Un potenţial “100 bagger” – CLEANSPARK – există şi riscuri, dar nu chiar extreme cum ar putea părea

publicat in 30/03/2021 21:12

Companii discutate:

2 aprecieri nete


Am citit de curând cartea “100 Baggers” (aştept sugestii cum s-ar traduce asta în română…) a lui Christopher Mayer – este vorba de acţiuni al căror preţ a crescut de (cel puţin) 100 ori. Nu este vorba de o creştere peste noapte: pentru ca aceasta să se întâmple în 30 ani, este nevoie de un CAGR (Compound Annual Growth Rate) de ~17%; pentru 20 ani este nevoie de o creştere anuală respectabilă de ~25%; pentru 10 ani este nevoie de un impresionant ~50%. În ultima grupă de obicei sunt companii din domenii inovative de vârf şi de obicei companii mici şi care sunt şi subevaluate. În urma căutării mele unul din posibilele nume pe care l-am găsit este $CLSK (CleanSpark)

 

Scurtă prezentare a business-ului

$CLSK este o companie americană cu sediul în Woods Cross, Utah, care are 2 mari obiecte de activitate:

  • Activitatea de bază este de a oferi instrumente pentru managerierea microgrid-urilor. Un microgrid este un grup interconectat de utilizatori şi surse de energie care acţionează ca o singură unitate controlabilă şi care poate acţiona conectat sau separat de reţeaua principală. Scopul este atât independenţa cât şi eficienţa energetică. Clienţii provin dintr-o arie largă de sectoare: comercial, inductrial, apărare, diplomatic, campusuri şi, mai nou rezidenţial (în special după incendiile catastrofale din California şi dezastrul energetic din Texas). Compania oferă atât echipamente hardware necesare spre revânzare, cât şi software-ul necesar patentat sub formă de SaaS (Software As A Service)
  • Începând din toamna 2020 compania s-a extins în minarea de bitcoin. Pe de o parte, minarea de bitcoin are un mare cost – energia electrică – şi compania tocmai în acest domeniu se laudă cu soluţiile sale (de asemenea ei afirmă că se orientează spre 100% energie verde). În al 2-lea rând, au prins un moment foarte favorabil când preţul bitcoin a crescut exponenţial (în timp ce costurile rămân aproape neschimbate). Apoi, ei vor să folosească minarea de bitcoin în scop de “proof-of-concept” şi astfel să atragă mai mulţi clienţi pentru activitatea lor de bază

Cu toate că nu putem vorbi încă despre un moat economic, putem vedea prin ce se diferenţiază compania de competitori (ce surse pot fi pentru un moat economic în formare):

  • Soluţiile software pentru manageriere de microgrid-uri sunt relativ unice (până acum): chiar dacă există şi companii mai mari ce se focalizează pe acest domeniu, nimeni nu îi rivalizează încă pentru managerierea unor surse de energie complet independente (de exemplu un mix între surse locale din energie solară şi grid-ul principal)
  • În domeniul minării de bitcoin, conducerea companiei afirmă că sunt compania cu cele mai mici costuri din SUA

 

Situaţia financiară

  • Creşterea veniturilor: pentru anul fiscal Septembrie 2020 au avut o creştere de ~105% şi se previziona cam 95% pentru 2021 exceptând partea de minare de bitcoin care, desigur, va aduce un plus considerabil ţinând cont de preţul bitcoin. Conform conducerii, activitatea de minare de bitcoin va fi profitabilă începând de la un preţ al bitcoin de 6000$.
  • Profitabilitate:
    • Marja profitului brut este de doar ~27% pe moment, ceea ce poate face pe mulţi să ridice din sprâncene (pentru companii din industria SaaS este de regulă peste 60%, în unele cazuri peste 80%); şi eu am avut reticenţe la început, totuşi acest lucru se poate explica astfel: într-o primă fază profitul provine mai mult din vânzarea de hardware (echipamente spre revânzare, cu o marjă foarte mică) şi treptat-treptat (odată hardware-ul instalat), profiturile vor proveni din ce în ce mai mult din software as a service.
    • Free cash flow-ul este încă negativ, dar se estimează a deveni pozitiv la sfârşitul lui 2021
  • Datoriile sunt insignifiante, compania alegând mai mereu o capitalizare prin emitere de acţiuni; ultima astfel de ofertă (în curs) reprezintă însă o diluare masivă a acţionarilor: la un număr existent de ~33 mil. acţiuni se amit acţiuni noi în valoare de circa 200 mil.$ la un preţ de circa 22$ (o diluare cam cu 30%)

