Romcab SA - Societate în insolvență - perioada de observație

publicat in 10/12/2020 18:19

Companii discutate: MCAB

2 aprecieri nete


Azi, în acest nou articol, deloc ușor de scris și de interpretat situația economică a companiei listate, și având în vedere ”șerpăria” societății noastre unde interesul general este lasat la voia întâmplării, am să imi exprim propria mea părere legată de insolvența Romcab SA survenita acum câțiva ani, respectiv anul 2016. 

Momentan, la data redactării acestui articol,  MCAB (ROMCAB SA) se află în în perioada de observație, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care este etapă premergătoare procedurii de reorganizare judiciară. 

Scurtă introducere:

MCAB (ROMCAB SA) este o companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare și cablaje electrice, cu sediul în Tîrgu-Mureș, județul Mureș, având CUI 7947193, J 26/764/1995. S-a constituit prin divizarea parțială a S.C. Electromureș S.A, preluând o parte din patrimoniul acesteia, începând cu data de 01.01.1996.

Obiectul principal de activitate al firmei este producția și comercializarea următoarelor categorii de produse:

  • Cabluri și conductori destinate construcțiilor civile, rezidențiale și industriale;
  • Cablaje și conductori destinați industriei auto;
  • Cordoane și cablaje destinate industriei electrocasnice;
  • Cabluri și conductori pentru soluții pentru infrastructură;
  • Cabluri de telecomunicații.

Situații financiare la data de 30.09.2020:

Active curente/circulante: Din această categorie, stocurile prezintă o creștere de mare de 293%, creanțe în descreștere de 32 % până la valoarea de 87 mil lei, numerar și echivalente de numerar în urcare de 470%.

Pasive: datorii pe termen lung în usoară creștere raportate la perioada anterioară 2% și o scadere puternică a elementului de datorie: leasing financiar 75%. datoriile pe termen scurt în ușoară creștere de 14%. Capitalurile proprii înregistrează un nivel negativ de 742 mil lei. 

Venituri: operaționale în creștere destul de pronunțată de 205% și venituri din vânzarea de produse finite 195%. Vânzările societății s-au dublat în perioada analizată în cazul produselor finite. Veniturile din alte activități operaționale au crescut cu 150%.

Cheltuieli: Cheltuielile cu personalul au crescut la suma de 32.968.951 lei și alte cheltuieli operaționale la 42.414.239 lei. Cheltuielile operaționale au crescut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, generând per total o pierdere din activitatea operațională de 28,3 mil. lei. Analizând rezultatul final se observă o dublare a veniturilor obținute și, în mod concret, o parte din pierderea înregistrată a fost generată de creșterea costurilor cu materiile prime la care se adaugă creșterea cheltuielilor salariale și a altor cheltuieli operaționale și financiare. Costurile financiare nete au crecut datorită majorării cheltuielilor din diferențe de curs valutar. Pierderea netă este de 35 mil ron de la 101 mil ron (30.09.2019).  

În final, se poate observa o ameliorarea și o imbunătățirea an de an a activității desfășurate. Nu-ti uita scopul: profitul și nu zgomotul provocat de mass-media.

Prin adresa din 26.11.2020, transmisă de compania listată către ASF și BVB, comunică faptul că în data de 20 nov. a fost depus la grefa Tribunalului Specializat Mureș, planul de reorganizare al societății propus de administratorul special al debitoarei. Termenul de aprobare/dezaprobare a fost stabilit pentru 18 dec. 2020. Ulterior, votului exprimat de către Adunarea Creditorilor în data de 18 dec. 2020, în termen de 15 zile acesta va fi supus confirmării din partea judecătorului, etapa ulterioară fiind executarea propriu-zisă a acestuia în următorii 3 ani, conform Legii nr. 85/2014. De urmărit, știrea cu privire la votul pozitiv al tuturor creditorilor pentru planul de reorganizare al societății și hotărârea judecătorului sindic de confirmare a planului de reorganizare. În plus, urmare a executării planului de reorganizare, poziția gradului de îndatorare a companiei se va echilibra în favoarea continuării activității firmei listate. 

Acum, să facem un mic joc de intuitie. 

a) O serie de bănci de renume românești și o bancă unde statul român are un procent din capitalul social (International Investment Bank cu sediul la Moscova)  au imprumutat banii (200 mil euro) societății listate,

b) Acționarul majoritar a luat banii respectivi ca sa plătească persoane competente care sa îi administreze afacerea,

c) Mici acționari au pierderi potențiale de 4 ani de zile,

d) Un concurent din piață l-a vrut să dispară din sectorul său de activitate,

Cine este vinovat? Posibil nimeni, dar nu uita că dealerul nu pierde niciodata. La noi, dealerul care și-a asumat riscul sunt băncile care ori vor recupera creditele votând planul ori vor intra în acționariat (oare, asta și-au dorit din 2016???). În final, în opinia mea, este bine sa cititi printre rânduri si sa vă formați propria opinie. Dețin aceste acțiuni si astept cu nerăbdare data de 19 decembrie. 

În final, acest articol este unul mai atipic si cumpărarea acțiunilor presupune sa pierdeti mai mult decât vă permiteti, dacă nu sunteti atenți. Fiecare e liber să decidă în consecință.

 

 



Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1732 vizualizări

0 aprecieri nete

Alexandru Anton Cretu

@Rujinschi Secara Mircea OK, merci, daca am inteles bine pe 15 dec + 15 zile se decide iesirea din procedura de reorganizare, si daca da, probabil reacceptarea actiunilor la tranzactionare la BVB

1 aprecieri nete

Rujinschi Secara Mircea

alexandru.anton.cretu.alexandru.anton said:

@Rujinschi Secara Mircea OK, merci, daca am inteles bine pe 15 dec + 15 zile se decide iesirea din procedura de reorganizare, si daca da, probabil reacceptarea actiunilor la tranzactionare la BVB

Teoretic, e 18 dec. Aprobare sau Neaprobare plan reorganizare plus 15 zile pt redactare instanta, cred ca, Sentinta civila aprobata de judecator sindic. Asta inseamna ca in 3 ani se executa planul de reorganizare. Intrarea la tranzactionare posibil in jumatatea lui ianuarie.

1-2 din 2

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Vanzarea in lipsa

Vanzarea in lipsa – Vanzarea unor valori mobiliare care nu sunt proprietatea vanzatorului la data vanzarii. Vanzarea speciala la ordin O metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B., constand intr-o oferta ferma, formulata de orice persoana fizica sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare si denumita Ofertant, de vanzare a valorilor mobiliare pe care le detine, prin sistemul tehnic al B.V.B.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 25/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON +0.00 %
1 USD 4.6386 RON -0.39 %
1 GBP 5.8067 RON +0.33 %
1 CHF 5.0843 RON -0.19 %
1 CAD 3.392 RON -0.34 %
1 AUD 3.0283 RON +0.06 %
1 NOK 0.4234 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1459
Activi azi 1
Membri online 0