Short Put Riot Blockchain - 113% randament anualizat chiar daca pretul creste, stagneaza sau scade cu 60% !?

publicat in 06/12/2020 22:20

Companii discutate:

2 aprecieri nete


Scurtă prezentare a business-ului

$RIOT (Riot Blockchain) este o companie americană care se ocupă, în primul rând, cu minarea de criptomonede, în special Bitcoin. Minarea de criptomonede este o activitate ce are câteva cheltuieli semnificative:

 • Necesită computere specializate – pentru a rămâne competitivi în activitatea de mining, hardware-ul trebuie upgradat des (cam o data la 2 ani)
 • Consumă multă energie electrică – şi vorbim de preţul energiei electrice din SUA şi nu din China
 • Chiriile pentru spaţiile de depozitare a hardware-ului – iarăşi vorbim de SUA

Din aceste motive, companiile de mining sunt o investiţie cu leverage faţă de Bitcoin: atunci când preţul Bitcoin scade mult, cheltuielile sunt pur şi simplu prea mari şi preţul companiilor se prăbuşeşte ($RIOT a căzut din Decembrie 2017 în decurs de un an de la 28.4 la 1.5!); când preţul Bitcoin creşte mult, cum cheltuielile sunt constante, companiile de mining tind să crească exponenţial.

$RIOT este în proces de optimizare a cheltuielilor operaţionale, mutându-şi cea mai mare parte din capacitate din Oklahoma City în Massena, New York, în colocaţie cu CoinMint, cu cheltuieli semnificativ reduse.

Situaţia financiară a companiei

$RIOT are 30.1 mil. $ cash şi este liberă de datorii.

Problema este că are un cash-flow operational constant negativ (a se vedea cheltuielile mari pe care le menţionam): -16.9 mil.$ în 2019, -12.8 mil.$ în ultimele 12 luni. La acesta se adaugă şi cheltuielile de capital (după cum am zis, upgrade-uri cam la 2 ani). Cheltuielile de capital au crescut masiv de la 5 mil. $ în 2019 la 22.6 mil. $ în ultimele 12 luni (ceea ce indică un pariu foarte mare al companiei pe creşterea în continuare a Bitcoin). Deci, per total un Free Cash Flow în ultimele 12 luni de -35.4 mil.$.

Cum a gestionat până acum compania aceste Cash Flow-uri negative: pur şi simplu a emis noi acţiuni, indiferent de preţ: de exemplu, în 2019, când preţul a variat între 1.1 şi 5.1, a crescut numărul de acţiuni de la 14.38 mil. la 31 mil.!

Deci, pe lângă optimizările de cheltuieli mai sus menţionate, a mai apărut un nou motiv de optimism: preţul s-a apreciat deja considerabil, ceea ce înseamnă mai puţine noi acţiuni necesare a fi emise, deci o diluţie mai mica a acţionarilor.

Prezentarea strategiei – Short Put

Personal, consider că evoluţia preţului de la Bitcoin este deja destul de nebună şi nelegată clar de nişte fundamente economice; în plus, menţin o altă poziţie (mică şi aceea) direct în Bitcoin, aşa că nu am nevoie de un leverage suplimentar prin cumpărarea de acţiuni ale unei companii de mining!

Am ales una din cele mai simple strategii de opţiuni, Short Put. Pentru necunoscători: se vinde o opţiune Put pentru o primă; dacă pănâ la data de expirare preţul spot este sub preţul de exercitare şi cumpărătorul doreşte să o exercite, este obligatoriu să fie cumpărate 100 acţiuni la acel preţ de exercitare. Este o strategie pe care o folosesc foarte des însă pentru cu totul alt tip de companii: de obicei, companii din sectoare defensive care nu sunt foarte volatile sau companii din sectoare ciclice clare atunci când sunt subevaluate.

În cazul $RIOT am rămas însă extrem de surprins de primele de-a dreptul imense: miercuri (2 Dec) când preţul spot a avut un recul de la 8.87 la 7.95, am vândut o opţiune Put (cam în momentul când preţul spot era un pic peste 8) pentru Ianuarie ’22 cu preţ de exercitare 5 (asta înseamnă cam 60% Out-of-The-Money, adică sub preţul spot) cu…275$!! Ca să vă faceţi o idee, să comparăm cu $CCJ (o companie producătoare de uraniu, deci oarecum asemănătoare, produce o marfă al cărui preţ nu îl poate controla absolut deloc): la preţul actual de ~11, o opţiune Put la pret 7 (~60% Out-Of-The-Money) pentru Ianuarie ’22 se vinde cam la 70$ (daca raportam la pret, cam de 6 ori mai ieftin!)

De unde această primă imensă pentru opţiunile $RIOT? Răspunsul este Implied Volatility (volatilitatea implicită sau aşteptată) uriaşă la o companie care minează criptomonede.

