Cele 3 categorii de Piețe de Capital, în funcție de gradul lor de dezvoltare

Piețele dezvoltate

Pietele bursiere dezvoltate descriu de regula cele mai dezvoltare tarii ale lumii din punct de vedere al economiei și al piețelor de capital. 

De regula aceste piețe dezvoltate sunt țări al căror populatii au venituri peste medie (deci investesc mai mult), dar aceasta include și deschiderea către proprietatea străină, ușurința circulației capitalurilor și eficiența instituțiilor de piață.

 Acest termen este contrastat cu piețele de capital în curs de dezvoltare (piețele emergente și piețele de frontieră sunt tipuri de piețe în curs de dezvoltare).

Piețele de capital dezvoltate se regasesc de regula în tari precum: Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franța, etc.


Piețele emergente

Piețe emergente de valori mobiliare sunt de regula bursele aferente companiilor din țările în curs de dezvoltare si/sau bursele care nu au îndeplinit standardele internaționale minime pentru a intra în randul burselor devoltare (capitalizare, lichiditate, transparenta, etc)  

Bursele emergente sunt de regula subevaluate datorită faptului ca nu mulți investitori instituționali străini tranzactioneaza prin ele dar de regula oferă randamente potențiale mai ridicate datorită acestei subevaluari fata de companiile listate pe bursele dezvoltate.

Datorită faptului ca aceste burse se regasesc de regula în țări care sunt în curs de dezvoltare și/sau tari care nu au o legislație suficient de dezvoltată privind Piața de Capital ele poartă de regulă un risc mai ridicat, datorită riscului de țară și a unei lichidității mai mici.


Bursa de Valori București este o bursa emergenta, așa cum sunt și bursele din țările: 

  • BRIC: Brazilia, Rusia, India și China.

  • BRICET: BRIC + Europa de Est și Turcia.

  • BRICS: BRIC + Africa de Sud.

  • BRICM: BRIC + Mexic.

  • MINT; Mexic, Indonezia, Nigeria și Turcia.

  • Next Eleven; Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine. Coreea de Sud, Turcia și Vietnam.

  • CIVETS: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia și Africa de Sud.


Piețele de frontieră

O piață de frontieră tine de regula de o țară în curs de dezvoltare, dar care este mai dezvoltată decât cele mai puțin dezvoltate tari din lume.

 Piețele de frontiera sunt de regula considerate prea mici, riscante sau nelichide pentru a fi considerate piețe emergente. 

Termenul de “Piata de frontiere” este utilizat în mod obișnuit pentru a descrie piețele de acțiuni ale țărilor mai mici și mai puțin accesibile, dar încă „investibile” ale lumii în curs de dezvoltare. 

Piețele de acțiuni de frontieră sau pre-emergente sunt de obicei urmărite de investitori care caută un potențial ridicat de rentabilitate pe termen lung, precum și corelații scăzute cu alte piețe. 

Unele țări de piață de frontieră au fost piețe emergente în trecut, dar au redresat la statutul de frontieră.

    Pană de curand și Bursa de Valori București a fost considerată piața de frontieră, împreună cu tari precum: Bulgaria, Serbia, Ucraina,  Kenya, Botswana, etc.


Sursa: Invest Club și Investopedia

Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email
Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Cont de pozitie

Cont de pozitie – Contul deschis in sistemul electronic de compensare-decontare pentru membrii compensatori/noncompensatori si/sau clientii acestora in care sunt evidentiate contractele cumparate si/sau vandute, precum si pozitiile deschise cu instrumente financiare ca urmare a incheierii de tranzactii.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1460
Activi azi 1
Membri online 0