Transilvania Broker intentionează să se listeze la bursă

publicat in 09/09/2016 16:20

Companii discutate: TBK

0 aprecieri nete


 

In cadrul evenimentului “Transylvania Insurance Days” desfășurat in data de 09.09.2016, intermediarul in asigurări TBK (TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE SA) și-a anunțat intenția de a se lista la Bursa de Valori București. Compania, care in anul 2015 înregistra o cifra de afaceri de 56.005.159 Ron și active de peste 9 mil RON, se afla in fruntea clasamentului celor peste 600 de brokeri naționali, cu multiple premii care ii plasează in top 3 in ultimii ani de activitate. Intermediarul este SSIF Goldring SA.

Aflați detaliile listării in interviul de mai jos:

INVESST CLUB: Care este scopul listării? Atragere de capital, notorietate, evaluare a companiei?

Gabriel Login (CEO): De-a lungul timpului am constatat că mulți dintre partenerii noștri și-ar fi dorit să devină acționari in companie. Ne-am gândit atunci, că cea mai bună metodă pentru realizarea acestui lucru ar fi bursa. Practic, prin acest pas, vom da posibilitatea tuturor celor interesați, să investească in companie, devenind in același timp mai transparenți si mai deschiși. De asemenea, considerăm că ulterior listării, nivelul de încredere al clienților si partenerilor existenți, dar și a unor potențiali noi clienți, va fi mult mai ridicat atât fată de compania noastră, cat și fată de întreaga activitate de brokeraj in asigurări din Romania. Nu neglijăm marketingul si cu siguranța listarea poate fi și un instrument de marketing foarte bun, contribuind la creșterea notorietății TBK

V-ați gândit in perspectivă la un eventual exit? Nu ne gândim  in acest moment la un exit, am muncit mult să aducem compania la acest nivel și considerăm că in piața de brokeraj există încă un potențial neexploatat. Vrem să luam parte la exploatarea acestui potențial și la creșterea pieței.

Ați fi interesat să atrageți un investitor strategic sau ați vrea ca acțiunile să fie dispersate la cat mai multe persoane? Noi vrem să stârnim interesul investitorilor. Dacă o sa fie un investitor strategic sau acțiunile o să fie dispersate, asta rămâne de văzut.

Care este structura acționariatului? In acest moment acționariatul este compus din două persoane fizice : Gabriel Login -60% si Dan Niculae – 40%

Ce planuri aveți cu banii atrași din listare? Având in vedere modalitatea de listare prin vânzare a acțiunilor deținute, banii vor ajunge la cei 2 acționari și ii vom păstra ca resurse pentru aportul in viitoare majorări de capital ale Transilvania Broker, dacă piața ne va oferi oportunități de achiziții si pentru dezvoltarea unor servicii adiacente activității principale.

De ce as investi in aceasta companie? Domeniul in care activează societatea este unul foarte dinamic, cu un mare potențial, dacă ținem cont de decalajele existente intre piețele de asigurări din Romania comparativ cu cele europene. De asemenea, gradul de intermediere a polițelor de asigurare prin brokerii de asigurare este într-o continuă creștere, dovada ca serviciile oferite de către aceștia încep să fie percepute ca unele de calitate de către consumatori. In ceea ce privește TBK, acesta este o societate solidă, cu o buna reputație in piața de brokeraj din Romania, ocupând in prezent locul 3 in topul brokerilor de asigurare, după criteriul primelor intermediate. Nu este de neglijat faptul că societatea a înregistrat profit in fiecare dintre ultimii ani, profit care a fost repartizat asociaților.

Odată listați, există si posibilitatea unui SPO? Mai întâi listarea! Daca prin SPO vă referiți la vânzarea unor pachete suplimentare de acțiuni, consider că pachetele care vor fi vândute acum sunt suficiente pentru a asigura lichiditate si chiar posibilitatea intrării unor investitori de portofoliu. Dacă includeți aici si majorări de capital social, așa cum am spus mai sus, in funcție de oportunitățile din piață, ne gândim la noi atrageri de capital, dar consider că pentru acest pas trebuie sa câștigăm mai întâi notorietate si încrederea investitorilor.

