Interviu Cristian Logofatu (Bittnet Systems): viziunea, valorile si omul

publicat in 09/05/2015 07:12

Companii discutate: BNET

1 aprecieri nete


Zilele trecute i-am luat un interviu domnului Cristian Logofatu cofondatorul BNET (BITTNET SYSTEMS SA), prima companie de IT listata la bursa si care in prezent valoreaza aproape 1.8 mil euro.  Mai important decat atat e faptul ca aceasta companie a trecut ”testul pietei”, adica perioada imediat urmatoare listarii, perioada in care piata este cea care ii stabileste valoarea.

Faptul ca pretul actiunilor a avut un curs stabil si nu a suferit corectii, ne face sa credem ca acest pret este unul corect si cat se poate de justificat pentru sectorul IT. Insa nu am vrut sa discutam despre rapoartele financiare nici sa facem predictii pe urmatorii 5 ani. In schimb am vrut sa il cunoastem pe Cristian, sa aflam cum gandeste si bineinteles sa invatam cat mai multe de la el.

InvestClub: Cristian, incep prin a-ti adresa o intrebare, care probabil e primul lucru la care se gandeste toata lumea: Cum e sa faci un milion de euro pe bursa?

Cristian Logofatu: Mai in gluma mai in serios, raspunsul corect este “Nu stiu”. Desi titlurile de presa au un aer savuros, realitatea este ca participatia mea IMPREUNA cu cea a lui Mihai valoreaza astazi acel milion de euro citat. Sigur ca da, percepem faptul ca piata a evaluat compania noastra la aproape 2 milioane de euro ca o recunoastere a eforturilor de 8 ani de zile, ceea ce ne incanta. Pe de alta parte, fiindca nu intentionam sa facem un exit acum, nu simtim ca “am facut jumatate de milion pe bursa” ci ca am inceput un nou capitol in dezvoltarea companiei, intr-un context pe care ni l-am dorit de multa vreme, dar care aduce mari responsabilitati fata de noii investitori, fata de piata in general.

Cum e sa ai un vis, sa il transpui in realitate, sa lupti pentru el si apoi sa stii ca cel vis a ajuns la Bursa de Valori Bucuresti?

In general antreprenoratul, si in special in zona de startup, este un carusel de emotii, de incercari reusite dar si nereusite. In fiecare zi traiesti emotiile ‘vanarii’ unui nou proiect, construirii lui, identificarii acelui echilibru intre nevoile clientului, dorintele lui si bugetul alocat, in asa fel incat colaborarea sa fie de tipul win-win. Dupa 8 ani de viata ai companiei, sunt prea multe momente de ambele feluri prin care am trecut ca sa ni le mai putem reaminti.

As mentiona anul 2009 cand, desi aveam un istoric comercial fara probleme, furnizorul nostru principal de echipamente ne-a comunicat ca nu mai avem linie de credit furnizor, fiindca suntem o companie mica din estul Europei, si asta nu mai intra pe lista de “preluare” a asiguratorilor. Astfel, ni se cerea sa platim in avans orice echipamente comandam, conditie pe care teoretic ar fi trebuit sa o impunem si noi clientilor, ceea ce ne-ar fi scos de pe piata.

Momentul de suis a venit insa foarte repede, printr-un noroc, gratie celor de la Banca Transilvania. Am fost contactati chiar in perioada aceea pentru a ni se oferi o linie de credit bancara !

Un alt moment de suis urmat imediat de coboras a avut loc in 2011 cand am aflat ca cererea noastra de finantare nerambursabila Regio a fost selectionata pentru finantare. Coborasul a constat in anul urmator (literalmente 1 an), in care am lucrat cu 4 banci sa obtinem finantarea de tip “punte” necesara in cadrul proiectului.

A fost cineva/ceva care te-a inspirat să conduci și organizezi compania în felul în care o faci acum? Ce presupune cultura organizațională a companiei, în prezent?

Valorile companiei sunt : Competenta, Performanta, Flexibilitate, Integritate, Fun. Noi am pornit la drum in 2007 cu o echipa tanara si entuziasta de ingineri IT foarte bine pregatiti, cu care inregistrasem deja succese deosebite in programul Cisco Netacad. Cea mai mare parte a acestor ingineri fac in continuare parte din echipa actuala. De asemenea, colegii care in acesti ani au decis sa isi lege numele de numele Bittnet, sa “puna umarul” la construirea povestii noastre, au impartasit complet aceste valori.

Cultura noastra de organizatie este una foarte deschisa, de sustinere reciproca, si de invatare continua. Toti membrii echipei au ca trasaturi caracteristice dorinta de a rezolva cerintele clientilor, de a pastra un renume profesional bun in urmma interactiilor atat cu clientii cat si cu furnizorii sau concurenta.

Atat eu cat si Mihai am primit valorile fundamentale de viata de la bunicii nostri - bunicul a fost colonel in Armata Romana - si de la parinti - amandoi profesori universitari. In mediul de business, fiecare avem persoane care ne inspira.

In cazul meu este vorba despre Warren Buffett, despre care am citit prima data student fiind (acum vreo 15 ani) si am fost impresionat de aparenta simplitate a modului in care genera rezultate ca investitor.

