#pescurt - Știrile business ale zilei 16 decembrie 2020

publicat in 16/12/2020 23:24

Companii discutate: PBK, DIGI, EL, TEL, SNP, TLV, SNG, BRD, TGN, IMP, DAI, ADS, TRP, WINE, SFG, LHA

2 aprecieri nete


  • PBK (PATRIA BANK S.A.) a listat cea de-a doua emisiune de obligatiuni subordonate, in valoare de 8.2 mil. EUR, ajungand la o suma atrasa de 13.2 mil. EUR in ultimii doi ani. Emisiunea de obligatiuni PBK28E a fost listata pe piata reglementata administrata de BVB, aceasta cuprinde 16,374 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 500 euro/ titlu si cu o dobanda fixa, de 6.5% pe an, cupoanele fiind platibile semestrial, si avand o maturitate de opt ani. (Sursa: BVB)
  • Grupul DIGI (DIGI COMMUNICATIONS N.V.) a anuntat incheierea unui contract de facilitate senior cu un sindicat bancar, alcatuit din Citigroup Europe Plc – Dublin Romanian Branch, ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti si Unicredit Bank SA. Facilitatea consta intr-un imprumut la termen reprezentand echivalentul in RON a 100 mil. EUR si un imprumut revolving in valoare totala de 50 mil. EUR (echivalent in RON), existand posibilitatea unor facilitati suplimentare ce pot fi puse la dispozitie Grupului. Sumele din imprumutul la termen vor refinanta sumele aferente altui contract de facilitate, din data de 7 octombrie 2016, in timp ce imprumutul revolving va fi folosit pentru cheltuieli de capital, investitii sau pentru capitalul de lucru al Grupului. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.) l-a ales in functia de Presedinte al CA pe dl. Cristian Bosoanca, incepand cu 1 ianuarie 2021 si pana la 31 decembrie 2021. De asemenea, CA a hotarat componenta comitetelor consultative, valabila pentru acelasi interval calendaristic. In plus, CA a aprobat continuarea colaborarii cu dna. Livioara Sujdea si numirea acesteia in functia de CDO, incepand cu 1 februarie 2021, pentru un mandat de patru ani. (Sursa: comunicate companie)
  • Consiliul de Supraveghere al TEL (C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA) a hotarat desemnarea d-lui Ovidiu Anghel in calitatea de membru provizoriu al Directoratului, incepand cu 21 decembrie 2020. Durata mandatului este de patru luni, cu posibilitatea prelungirii pentru alte doua luni. (Sursa: comunicat companie)
  • SNP (OMV PETROM S.A.) a inaugurat prima statie modernizata de carburanti din reteaua Petrom, in cadrul unui amplu program de modernizare a intregii retele. Acesta include culoar rapid de alimentare, cu posibilitate de plata cu cardul la pompa. Impreuna cu Auchan Retail Romania, OMV Petrom a inceput integrarea magazinelor de proximitate MyAuchan in statiile de alimentare Petrom, ambele companii angajandu-se sa investeasca peste 50 mil. EUR pentru modernizarea a aprox. 400 statii de alimentare Petrom. (Sursa: comunicat companie)
  • Honda Motor Co urmeaza sa cheme in service 1.79 milioane de vehicule la nivel global, in 4 etape, inclusiv cateva modele ce ar fi fost implicate in cateva incendii, dar fara a raporta leziuni in legatura cu acestea. Dintre vehiculele ce urmeaza a fi inspectate, 1.4 milioane sunt din SUA. (Sursa: Reuters.com)
  • Actiunile societatii TEL (C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA) au intrat in compozitia indicelui MSCI 100 Frontier Markets, care urmareste evolutia celor mai mari si lichide 100 de companii din pietele de actiuni considerate de MSCI a fi de frontiera. TEL va avea o pondere de 0.05%, iar pe langa aceasta, din structura indicelui MSCI 100 FM mai fac parte alte 6 companii: Banca Transilvania— TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.) (cu 3.57% in indice), OMV Petrom— SNP (OMV PETROM S.A.) (cu 1.47%), Romgaz— SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.) (cu 1.18%), BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.) (cu 1.1%), Electrica— EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.) (cu 0.61%) si Transgaz— TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.) (cu 0.49%). (Sursa: ZF.ro)
