Maximizarea rentabilităților și gestionarea riscului

Obiectul constituirii unui portofoliu investiționale este de a minimaliza riscul aferent tipului de investiții și obținerea randamentului investitional pe care îl dorești.

Pentru a atinge acest obiectiv trebuie sa cunosti legatura dintre risc si randament al celor mai clasice active financiare.

Graficul te mai sus te ajuta sa vizualizezi legatura dintre risc si randamentul potential pentru cele mai clasice active financiare.

In investitii trebuie sa exista tot timpul un compromis de tip risc-rentabilitate. 

Opțiunile cu risc ridicat sunt mai potrivite pentru investitorii care au o toleranță mai mare la risc, adică pot accepta variații mari ale prețurilor pieței. 

Un investitor mai tânăr cu un cont de investiții pe termen lung poate tolera un risc mai mare, pentru ca are timp sa recupereze banii în timp, în schimb un investitori care se pregateste de pensie ar trebui să își asume riscuri mai mici și să nu-și pună în pericol averea acumulată de-a lungul anilor.

Regula generală este că un investitor ar trebui să reducă treptat expunerea la risc de-a lungul anilor, pentru a ajunge la pensionare cu o sumă rezonabilă de bani acumulată pe Piața de Capital de-a cursul vieții. Acesta este motivul pentru care diversificarea prin alocarea activelor este importantă. 

Fiecare investiție are propriile riscuri și fluctuații ale pieței. Alocarea banilor in mai multe active financiara izolează întregul portofoliu de situațiile de volatile mare la care te poți aștepta dacă ai investit într-un singur activ financiare care s-ar putea sa nu aiba evolutia pozitiva pe care o doresti tu.

Statistic, în nicio situație nu este recomandabil sa investesti într-o singura clasa de active sau mai rău într-un singur activ financiar.

Astfel, în timp ce o parte din portofoliul tău poate conține mai multe active volatile pe care le-ai ales pentru potențialul lor de rentabilitate mai mare, cealaltă parte a portofoliului, dacă este dedicată activelor mai stabile te va ajuta sa ai o volatilitate și risc total mai mic.


Sursa: Invest Club și Investopedia

Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email
XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Valori mobiliare

Valori mobiliare – Actiuni emise de societati comerciale si alte valori mobiliare echivalente ale acestora, negociate pe piata de capital; obligatiuni si alte titluri de creanta, inclusiv titlurile de stat cu scadenta mai mare de 12 luni, negociabile pe piata de capital; orice alte titluri negociate in mod obisnuit, care dau dreptul de a achizitiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb, dand loc la o decontare in bani, cu exceptia instrumentelor de plata.

Vezi toți termeniiXTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9764 RON +0.00 %
1 USD 4.6687 RON +0.13 %
1 GBP 5.8125 RON -0.06 %
1 CHF 5.1404 RON +0.22 %
1 CAD 3.3943 RON +0.14 %
1 AUD 2.9982 RON -0.20 %
1 NOK 0.4231 RON -0.09 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 1
Membri online 1