Romania va lua o decizie in 2025 fata de proiectul reactoarelor modulare mici. CCI solicita o constructie de acest gen la Stanca Costesti

publicat in 21/03/2024 01:20

Companii discutate: SNN

1 aprecieri nete


România va lua anul viitor o decizie finala de investiție privind construirea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), care ar putea deveni primul proiect european care utilizează această tehnologie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

In 2021, SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.) a anuntat un parteneriat cu firma americană de utilități NuScale Power, ca parte a eforturilor sale de a stimula sursele de energie cu emisii reduse.

România urmărește îndeplinirea obiectivelor UE de reducere a emisiilor și pentru a consolida securitatea energetică, o problemă mai urgentă de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. NuScale își propune să construiască SMR-uri în România, Polonia și în alte părți din Europa, deși și-a încheiat proiectul SMR din Utah, în SUA, la sfârșitul anului trecut, deoarece s-a confruntat cu probleme legate de costuri.

Burduja a declarat că proiectul din România ar putea fi, cu până la o treime mai ieftin decât cel din Utah, pe baza estimărilor NuScale.

Până în 2023, doar China și Rusia au construit cu succes SMR-uri operaționale. Departamentul Energiei al SUA estimase că primul SMR din Statele Unite va fi finalizat de NuScale Power în jurul anului 2030, dar această afacere a eșuat între timp, după ce clienții s-au retras din cauza creșterii costurilor.

Există peste 80 de proiecte de reactoare modulare în curs de dezvoltare în 19 țări. Rusia exploatează o centrală nucleară plutitoare Akademik Lomonosov, în Orientul Îndepărtat rus (Pevek), din octombrie 2022. Centrala plutitoare este prima de acest tip din lume. Reactorul modular cu pat de pietriș HTR-PM din China, răcit cu gaz de înaltă temperatură și cu pat de pietriș, a fost conectat la rețea în 2021.

La ultima vizita a premierului Marcel Ciolacu, Camera de Comert si Industrie Iasi i-a inmanat un memoriu cuprinzând cinci proiecte majore de investiții în scopul stimulării dezvoltării economice și recuperare a decalajului față de alte regiuni din România și din UE, precum și de pozitionare geostrategică pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei și integrarea Republicii Moldova în UE.Printre aceste proiecte majore se specifica si construirea unei centrale SMR, având în vedere că la Stânca-Costești se află un important nod hidroenergetic, că lacul de acumulare este printre cele mai mari din țară și că în acest punct va ajunge și LEA 400 kV ce va alimenta Republica Moldova.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
156 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Valori mobiliare

Valori mobiliare – Actiuni emise de societati comerciale si alte valori mobiliare echivalente ale acestora, negociate pe piata de capital; obligatiuni si alte titluri de creanta, inclusiv titlurile de stat cu scadenta mai mare de 12 luni, negociabile pe piata de capital; orice alte titluri negociate in mod obisnuit, care dau dreptul de a achizitiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb, dand loc la o decontare in bani, cu exceptia instrumentelor de plata.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 22/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9758 RON -0.01 %
1 USD 4.6712 RON +0.05 %
1 GBP 5.7677 RON -0.77 %
1 CHF 5.1247 RON -0.31 %
1 CAD 3.404 RON +0.29 %
1 AUD 3.0068 RON +0.29 %
1 NOK 0.4241 RON +0.24 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 1
Membri online 0