 

Fair Value şi riscuri

  • Multiplul EV/Sales – cel mai potrivit multiplu pentru o companie în această fază - este 12.66, ce pare mic pentru astfel de creşteri, distorsionat însă de o creştere prognozată a vânzărilor cu ~450% anul acesta datorită adiţiei de minare de bitcoin. În al 2-lea rând, un motiv poate fi marja foarte mică de profit brut (care aşa cum spuneam, va creşte treptat-treptat în opinia mea). Nu în ultimul rând, faptul că este o companie mică, neaflată încă în vizorul multor analişti (lucru apreciat de către Christopher Mayer în cartea sa, dar şi de către Peter Lynch de exemplu în “One Up on Wall Street”)
  • DCF (Discounted Cash-Flow). Eu nu pot să implementez un astfel de model pentru o afacere bazată pe bitcoin, al cărui preţ poate varia cu 500-1000% într-un an…totuşi, prin septembrie 2020, înainte de startarea activităţii de minare bitcoin, am estimat un Fair Value între 20 şi 24$. Deci, la preţul actual de ~21$, chiar dacă minarea de bitcoin de aici încolo ar fi ZERO cash flow, şi preţul tot ar fi la Fair Value. Si să nu uităm declaraţia conducerii că minarea de bitcoin va fi profitabilă la un preţ bitcoin > 6000$.
  • CAGR (Rata anuală medie estimată) de creştere a vânzărilor. Avem doar 2 analişti cu estimări pe următorii 2 ani şi unul singur până în 2030. Făcând o medie şi luând desigur o incertitudine foarte mare (cel puţin) => CAGR = ~43%. Dacă aceasta se va adeveri şi dacă multiplii fată de vanzări ar rămâne neschimbaţi (în medie), ar însemna un potenţial 100 bagger cam în 12-14 ani

Riscuri:

  • Principalul risc îl consider posibila concurenţă viitoare din partea unui jucător mare din domeniul infrastructurii electrice (gen ABB sau SIEMENS)
  • Minarea de bitcoin: pentru cei care consideră că bitcoin este o prostie care va ajunge la zero, această companie nu este pentru ei (chiar dacă minarea de bitcoin este doar o parte)! La polul opus, pentru cei care sunt exuberanţi în privinţa viitorului bitcoin, aceasta pare cea mai bună alegere (deoarece sunt compania de mining cu cele mai mici costuri şi deoarece minerii de bitcoin cresc exponenţial odată cu creşterea bitcoin)! Pentru cei care sunt undeva între (cum sunt şi eu), după cum spuneam, estimarea mea este că preţul actual este la Fair Value chiar dacă minarea de bitcoin ar fi zero
  • Eventuali paşi greşiţi ai managementului – nu am o problemă cu actualul CEO Zach Bradford (mulţi “shorteri” aducând în prim plan background-ul său fără experienţă), ba chiar consider că a făcut alegeri de business excelente. Totuşi, legat de timing-ul emiterii de noi acţiuni: aceasta este o companie care se vindea în ianuarie cu 40$/acţiune, de ce nu atunci o emisiune masivă? Sau de ce o emisiune chiar aşa de masivă acum (de fapt, când au anunţat noua emisiune preţul era în jur de 30$ şi probabil au calculat că e posibil să vândă aşa mult doar la 22$...)