Doriți un IPO sau o listare tehnica? Ne dorim sa accedem pe Piața Reglementată și asta se poate face, așa cum ați întrebat prin IPO (oferta publica inițială) sau listare tehnică. Pentru listarea tehnică nu îndeplinim încă condițiile de free float de aceea cred ca va fi un IPO dar decizia finala se va lua după discuții mai detaliate cu BVB si ASF.

INVEST CLUB: Conduceți o companie foarte activă pe piața AeRO. Credeți ca este o directie pe care ar trebui să o ia mai multi brokeri? Virgil Zahan (CEO, SSIF Goldring SA): E singura șansă ca piața bursieră din Romania să evolueze. Am observat un trend in schimbare. De la listarea LIH m-au căutat reprezentanti de la mai multe companii, care au vrut să afle ce inseamna listarea pe Bursa, si spun că e un trend in schimbare pentru că până de curând noi eram cei care le batem la uși si încercam să-i convingem de beneficii, dar era ca un fel de aruncat cu nuca-n perete. Acum oamenii încep să conștientizeze avantajele listarii si așa apare primul gând de deschidere a companiei catre investitori.

Când estimezi ca va fi debutul pe bursă? Final de an 2016, început 2017. Avem de obținut niște avize de la ASF, vrem să fundamentăm un preț corect care să atragă investitorii și pentru aceasta va fi nevoie de analize detaliate și discuții cu Fondurile de investitii și celelalte firme de brokeraj.

Cum ați evaluat aceasta companie? Procesul de evaluare este încă in desfășurare și nu vreau să avansez cifre legate de capitalizarea viitoare.

Pană acum vă recomandă succesul de necontestat al LIH. Cum vedeți listarea T.B. si ce ați învățat din succesul LIH? Listarea LIH, ne-a ajutat mult și consider că a fost un succes pentru toate părțile implicate: investitori, Life is Hard, acționarii majoritari ai LIH si bineinteles pentru Goldring. Pentru Goldring e un plus mare, marketing "gratuit" iar pentru mine inseamna un plus mare la miscare, munca de teren, la noi și noi întâlniri cu proprietarii de companii. Am învățat că procesul de listare nu se finalizează in ziua debutului pe Bursa, listarea e  un continuu dialog cu emitentul, implicare in urmărirea convocărilor, comunicărilor și realizarea rapoartelor. A fi listat pe piață implică anumite responsabilități și in mare parte acestea sunt ale consultantului care s-a implicat in procesul de listare. E important ca atunci când listezi o companie să fii atent la companie dar și la oamenii pe care-i “listezi".

Atât in cazul Life is Hard cat și in cazul Transilvania Broker, am avut norocul de a relaționa cu oameni de calitate . Listarea Transilvania Broker, va fi diferită datorită pieței pe care acționarii vor să listeze compania, a dimensiunii companiei, a prospectului de realizat și cerințelor de free-float pentru segmentul de piață reglementată. Deși nu va fi o munca ușoară, consider că listarea va fi un succes și acest lucru se va datora in special atractivității pe care compania Transilvania Broker îl are.  

 


Cuvinte cheie: life is hard, lih, goldring, listare,


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
450 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Vanzarea in lipsa

Vanzarea in lipsa – Vanzarea unor valori mobiliare care nu sunt proprietatea vanzatorului la data vanzarii. Vanzarea speciala la ordin O metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B., constand intr-o oferta ferma, formulata de orice persoana fizica sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare si denumita Ofertant, de vanzare a valorilor mobiliare pe care le detine, prin sistemul tehnic al B.V.B.

Vezi toți termenii



Holisun
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1459
Activi azi 2
Membri online 0