  • IMP (IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A.) livreaza a doua faza de dezvoltare a ansamblului rezidential Luxuria Residence din zona Expozitiei, ce are un total de 500 apartamente finalizate, distribuite in patru cladiri. Ansamblul are un parc interior de 2,500 mp si detine certificare BREEAM Excellent, care imbunatateste semnificativ nivelul de bunastare al rezidentilor. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)
  • Producatorul auto, DAI (MERCEDES BENZ GROUP AG), va incepe productia unui SUV electric compact EQB in Ungaria, incepand cu T4 2021, dupa ce a realizat o investitie de peste 100 mil. EUR, a declarat Christian Wolff, care va supraveghea operatiunile. Astfel, pentru prima oara, in Ungaria se va fabrica un automobil complet electric, a carei economie nationala depinde de productia de automobile, marcile germane de lux Daimler, BMW si Audi construind sau extinzand capacitatea de productie din tara. Guvernul Ungariei a contribuit cu cca. 52 mil. EUR la investitia Daimler, asigurand 4,400 locuri de munca pe care Dailmer le-a creat in regiune. (Sursa: Reuters.com)
  • ADS (ADIDAS AG) a anuntat ca ia in considerare diverse strategii pentru brandul Reebok, chiar si potentiala vanzare a acestuia. Decizia companiei germane va fi anuntata pe 10 martie 2021, cand Adidas va publica in mod official noua strategie la nivel de companie. Adidas a achizitionat Reebok in 2005 pentru suma de 3.8 mld. USD. In T3 2020, vanzarile nete de 403 mil. EUR, inregistrate de Reebok, au fost in scadere cu 7%, in timp ce in T2 scazusera cu pana la 44%. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc ar urma sa produca pana la 96 milioane de iPhone-uri in prima jumatate a anului 2021, in crestere cu 30% fata de S1 2020, conform informatiilor publicate de Nikkei. Apple ar fi solicitat furnizorilor sai sa produca 95-96 milioane de iPhone-uri, inclusiv din noua gama lansata in toamna, dar si modelele de iPhone 11 si SE. In alte stiri, incidentele petrecute la o fabrica de productie Apple din India au produs pierderi de aprox. 7.12 mil. USD, desi facilitatile de productie nu au fost atat de afectate precum s-a vehiculat in stirile publicate anterior. (Sursa: Reuters.com)
  • TRP (TERAPLAST SA) a anuntat vanzarea liniei de afaceri Profile de tamplarie catre Dynamic Selling Group, producator si distribuitor de profile pentru tamplarie termoizolanta. Tranzactia a fost negociata la 4.5 mil. EUR, ajustabila la momentul transferului in functie de nivelul capitalului de lucru. La 9M 2020, profilele de tamplarie au reprezentat aprox. 9 mil. EUR din cifra de afaceri. (Sursa: comunicat companie)
  • BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.) a anuntat numirea doamnei Maria Rousseva in calitate de administrator provizoriu, pe postul vacant existent in cadrul Consiliului de Administratie, pana la data intrunirii primei AGA, dupa ce dl. Jean-Luc Andre Joseph Parer a renuntat la mandatul sau de membru al CA, la 11 decembrie 2020. De asemenea, dl. Francois Jose Aldeguer a renuntat la functia sa de Director General Adjunct – Proiecte si Operatiuni, incepand cu data de 31 ianuarie 2021. In locul acestuia, a fost desemnata in functie doamna Mirela Virginia Medelean, pentru un mandat de 4 ani, incepand cu data de 1 februarie 2021. (Sursa: comunicat banca)
