OFICIAL! Hidroelectrica se listează la Bursă. Acționarii Hidroelectrica au aprobat listarea

publicat in 31/03/2022 15:01

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Acționarii Hidrolectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, au aprobat listarea la bursă a companiei, prin vânzarea de acțiuni de către Fondul Proprietatea, acționarul minoritar. Listarea se va face la Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, realizată de Fondul Proprietatea SA.

”Salutăm decizia acționariatului de listare a companiei Hidroelectrica la bursă și suntem pe deplin pregătiți să ducem la îndeplinire această hotărâre. Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm și așteptăm de multă vreme. Suntem convinși că listarea va duce la consolidarea poziției societății și la transparentizare suplimentară și, de asemenea, va contribui serios la creșterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicații pozitive asupra economiei naționale. Aș vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

La începutul anului, Profit.ro a anunțat că Hidroelectrica, în cazul căreia statul a agreat formula în care Fondul Proprietatea să listeze cel puțin 15% din acțiuni în acest an, pregătește semnarea deciziei de începe a procedurii, într-o ședință a acționarilor. În toamnă, față de finalul anului 2020, participația de 20% a Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a fost reevaluată în creștere cu 2,1046 miliarde lei, la 7,2335 miliarde lei. Profit.ro a anunțat însă ulterior că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021. Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, conform ultimelor date avansate. Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.

Compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei.

Datele preliminare ale acționarului minoritar Fondul Proprietatea arată că Hidroelectrica a obținut anul trecut, la nivel neconsolidat, un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 miliarde lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, la o cifră de afaceri de 6,33 miliarde lei, în creștere cu 64,8% față de anul anterior, pe fondul scumpirii galopante a energiei pe piețele angro, dar și al majorării producției.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
924 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Raport Pret / Profit (Lei)

Raport Pret/Profit (Lei) (Engl. PER) raportul intre pretul actiunii (ultimul pret de regula) si profitul pe actiune (in lei). De exemplu o societate cu un profit pe actiune de 1 000 lei si un pret de 2 500 lei/actiune are un raport pret/profit de 2.5. Un raport pret/castig mare este de regula expresia unor anticipari de crestere a companiei (in profituri) pentru ca practic nimeni nu investeste daca stie ca ar dura 30 ani pentru a-si recupera banii (fara a considera inflatia). Dar un raport pret/castig ridicat poate fi si expresia unor profituri recente scazute, pe cand un raport pret/castig scazut reflecta fie asteptari pesimiste in privinta companiei in cauza, fie o subevaluare a actiunii.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/03/2025
Moneda Curs
1 EUR 4.9769 RON -0.01 %
1 USD 4.5658 RON +0.31 %
1 GBP 5.9185 RON +0.09 %
1 CHF 5.1989 RON +0.44 %
1 CAD 3.1859 RON +0.02 %
1 AUD 2.8893 RON -0.41 %
1 NOK 0.4307 RON -0.55 %


Statistici site
Total membri 1504
Activi azi 1
Membri online 1