Moment istoric: Luni, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România este promovată la categoria emergentă secundară.

publicat in 20/09/2020 01:45

Companii discutate: BVB, TLV, SNN, BRD, SNG, TRP

3 aprecieri nete


De luni, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România va promova oficial de la piaţă de frontieră la piata emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell şi care se va reflecta şi în economia reală.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare iar odată cu includererea pieţei de capital în categoria celor emergente, fonduri de investiţii mai mari faţă de cele care aveau mandat să investească pe pieţe de frontieră vor începe să cumpere acţiuni listate, în special ale celor incluse în indicii FTSE.

BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat vineri că la eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF Nicu Marcu, dar şi Cristian Popa, membru al board-ului BNR, Omer Tetik, CEO TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.) şi Cosmin Ghiţă, CEO SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.). Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, va avea discurs imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la ora 10:00. De asemenea va fi prezent şi Ivan Vrhel, preşedinte Citi România.

“Acest moment va fi marcat de BVB printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare şi o conferinţă la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali”.

Prin videocall vor intra Mark Davis, Regional Director for Romania and Bulgaria BERD, Cristian Nacu, Senior Country Officer, IFC.

CE INFLUENȚĂ VA AVEA ROMÂNIA ÎN INDICII FTSE?

Începând din septembrie 2020, acțiunile TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.), BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.) și SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.) si mai nou TRP (TERAPLAST SA) vor fi incluse în 4 indici FTSE Russell, iar în ansamblu România va avea o influență practic nesemnificativă raportat la celelate țări:

  • FTSE Global All Cap – pondere de 0.008% pentru România
  • FTSE All-World – pondere de 0.009% pentru România
  • FTSE Emerging All Cap – pondere de 0.078% pentru România
  • FTSE Emerging – pondere de 0.085% pentru România

EFECTELE “PIEȚEI EMERGENTE” PENTRU ROMÂNIA

Indicii bursei, inclusiv cei oferiți de FTSE Russell, sunt folosiți de fondurile de investiții din întreaga lume pentru a decide modul în care investesc banii investitorilor. Marile fonduri de investiții investesc în special în piețele dezvoltate și resping prin regulament ideea de a investi pe piețele de frontieră, așa cum va rămâne și România până în septembrie 2020.

Prin urmare, principalul efect al promovării României ca “piața emergentă secundară” este că fondurile de investiții care gestionează sute de miliarde de euro vor investi în România prin intermediul celor patru indici care integrează și acțiunile TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.), BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.), SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.) și TRP (TERAPLAST SA).

Astfel, după septembrie 2020 este foarte posibil ca prețurile și lichiditatea acțiunilor romanești să crească, în special ale celor trei companii mai sus menționate.

EFECTE PENTRU TINE, CETĂȚEANUL DE RÂND

Un aspect ignorat frecvent este că, atunci când bursa traversează o perioadă bună, și economia țării respective merge bine. Explicația simplă este că o bursă pe o traiectorie pozitivă este o dovadă că marile companii prezente pe BVB traversează o perioadă economică pozitivă, iar asta se traduce atât prin profituri pentru acționari, cât și în investiții pentru dezvoltarea afacerilor. Iar aceste investiții pot genera creșteri de salarii și apariția unor noi locuri de muncă.

De asemenea, o perioadă prolifică pentru bursă are ca efect secundar determinarea altor companii mai mici sau mai mari să se listeze pe bursă pentru a căuta finanțare pentru dezvoltarea afacerilor ca alternativă la creditele bancare. Iar asta înseamnă, din nou, posibile creșteri de salarii și de locuri de muncă.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1070 vizualizări

1 aprecieri nete

Tudor Faragau

Includerea TRP (TERAPLAST SA) in FTSE este o veste foarte buna. Daca tin bine minte pe regulamentul FTSE - categoria emergenta secundara trebuie sa avem minim 3 companii mid-cap. Daca nu aveam si TRP (TERAPLAST SA) era un risc mare sa fim exclusi din FTSE-Secundar Emergenta, in cazul in care TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.), BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.) sau SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.) nu mai indeplineau criterile de mid cap stocks...

1-1 din 1

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Pret / Cash flow sau P/CF - price to cash flow

Pret / Cash flow (P/CF) este un indicator asemanator cu P/E si P/S, avand insa la numitor un element considerat de multi drept mai important decat profitul si cifra de afaceri, si anume fluxul de numerar, sau cash flow-ul. Scopul final al oricarei afaceri este generarea de profit, dar scopul generarii de profit este obtinerea de bani, asa ca, prin extindere, se poate spune ca scopul unei afaceri poate fi la fel de bine maximizarea, mai ales pe termen lung, a cash flow-ului. In afara de asta, raportul privind fluxurile de numerar este considerat mai transparent decat bilantul si contul de profit si pierdere, fiind mai greu de ascuns eventualele probleme pe care le-ar putea avea firma. Punctul slab al indicatorului P/CF este insa ca fluxul de numerar este mai volatil decat alti indicatori, chiar si decat profitul. O investitie realizata intr-o perioada se reflecta mult mai puternic aici decat la profit.

Vezi toți termeniiXTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/06/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON -0.01 %
1 USD 4.6356 RON -0.10 %
1 GBP 5.901 RON +0.26 %
1 CHF 5.2368 RON +0.17 %
1 CAD 3.3791 RON +0.10 %
1 AUD 3.0913 RON +0.65 %
1 NOK 0.4384 RON +0.92 %


Statistici site
Total membri 1466
Activi azi 2
Membri online 0