Studiind mai indeaproape cultura Berkshire Hathaway am incercat sa adoptam cat mai mult din principiile ilustrate de acestia:

  • delegarea atributiilor,
  • pastrarea la fiecare nivel doar a deciziilor strict necesare pentru acel nivel,
  • selectarea / cooptarea in echipa doar a unor persoane in care sa poti avea incredere atat profesional dar cat si din punct de vedere al valorilor si conceptiilor de viata - a responsabilitatii fata parteneri acordarea catre acei oameni a increderii si suportului de care au nevoie ca sa performeze

Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit antreprenor? Ai sfatui pe cineva sa faca asta?

Voi raspunde cu o gluma la intrebarea “cum s-a schimbat viata ta de cand ai devenit antreprenor?”. Se spune ca daca esti angajat model si muncesti din greu 8 ore pe zi, poti fi promovat, si sa muncesti 9 ore pe zi. Ei bine, este de completat ca daca devii antreprenor vei munci 24 ore pe zi (de fapt si in somn tot la business te gandesti).

Cred ca decizia de a deveni antreprenor este una personala, de genul celor pe care nu le poti amana / evita daca ti se potriveste si, invers, nu o poti impune cuiva daca nu i se potriveste. Consider ca daca ai spiritul de antreprenor, pur si simplu nu vei putea sa nu dai curs acelei chemari. In schimb, daca ai dori sa te bucuri de avantajele de a fi business owner dar nu ai chemarea spre antreprenorat, atunci Bursa este locul unde trebuie sa investesti.

Cât de facile crezi că sunt sursele de finanțare pentru startup-urile românești?

Daca definim ca ‘startup’ o companie cu mai putin de 2 ani de activitate, cred ca singurele surse sunt faimosii 3F (friends, family and other fools), capitalul acumulat de antreprenori anterior si eventual programele de genul SRL-D, etc. In anumite domenii de activitate privilegiate (cum este ITul), exista incubatoare si alti investitori care investesc asa numitii “seed money” - adica foarte devreme in ciclul de viata al companiei, dar trebuie sa ai o idee care sa aiba un mare potential de crestere, sa nu aiba concurenta evidenta la momentul lansarii, iar tu ca antreprenor si echipa din jurul tau sa poata demonstra o intelegere ‘adanca’ a problematicii.

Daca definim ca ‘startup’ o companie inca tanara (sub 5 ani) dar dupa primii 2 ani incheiati cu profit, atunci se ‘deschide’ perspectiva finantarilor bancare.

Pentru asta trebuie sa ai garantii (fie personale fie sa ai un business care prin natura lui sa contina elemente ‘cesionabile’ catre finantatori in garantie)

Urmatorul gol de finantare este atunci cand se cauta investitii de ordinul a catorva sute de mii de euro (250.000 - 500.000 - 1.000.000 euro), care sunt ‘peste’ nivelul pe care il poti atrage de la Angel Investors, dar ‘sub’ ce cauta fondurile de investitii.

Partea care mi se pare importanta pentru orice startup, orice antreprenor, este sa aiba o atitudine corecta fata de finantator. Adica sa incerce sa inteleaga si problematica ‘celeilalte parti’, faptul ca finantatorul isi asuma un risc. Este un exercitiu foarte interesant de imaginatie sa iti pui problema “invers” - sa te pozitionezi ca si finantator si sa te intrebi “ce ar trebui sa vad la interlocutor - financiar, operational, etc - pentru a ma convinge sa ii imprumut bani, sau sa investesc in businessul lui ?”

Dacă ar fi să alegi un cofondator pentru un nou startup, ce calități ar trebui să aibă acesta?

Cred ca este nevoie de un mix de calitatati. In cazul nostru, elementul cel mai important este increderea reciproca, si modul similar de a gandi. Aceste trasaturi ne-au fost foarte utile prin aceea ca fiecare s-a putut concentra pe aria lui de expertiza, si sa fie sigur ca in “cealalta parte a frontului” dedicatia si seriozitatea, dar si directia de mers, sunt la aceleasi cote. In mixul de care pomeneam mai devreme trebuie sa se regaseasca o experienta profesionala, o pasiune, o intelegere profunda a unui domeniu de activitate, dar si dorinta de a crea ceva deosebit.

Totodata, este imperios ca fondatorii sa aiba valori comune.

A fost o ideea buna sa listati compania la bursa ?

Cred ca este prea devreme sa raspundem la aceasta intrebare, nu a trecut nici macar o luna de la listare. Cred ca dupa 1 an, in aprilie 2016 ar fi un moment bun sa ne uitam in urma si sa analizam. La momentul acesta, mai 2015, suntem foarte multumiti de faptul ca se realizeaza tranzactii, ca exista o lichiditate zilnica pentru actiunile companiei noastre, ceea ce consideram ca demonstreaza un interes al piete fata de Bittnet.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
555 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Cont de marja

Cont de marja – Contul in care se evidentiaza fondurile banesti si/sau instrumentele financiare constituite in vederea garantarii pozitiilor deschise, precum si drepturile dobandite si obligatiile asumate.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 25/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON +0.00 %
1 USD 4.6386 RON -0.39 %
1 GBP 5.8067 RON +0.33 %
1 CHF 5.0843 RON -0.19 %
1 CAD 3.392 RON -0.34 %
1 AUD 3.0283 RON +0.06 %
1 NOK 0.4234 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1458
Activi azi 2
Membri online 0