Cele 3 categorii de Piețe de Capital, în funcție de gradul lor de dezvoltare

Piețele dezvoltate

Pietele bursiere dezvoltate descriu de regula cele mai dezvoltare tarii ale lumii din punct de vedere al economiei și al piețelor de capital. 

De regula aceste piețe dezvoltate sunt țări al căror populatii au venituri peste medie (deci investesc mai mult), dar aceasta include și deschiderea către proprietatea străină, ușurința circulației capitalurilor și eficiența instituțiilor de piață.

 Acest termen este contrastat cu piețele de capital în curs de dezvoltare (piețele emergente și piețele de frontieră sunt tipuri de piețe în curs de dezvoltare).

Piețele de capital dezvoltate se regasesc de regula în tari precum: Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franța, etc.


Piețele emergente

Piețe emergente de valori mobiliare sunt de regula bursele aferente companiilor din țările în curs de dezvoltare si/sau bursele care nu au îndeplinit standardele internaționale minime pentru a intra în randul burselor devoltare (capitalizare, lichiditate, transparenta, etc)  

Bursele emergente sunt de regula subevaluate datorită faptului ca nu mulți investitori instituționali străini tranzactioneaza prin ele dar de regula oferă randamente potențiale mai ridicate datorită acestei subevaluari fata de companiile listate pe bursele dezvoltate.

Datorită faptului ca aceste burse se regasesc de regula în țări care sunt în curs de dezvoltare și/sau tari care nu au o legislație suficient de dezvoltată privind Piața de Capital ele poartă de regulă un risc mai ridicat, datorită riscului de țară și a unei lichidității mai mici.


Bursa de Valori București este o bursa emergenta, așa cum sunt și bursele din țările: 

  • BRIC: Brazilia, Rusia, India și China.

  • BRICET: BRIC + Europa de Est și Turcia.

  • BRICS: BRIC + Africa de Sud.

  • BRICM: BRIC + Mexic.

  • MINT; Mexic, Indonezia, Nigeria și Turcia.

  • Next Eleven; Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine. Coreea de Sud, Turcia și Vietnam.

  • CIVETS: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia și Africa de Sud.


Piețele de frontieră

O piață de frontieră tine de regula de o țară în curs de dezvoltare, dar care este mai dezvoltată decât cele mai puțin dezvoltate tari din lume.

 Piețele de frontiera sunt de regula considerate prea mici, riscante sau nelichide pentru a fi considerate piețe emergente. 

Termenul de “Piata de frontiere” este utilizat în mod obișnuit pentru a descrie piețele de acțiuni ale țărilor mai mici și mai puțin accesibile, dar încă „investibile” ale lumii în curs de dezvoltare. 

Piețele de acțiuni de frontieră sau pre-emergente sunt de obicei urmărite de investitori care caută un potențial ridicat de rentabilitate pe termen lung, precum și corelații scăzute cu alte piețe. 

Unele țări de piață de frontieră au fost piețe emergente în trecut, dar au redresat la statutul de frontieră.

    Pană de curand și Bursa de Valori București a fost considerată piața de frontieră, împreună cu tari precum: Bulgaria, Serbia, Ucraina,  Kenya, Botswana, etc.


Sursa: Invest Club și Investopedia

Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email
Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
CFD

CFD Contract pentru diferenta; este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei (in cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.) CFD-urile permit investitorilor sa ia pozitii long (daca se mizeaza pe crestere) sau short (daca investitorul prevede o cotatie in scadere) si, spre deosebire de contractele futures, nu au stabilita nicio data de expirare. Contractele sunt efectuate pe o baza de “efect de parghie” cu marje, de obicei, de la 1% la 30% din valoarea notionala activului suport.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 08/12/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.9488 RON +0.01 %
1 USD 4.382 RON -0.29 %
1 GBP 5.7881 RON -0.60 %
1 CHF 4.7448 RON -0.21 %
1 CAD 3.4666 RON +0.19 %
1 AUD 3.122 RON +0.22 %
1 NOK 0.4877 RON +0.49 %


Statistici site
Total membri 1119
Activi azi 0
Membri online 0