Life is Hard, o companie care merită studiată (opinie)

publicat in 15/05/2017 15:11

Companii discutate: LIH

0 aprecieri nete


In data de 11 mai compania LIH (LIFE IS HARD S.A.) a organizat o întâlnire cu investitorii, in cadrul căreia s-a discutat despre rezultatele companiei și planurile de viitor. Conducerea companiei este extrem de atentă la relația cu acționarii și are o politică de transparentă care ar trebui să fie un exemplu pentru alte companii. LIH este producătorul softului 24broker, o platformă folosită de aproape 70% din brokerii de pe piața asigurărilor, platformă care permite emiterea polițelor, compararea tarifelor și managementul clienților.

Pe lângă acest produs, compania a lansat un modul de management asemănător in domeniul transporturilor, healthcare și EOKEY (un produs de management al afacerii).

Compania este una extrem de interesantă pentru mine deoarece, spre deosebire de majoritatea companiilor de IT din Cluj care oferă exclusiv servicii de outsourcing, LIH are un produs propriu, e lider pe o piața importantă (asigurări), are active și a devenit indispensabila pentru sectorul de brokeraj financiar. Aceste argumente o separa și diferențiază enorm fată de o companie tipica de IT din Cluj. Initial, acesta a fost motivul pentru care am devenit interesat de companie. Cu ocazia întâlnirii de 1 an de la listare, a ultimei AGA și mai ales a întâlnirii cu investitorii mi-am dat seama că LIH este mai mult decât atât. Argumentele de dinainte par a fi nesemnificative, întrucât compania este altceva.

LIH este o companie de Big Data și nu orice „data”. Am să încerc să îmi explic judecata. In Romania, valoarea polițelor de asigurări încheiate se ridică la 2.5 mld de euro din care aprox. 1.5 mld sunt intermediate de brokeri. Dat fiind faptul ca LIH are o cotă de piața de aproape 70%, asta înseamnă că anual peste 1 mld euro sunt intermediați folosind platforma 24broker.

Dacă luam referința un comision mediu de 5%, practicat de brokeri, înseamnă ca polițele intermediate prin 24broker, generează un venit de 50 milioane de euro pentru brokerii care constituie cei 70%, cota de piață intermediata de LIH. Argumentul 2. Care este valoare unui broker de asigurări? Păi, in principiu valoarea acestuia este data de valoarea portofoliului de clienți și veniturile generate de acesta. Daca un broker ar avea o cota de piață de 70%, înseamnă că valoarea lui ar porni de la 50 mil de euro, concluzia anterioară.

Însă această valoare e compusă in mare parte de active intangibile, și anume baza de date cu clienții actuali (portofoliul de clienți). Acum, dacă acea bază de date valorează 50 mil de euro, și aceeași bază de date e deținută de LIH, mi se pare absolut incredibil că LIH valorează pe bursa 2 mil de euro. Vorbim de aceeași clasa de active intangibile. Evident, aceste date sunt absolut confidențiale, iar investițiile pe care LIH le-a făcut in securitatea datelor o face sa acapareze piața și să o diferențieze de concurenta.

Însă pe baza acestor date, LIH poate extrapola tipare comportamentale ale clienților, poate furniza istorice relevante cu privire la interesul asiguratului vis a vis de un anumit produs și poate oferi reclame targetate unui grup țintă. Faptul că LIH reproduce același model pe domeniul transporturilor, healtcare și antreprenoriat o face, in opinia mea, o companie de Big Data și nu un provider de servicii punctuale.

Așa cred eu ca arata viitorul LIH, care, repet, diferă mult de viitorul unei companii de outsourcing și de activele unei astfel de societati. Consider eu că dacă LIH ar fi listată pe o bursă ca și cea din SUA, evaluarea companiei ar tine cont in mod predominant de aceste active intangibile și nu de multiplicatori de EBITDA cum e cazul unei companii defensive de utilități.

In cadrul întâlnirii menționate s-a discutat si despre viziunea companiei, care își dorește o acaparare organică a cotei de piață (deși nu exclude achiziția unor companii concurente), și dorește sa diversifice veniturile prin domeniile de transporturi, healthcare și EOKEY. Totodată s-a discutat dorința de a achiziționa proiecte de tip start-up validate din sectorul FinTech. Evenimente importante in perioada următoare:

  • Programul de răscumpărare de acțiuni care ar urma să înceapă in curând
  • Majorarea de capital din profitul realizat cu distribuirea de 1 acțiune pentru 5 deținute
  • Comunicare privind accesarea fondurilor europene care ar modifica semnificativ capitalizarea bursiera

Disclaimer: Materialele prezentate reprezintă opinii personale, nu sunt și nu trebuie tratate ca recomandări de investiții. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club sau autorul articolului au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.


Cuvinte cheie: life is hard, lih, goldring, listare,


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
577 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Valoare nominala

Valoare nominala – In cazul unei actiuni, este valoarea stabilita prin statut de catre institutia emitenta; aceasta este diferita de valoarea de piata a actiunii respective care inregistreaza fluctuatii periodice. Valoarea unitara a activului net (VUAN) – Valoarea unitara a activului net al unui OPCVM tranzactionabil publicata de B.V.B., in baza informatiilor furnizate de catre Emitent sau alta entitate responsabila.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9764 RON +0.00 %
1 USD 4.6687 RON +0.13 %
1 GBP 5.8125 RON -0.06 %
1 CHF 5.1404 RON +0.22 %
1 CAD 3.3943 RON +0.14 %
1 AUD 2.9982 RON -0.20 %
1 NOK 0.4231 RON -0.09 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 1
Membri online 1