  • AstraZeneca urmeaza sa plateasca 39 mld. USD pentru achizitionarea producatorului de medicamente din SUA, Alexion Pharmaceuticals, reprezentand cel mai mare acord incheiat de compania britanica. AstraZeca a anuntat sambata ca actionarii Alexion vor primi pentru fiecare actiune detinuta cate 60 USD in cash si 115 USD in actiuni sau ADS. Acordul a fost aprobat de ambele companii si se estimeaza ca se va finaliza in T3 2021. (Sursa: Reuters.com)
  • Rolls-Royce Holdings Plc ar fi lansat cautarea viitorului Presedinte al Consiliului de Administratie, conform publicatiei Sky News, acesta urmeaza sa il inlocuiasca pe Ian Davis, actualul Presedinte CA, care ocupa aceasta functie din martie 2013. Compania estimeaza ca noul Presedinte CA va ocupa rolul sau inainte de martie 2022. (Sursa: Reuters.com)
  • Vinaria Purcari S.R.L., detinuta 100% de catre WINE (PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED) , a vandut participatia detinuta in Glass Container Company pentru o suma de aprox. 7.22 mil. EUR catre Vetropack Group, o corporatie elvetiana lider in industria ambalajului de sticla din Europa. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.) l-a numit pe dl. Razvan Popescu in functia de director economic provizoriu. Durata mandatului este de 4 luni, debutand cu data de 14 decembrie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Grupul SFG (SPHERA FRANCHISE GROUP) a anuntat deschiderea unui nou restaurant (tip Rural Drive Thru) in orasul Miercurea Ciuc, reusind sa-si indeplineasca tinta de expansiune anuntata la inceputul anului si asumata inclusiv in contextul pandemiei COVID-19. Odata cu deschiderea restaurantului, s-au creat patruzeci de noi locuri de munca. (Sursa: Economica.net)
  • CEO-ul LHA (DEUTSCHE LUFTHANSA A.G.), Carsten Spohr, a declarat ca rezervarile pentru vara viitoare au crescut semnificativ sub iminenta aprobarii unui vaccin COVID-19. In ciuda cresterii rezervarilor, acesta a declarat ca se asteapta ca activitatea companiei sa fie doar la jumatate din nivelul inregistrat in 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • Adobe a raportat ieri peste asteptari, atat la nivelul profitului, cat si al veniturilor trimestriale. Adobe a inregistrat un profit per actiune (GAAP) de 4.64 USD, depasind cu 0.53 USD asteptarile. La nivel trimestrial, veniturile de 3.42 mld. USD, in crestere cu 14.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost peste asteptari cu 60 mil. USD. Pentru urmatorul trimestru, Adobe estimeaza venituri de 3.75 mld. USD, peste asteptarile de 3.36 mld. USD, si un profit per actiune (GAAP) de 2.19 USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Actiunile companiei Airbnb au deschis prima sedinta de tranzactionare la un pret de 146 USD, depasind semnificativ pretul de IPO de 68 USD. Pretul maxim atins in cadrul primei sedinte a fost de 165 USD, Airbnb depasind evaluarea de 100 mld. USD si devenind cel mai mare IPO din SUA in anul 2020. Pretul de inchidere a fost de 144.71 USD, reprezentand un avans de 112.81% fara de pretul de IPO. (Sursa: Reuters.com)

Cuvinte cheie:


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1837 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Clasa de valori mobiliare

Clasa de valori mobiliare Totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.), care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drept de vot, drept de plata a dividendelor si drepturi de preemtiune – pentru actiuni – si valoare nominala, pret, dobanda, durata/scadenta, conditii de rascumparare, plan de rambursare, drepturi de conversiune – pentru obligatiuni).

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 28/03/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.973 RON +0.04 %
1 USD 4.6085 RON +0.42 %
1 GBP 5.8167 RON +0.35 %
1 CHF 5.0914 RON +0.47 %
1 CAD 3.3896 RON +0.39 %
1 AUD 2.9924 RON -0.09 %
1 NOK 0.4255 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1453
Activi azi 1
Membri online 0