 

Strategie

După cum probabil a reieşit şi din articolele mele precedente, eu sunt un mare fan al opţiunilor (pentru că sunt aproape 100 strategii ce pot fi folosite cam pentru orice scop, de exemplu doar pentru leverage putem alege între vreo 7-8 strategii cu randamente mai mari şi riscuri mai mici decât prin acţiuni) sau, cel puţin, al unei strategii compuse acţiuni + opţiuni. Acesta este singurul caz (companii cu perspective de creştere foarte mari) când am o abordare bazată 100% pe acţiuni:

  • Desigur că întodeauna o cumpărare în trepte este mai sigură. După am precizat deja, preţul actual mi se pare o oportunitate de intrare excelentă
  • Ca de obicei la astfel de companii, am o orientare majoritară pe termen lung (pănă când fundamentele se schimbă), dar sunt dispus să fac şi trading pentru cam ~20% din poziţie, (eu de exemplu cumpărasem iniţial prin vara trecută la ~15$, apoi am vândut ~20% la ~38$, apoi am cumpărat ~10% la ~30$ (nu extrem de fericit, chiar înainte de anunţul cu diluarea masivă care a prăbuşit preţul…) şi încă ~10% la 19$
  • Ca şi procent în portofoliu momentan am ~1.5%, iar ponderea maxim acceptabilă pentru o astfel de companie este de 2-3%
  • Scopul final nu este să am un 100 bagger, de exemplu dacă după 4 ani am un 20-25 bagger şi fundamentele (în special perspectivele de creştere pentru o astfel de companie) se schimbă, atunci va fi un moment bun de exit (desigur, dacă nu cumva mi-aş schimba părerea între timp…)

 

Succese!

PS: Disclaimer: Deţin o poziţie Long $CLSK, dar nu am nicio legătură de business cu compania. Aceasta nu este o recomandare de investiţii, fiecare este responsabil pentru deciziile pe care le ia pe baza analizei proprii!



Investitor din Bucharest , Bucuresti

"Am inceput sa investesc la BVB prin 2008 si incet incet am realizat ca trebuie sa existe niste "algoritmi" bazati pe diferite analize care sa imbunatateasca rezultatele in investitii...asa ca am urmat diferite workshop-uri, atat despre investitii, cat si despre Mind Set, atat in tara, cat si in strainatate, cele mai multe resurse fiind gasite insa pe Internet. Pe pietele internationale am inceput in 2015, un an pe platforme demo, apoi din 2016 pe un cont real. Investesc in special in actiuni, obligatiuni si actiuni preferentiale, ETF-uri si optiuni (in general stock options dar nu numai). Din toamna lui 2018 sunt investitor full-time (asta nu inseamna nici pe departe ca imi petrec 8-9 ore pe zi cu aceste activitati, ci ca ele imi satisfac deja nevoile financiare). FB: Alexandru Anton Cretu"

(14 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
868 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Ce este riscul de tara ?

Riscul de tara reprezinta probabilitatea pierderilor din activitati internationale, ca urmare a unor evenimente economice, sociale si politice specifice fiecarei tari în parte. Acesta este perceput ca fiind un pericol la adresa economiei tarii respective, influentand platile acesteia. Riscul de tara se imparte in risc suveran si risc monetar. Prima categorie face referire la actiunile statului care impiedica onorarea obligatiilor externe, in timp ce riscul monetar este cauzat de schimbarea cursului monedei de contract sau de credit.

Situatiile ce pot conduce la materializarea riscului de tara pot fi reprezentate de evenimente precum cele care afecteaza profitabilitatea sau recuperarea investitiilor. In aceasta categorie pot fi incluse nationalizarile, despagubirile sau restrictiile privind repatrierea profiturilor. Alte situatii ce pot genera riscul de tara sunt reprezentate de: cresterea impozitelor, coruptia, un cadru legislativ restrictiv pentru straini, etc.

O serie de alti factori influenteza si ei riscul de tara. De la factori demografici si ecucationali, la dinamica sectorului privat, politica de investii, sistemul financiar-bancar si pana la datoria externa, toti acestia afecteaza situatia economica a tarii si pot sta la baza riscului de tara.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 09/12/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9717 RON -0.11 %
1 USD 4.698 RON -0.11 %
1 GBP 6.0023 RON 0.00 %
1 CHF 5.3465 RON -0.17 %
1 CAD 3.3238 RON -0.77 %
1 AUD 3.0293 RON +0.34 %
1 NOK 0.4229 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1490
Activi azi 2
Membri online 0