systems Inc sa plateasca 1.9 mld. USD catre Centripetal Networks Inc, fiind acuzata ca a copiat 4 brevete de securitate cibernetica ale companiei din Virgina. Plata de 1.89 mld. USD reprezinta 755.8 mil. USD in daune materiale suferite de compania Centripetal Networks Inc, iar conform deciziei judecatorului, suma fiind inmultita de 2.5 ori datorita comportamentului „voit si flagrant” al CSCO. (Sursa: Reuters.com)
  • TRP (TERAPLAST SA) a solicitat un ajutor de stat in valoare de 4 mil. EUR, in vederea cresterii competitivitatii companiei, prin achizitionarea de utilaje performante si realizarea de constructii noi. De altfel, acesta este primul proiect din cadrul investitiilor de peste 20 mil. EUR, anuntate luna trecuta, valoarea individuala a acestuia ridicandu-se la 7.9 mil. EUR. (Sursa: Economica.net)
  • Compania PTR (ROMPETROL WELL SERVICES S.A.) l-a numit, incepand de ieri, ca membru al Consiliului de Administratie si Presedinte interimar al Consiliului de Administratie pe dl. Utekov Yedil, ca urmare a renuntarii d-lui Sadoukhas Meraliyev la mandatul de membru al Consiliului de Administratie. Inainte de numirea in noua functie, dl. Yedil a avut rolul de manager executiv al productiei si serviciilor industriale, in cadrul Rompetrol Well Services. (Sursa: comunicat companie)
  • TEL (C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA) a publicat un anunt privind selectia membrilor Directoratului companiei. In conformitate cu legea, publicarea s-a efectuat pe site-ul companiei, precum si in ziarele Bursa si Financial Intelligence. Anuntul include conditiile pe care un candidat trebuie sa le intruneasca pentru a fi ales in Directorat. (Sursa: comunicat companie)
  • Grupul Goldman Sachs va achizitiona afacerea cu carduri de credit a General Motors, pentru suma de 2.5 mld. USD, potrivit unei informatii a publicatiei The Wall Street Journal. Goldman Sachs a incheiat intelegerea, dupa ce a castigat o licitatie la care a participat si banca britanica Barclays PLC. Scopul achizitiei face parte din strategia Goldman Sachs de a-si dezvolta afacerea cu produse si servicii bancare destinate clientilor de retail. (Sursa: Reuters.com)
  • KLM, partea olandeza a grupului Air France-KLM, a anuntat ca a prezentat un plan autoritatilor din Olanda, in vederea restructurarii operatiunilor, sub conditia primirii unui pachet de 3.4 mld. EUR de ajutoare pentru a evita falimentul in contextul pandemiei COVID-19. In cadrul planului liniei aeriene KLM sunt incluse intelegeri cu toti angajatii companiei, ce ar duce la reduceri a costurilor de 15% si reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 50% pana in 2030. (Sursa: Reuters.com)
  • Amazon Inc a declarat ca peste 19,000 din angajatii din prima linie au contractat virusul COVID-19 in decursul acestui an, aprox. 1.44% din totalul personalului. Declaratiile companiei americane au fost publicate dupa ce mai multe persoane au criticat masurile luate de Amazon in vederea reducerii raspandirii virusului si protejarea angajatilor. De asemenea, Amazon a anuntat ca va extinde testarea personalului din SUA la 50,000 de teste pe zi, pana in luna noiembrie. (Sursa: Reuters.com)
  • Boeing Co a anuntat ca va muta restul productiei de aeronave 787 Dreamliner in Carolina de Sud, din 2021, in vederea implementarii unei strategii de reducere a costurilor. In alte stiri, membrii reprezentativi ai Partidului Democrat din SUA au solicitat Administratiei Federale de Aviatie sa publice toate documentele legate de analiza de 18 luni asupra aeronavelor 737 MAX imobilizate la sol. (Sursa: Reuters.com)

Surse folosite: Tradeville.eu, Reuters.com, SeekingAlpha.com, FinancialInteligence.com, Economica.net, Bursa.ro



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1756 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Valoare nominala

Valoare nominala – In cazul unei actiuni, este valoarea stabilita prin statut de catre institutia emitenta; aceasta este diferita de valoarea de piata a actiunii respective care inregistreaza fluctuatii periodice. Valoarea unitara a activului net (VUAN) – Valoarea unitara a activului net al unui OPCVM tranzactionabil publicata de B.V.B., in baza informatiilor furnizate de catre Emitent sau alta entitate responsabila.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9764 RON +0.00 %
1 USD 4.6687 RON +0.13 %
1 GBP 5.8125 RON -0.06 %
1 CHF 5.1404 RON +0.22 %
1 CAD 3.3943 RON +0.14 %
1 AUD 2.9982 RON -0.20 %
1 NOK 0.4231 RON -0.09 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 0
Membri online 0