Maximizarea rentabilităților și gestionarea riscului

Obiectul constituirii unui portofoliu investiționale este de a minimaliza riscul aferent tipului de investiții și obținerea randamentului investitional pe care îl dorești.

Pentru a atinge acest obiectiv trebuie sa cunosti legatura dintre risc si randament al celor mai clasice active financiare.

Graficul te mai sus te ajuta sa vizualizezi legatura dintre risc si randamentul potential pentru cele mai clasice active financiare.

In investitii trebuie sa exista tot timpul un compromis de tip risc-rentabilitate. 

Opțiunile cu risc ridicat sunt mai potrivite pentru investitorii care au o toleranță mai mare la risc, adică pot accepta variații mari ale prețurilor pieței. 

Un investitor mai tânăr cu un cont de investiții pe termen lung poate tolera un risc mai mare, pentru ca are timp sa recupereze banii în timp, în schimb un investitori care se pregateste de pensie ar trebui să își asume riscuri mai mici și să nu-și pună în pericol averea acumulată de-a lungul anilor.

Regula generală este că un investitor ar trebui să reducă treptat expunerea la risc de-a lungul anilor, pentru a ajunge la pensionare cu o sumă rezonabilă de bani acumulată pe Piața de Capital de-a cursul vieții. Acesta este motivul pentru care diversificarea prin alocarea activelor este importantă. 

Fiecare investiție are propriile riscuri și fluctuații ale pieței. Alocarea banilor in mai multe active financiara izolează întregul portofoliu de situațiile de volatile mare la care te poți aștepta dacă ai investit într-un singur activ financiare care s-ar putea sa nu aiba evolutia pozitiva pe care o doresti tu.

Statistic, în nicio situație nu este recomandabil sa investesti într-o singura clasa de active sau mai rău într-un singur activ financiar.

Astfel, în timp ce o parte din portofoliul tău poate conține mai multe active volatile pe care le-ai ales pentru potențialul lor de rentabilitate mai mare, cealaltă parte a portofoliului, dacă este dedicată activelor mai stabile te va ajuta sa ai o volatilitate și risc total mai mic.


Sursa: Invest Club și Investopedia

Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email
Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Titluri de capital

Titluri de capital Actiuni si alte valori mobiliare asimilabile actiunilor, precum si orice alt tip de valori mobiliare, conferind dreptul de a le dobandi ca urmare a unei conversii sau a exercitarii acestui drept, in masura in care valorile din a doua categorie sunt emise de acelasi emitent sau de catre o entitate care apartine grupului din care face parte respectivul emitent.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 08/12/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.9488 RON +0.01 %
1 USD 4.382 RON -0.29 %
1 GBP 5.7881 RON -0.60 %
1 CHF 4.7448 RON -0.21 %
1 CAD 3.4666 RON +0.19 %
1 AUD 3.122 RON +0.22 %
1 NOK 0.4877 RON +0.49 %


Statistici site
Total membri 1119
Activi azi 5
Membri online 0