Scurta analiza ROCA Industry - 29.01.2022

publicat in 29/01/2022 17:12

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Saptamana aceasta, mai exact joi, am avut prima listare la bursa din anul 2022, ROCA Industry (sub simbolul ROC1). Mi s-a parut o companie interesanta inca de cand  am primit vestea listarii, dat fiind contextul economic actual in care ne aflam, favorabil industriei materialelor de constructii. Deoarece este o companie de tip holding proaspat infiintata, nu se poate face o analiza asupra rezultatelor anterioare, insa putem arunca o privire asupra istoricului companiilor detinute.

BICO Industries este o societate fondata in anul 2006, fiind primul si cel mai mare producator de plase si armaturi din fibra de sticla. Din 2012 si pana in prezent compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 5.85% pe an, si o crestere anualizata a profitului de 22.76%. Totusi, trebuie mentionat faptul ca profitul nu a crescut constant, ci a fluctuat destul de mult pe parcursul perioadei mentionate, insa, per total, se afla intr-un trend ascendent. Pentru anii urmatori, estimarile prezentate in memorandum sunt destul de indraznete, cu un target pentru anul 2026 de 238 de milioane de lei venituri si aproape 30 de milioane de lei profit. Aceste estimari s-ar traduce printr-o crestere anuala de 28.91% a veniturilor si 47.82% a profitului. Daca luam in considerare investitiile in marirea capacitatii de productie si directivele UE care favorizeaza industria produselor din fibra de sticla si implicit, compania (se doreste o dublare a vanzarilor la export de la 10 mil. mp/an la 20 de mil.) cred ca BICO are sanse sa isi atinga obiectivele pe termen lung. Totusi, riscul principal al acestei afaceri este concurenta cu firmele mai mari din Europa (2 firme au 50% cota de piata), care au o capacitate de productie mai mare si beneficiaza de o desfacere mai larga pe piata externa, a continentului.

SARCOM este una din cele mai mari firme din industria de productie de vopsele lacuri, aflandu-se pe locul 5 in anul 2020, din punct de vedere al vanzarilor. In ultimii 7 ani, veniturile au crescut de la 27 de mil. de lei la 56 de milioane (10.89% pe an), iar profitul s-a majorat de aproape 4 ori, de la 3.1 milioane pana la 12.1 milioane de lei (21.32% pe an). Pe partea de previziuni, se doreste o crestere moderata a cifrei de afaceri (83 de milioane de lei pana in 2026, CAGR 6.7%), insa estimarile privind profitul sunt foarte conservative, poate chiar modeste. Un obiectiv principal al companiei este cresterea cotei de piata de la 8% pana la 15% in 2023. Totusi, la fel ca in cazul BICO, piata de vopsele este dominata de brand-uri cu renume, cum ar fi KOBER si DURAZIV, lucru care ingreuneaza indeplinirea obiectivului.

ECO EURO DOORS este cea mai recenta achizite facuta de ROCA, holdingul achizitionand 70% din actiunile firmei. ECO EURO DOORS este un producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale (orientat in special catre segmentul Premium). Dintre toate companiile din portofoliul ROCA, aceasta a avut cea mai mare crestere din 2012 pana in prezent, inregistrand o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de lei (21% CAGR) si un profit de 8.1 milioane de lei (86.75% CAGR - profitul din 2012 a fost semnificativ mai mic fata de ceilalti ani, lucru care reflecta o crestere anuala foarte mare). Nu sunt estimari cu privire la viitorul companiei deoarece achizitia a fost anuntata dupa intocmirea memorandumului, insa tind sa cred ca rezultatele financiare din urmatorii ani vor avea o crestere moderata, in linie cu cresterea industriei de constructii rezidentiale si cea a productiei de usi (aproximativ 6-7% pe an).

Personal, am incredere in compania ROCA Industry si in sectorul materialelor de constructii, care este strans legat de industria imobiliara (industrie care poate avea sanse mari de crestere in tarile emergente care doresc accelerarea procesului de dezvoltare si urbanizare, cum ar fi Romania). Totusi, trebuie luat in calcul faptul ca pretul materialelor de constructii este la cote maxime, iar ratele dobanzilor cresc in vederea atenuarii inflatiei. Acest lucru poate influenta negativ piata imobiliara, incetinind cresterea ei, dat fiind faptul ca valoarea creditelor ipotecare/pentru constructii va scadea semnificativ in urmatoarea perioada. Detin actiuni ROC1 si sunt pozitiv cu privire la viitorul companiei pe termen lung (4-5 ani de acum incolo).



Investitor din Slobozia , Ialomita

""

(3 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
420 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Cont de pozitie

Cont de pozitie – Contul deschis in sistemul electronic de compensare-decontare pentru membrii compensatori/noncompensatori si/sau clientii acestora in care sunt evidentiate contractele cumparate si/sau vandute, precum si pozitiile deschise cu instrumente financiare ca urmare a incheierii de tranzactii.

Vezi toți termenii



Holisun
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1460
Activi azi 1
Membri online 0