Rentabilitatea investiţiei şi riscurile

Cum se calculează suma investită atunci când vinzi o opţiune:

 • Unii au tendinţa să ia suma reţinută în Margin de către broker: pentru o opţiune Out-of-The-Money este cam 10% la companii mai sigure sau poate cam 20% la unele foarte riscante. Dacă preţul spot scade sub preţul de exercitare (pentru opţiuni Put), opţiunea intră In-The-Money, iar brokerul va ajusta Margin-ul corespunzător în mod dinamic – deci, destul de complicat să calculezi un randament pentru ceva ce nu cunoşti. În plus, opţiunile In-The-Money pot fi oricând exercitate (aceste opţiuni se numesc de tip american), deci trebuie avută în cont suma respectivă (500$ în acest caz)
 • S-ar putea lua, deci, ca sumă investită, suma necesară dacă opţiunea ar fi exercitată (500$ în acest caz). Nici aceasta variantă nu este corectă pentru că nu se ia în considerare prima încasată, care între timp, poate fi investită în altceva;
 • Cel mai correct mi se pare deci: Suma investită = Suma necesară dacă opţiunea este exercitată (500$) – Prima încasată (275$) = 225$ (comisionul este 1$/tranzacţie)

Mai departe, eu pot să răscumpăr oricând opţiunea respectivă pe durata de viaţă sau pot să creez în jurul ei o poziţie complexă, dar discuţia s-ar complica…presupunem că aş menţine această poziţie până la expirare (Ianuarie’22) deşi în practică nu (prea) este recomandabil:

 • Dacă în Ianuarie ’22 preţul spot este > 5, atunci opţiunea expiră, randamentul este 275/225 = 122% în 13 luni (113% anualizat)
 • Dacă în ianuarie ’22 preţul spot este < 5, atunci sunt exercitat şi trebuie să cumpăr 100 acţiuni $RIOT la 5$:
  • Voi fi încă în profit pănă când preţul va scădea sub 2.25! Ex: la un preţ de 4: randamentul este (275 – 100) / 225 = 77%. În plus, acum vând o nouă opţiune (Call de această data) pe cca un an la 5$: datorită faptului că 5$ (noul preţ de exercitare) este doar 25% Out-of-The-Money (faţă de 4$, noul preţ spot), mă aştept la o primă chiar mai mare;
  • Dacă preţul scade sub 2.25, voi fi pe pierdere…Ex: la un preţ de 2: randamentul este (275-300) / 225 = -11%. În acest caz (Bitcoin-ul probabil s-a prăbuşit), pur şi simplu o să aştept o nouă revenire a Bitcoin (desigur, există şi cazul în care Bitcoin-ul dispare complet, deci compania va da faliment!)

Riscuri:

 • Pare o diferenţă mare 2.25 (preţul la care voi fi pe pierdere) faţă de preţul actual de ~10? La o companie de minare cripto nu se ştie niciodată, de aceea sume mici investite…oricum, raportul randament / risc ajustat cu probabilitatea este mult favorabil`
 • Teoretice neînţelegeri cu colocatarul CoinMint (deşi nimic nu indică asta pe moment)
 • Au existat (şi încă există) procese împotriva companiei care pretind informări false din partea copaniei (în special în 2017 când compania şi-a schimbat numele şi obiectul de activitate) – până acum acestea au fost respinse de către Tribunale (şi probabil vor fi în continuare), dar…pentru cei interesaţi, a se avea în vedere!

Succese!

Disclaimer: Deţin o poziţie Short Put $RIOT, dar nu am nicio legătură de business cu compania. Aceasta nu este o recomandare de investiţii, fiecare este responsabil cu deciziile pe care le ia pe baza analizei proprii!Investitor din Bucharest , Bucuresti

"Am inceput sa investesc la BVB prin 2008 si incet incet am realizat ca trebuie sa existe niste "algoritmi" bazati pe diferite analize care sa imbunatateasca rezultatele in investitii...asa ca am urmat diferite workshop-uri, atat despre investitii, cat si despre Mind Set, atat in tara, cat si in strainatate, cele mai multe resurse fiind gasite insa pe Internet. Pe pietele internationale am inceput in 2015, un an pe platforme demo, apoi din 2016 pe un cont real. Investesc in special in actiuni, obligatiuni si actiuni preferentiale, ETF-uri si optiuni (in general stock options dar nu numai). Din toamna lui 2018 sunt investitor full-time (asta nu inseamna nici pe departe ca imi petrec 8-9 ore pe zi cu aceste activitati, ci ca ele imi satisfac deja nevoile financiare). FB: Alexandru Anton Cretu"

(14 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
506 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Valori mobiliare

Valori mobiliare – Actiuni emise de societati comerciale si alte valori mobiliare echivalente ale acestora, negociate pe piata de capital; obligatiuni si alte titluri de creanta, inclusiv titlurile de stat cu scadenta mai mare de 12 luni, negociabile pe piata de capital; orice alte titluri negociate in mod obisnuit, care dau dreptul de a achizitiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb, dand loc la o decontare in bani, cu exceptia instrumentelor de plata.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 22/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9758 RON -0.01 %
1 USD 4.6712 RON +0.05 %
1 GBP 5.7677 RON -0.77 %
1 CHF 5.1247 RON -0.31 %
1 CAD 3.404 RON +0.29 %
1 AUD 3.0068 RON +0.29 %
1 NOK 0.4241 RON +0.24 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 2
Membri online 0