Infografic BVB noiembrie 2020: Top creșteri & scăderi și liderii lunii pe segmentele de acțiuni, produse structurate și venit fix.

publicat in 11/12/2020 15:12

Companii discutate: BVB

3 aprecieri nete


  • Lichiditatea, masurata prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, a crescut cu peste 42% la nivelul cumulat al tuturor tipurilor de instrumente financiare si a depasit 62 milioane lei (12,86 milioane euro) pe ansamblul primelor 11 luni ale anului. 
  • Valoarea totala a tranzactiilor, incluzand ofertele, cu toate tipurile de instrumente financiare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a apropiat de pragul de 3 miliarde de euro, sau 14,3 miliarde in echivalent lei, un avans de 42,3% in moneda nationala fata de primele 11 luni ale anului anterior.

Radu Hanga, Presedinte BVB: 

  • Rundele de finantare derulate in acest an prin piata de capital au totalizat 1,1 miliarde de euro, ceea ce este un succes tinand cont de contextul generat de pandemie. Situatia actuala a scos in evidenta importanta companiilor din domeniul tehnologiei informationale. Ecosistemul romanesc in zona de tehnologie este cel mai dezvoltat din regiune, dupa Polonia, si ne propunem sa avem o reprezentantare mai buna a acestui sector la cota bursei. Avem in plan sa discutam cu o serie de actori reprezentativi pentru a identifica acele companii romanesti din IT&C care au nevoie de bursa pentru a se putea dezvolta. 
  • Cea mai importanta lectie pe care o invatam din aceasta pandemie, in plus fata de accelerarea digitalizarii cat mai multor procese, este ca ajungem sa depindem tot mai mult de cei de langa noi in conditii de criza. Acest aspect reliefeaza importanta strategica a dezvoltarii business-urilor locale: nu putem avea o Romanie puternica fara companii romanesti puternice. Orice strategie serioasa privind finantarea si dezvoltarea economica are cel putin o componenta legata de bursa, iar exemplele recente atat din zona publica, cat si din zona privata nu fac decat sa confirme ca piata de capital este o sursa esentiala de finantare.

Adrian Tanase, CEO BVB: 

  • Avem o piata tot mai activa, volatilitatea a adus mai multi investitori la bursa si vedem ca din ce in ce mai multe companii mici si mijlocii acceseaza piata de capital, in special prin emisiuni de obligatiuni. Sunt bani in piata de capital si orice proiect, odata ce este promovat intr-un mod coerent si transparent, are sanse de succes pentru a fi finantat. In acelasi timp, eforturile noastre sunt directionate si catre investitori pentru ca o comunitate de investitori mult mai puternica si diversa este o conditie absolut necesara pentru a avea mai multe companii listate si o piata de capital eficienta. 
  • Am recuperat 98% din pierderea generata de pandemia de coronavirus pe bursa locala, daca luam in calcul nivelul de la finalul lunii noiembrie al indicelui BET-TR, care include si dividendele, comparativ cu finalul anului 2019. Ar trebui sa avem mai multa incredere in companiile romanesti si in capacitatea de redresare a acestora, iar bursa este cel mai bun exemplu care arata ca acest lucru este posibil. 

Activitatea investitionala s-a intensificat pe piata de capital locala pe fondul unor rulaje in crestere puternica in randul tuturor tipurilor de instrumente financiare. Astfel, valoarea medie zilnica de tranzactionare la nivelul cumulat al tuturor instrumentelor financiare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 62,2 milioane de lei, echivalentul a 12,86 milioane euro. Lichiditatea, masurata prin prisma acestui indicator, a consemnat o crestere de peste 42% pe ansamblul primelor 11 luni ale acestui anul comparativ cu intervalul similar al anului trecut. Defalcat, cea mai mare pondere a avut-o segmentul de actiuni, unde media zilnica de tranzactionare a fost de 48,6 milioane lei (10 milioane euro), iar cea mai mare crestere a fost inregistrata de segmentul produselor structurate: +357% la finalul primelor 11 luni. Valoarea cumulata a tranzactiilor, incluzand ofertele, aferenta tuturor tipurilor de instrumente financiare (actiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unitati de fond, ETF) tranzactionate la BVB in perioada ianuarie-noiembrie a ajuns la 14,3 miliarde lei, echivalentul a 2,96 miliarde euro, in crestere cu 42,3% in moneda nationala fata de aceeasi perioada a anului anterior.  

Luna noiembrie s-a remarcat printr-un avans puternic al pietei locale, cu o crestere de peste 9%, la nivelul indicelui BET sau BET-TR, care include si dividendele. Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate 17 companii, a incheiat luna noiembrie la un nivel de 9.286 puncte, in crestere cu 9,1% fata de luna precedenta. Indicele BET-TR a avut un avans similar si a incheiat luna trecuta la 15.622 puncte, fiind cu 2,2% sau cu 347 de puncte sub nivelul de la finalul anului trecut, in conditiile in care piata locala se afla sub puternicul impact generat de pandemia de coronavirus.

Actuala criza sanitara a accentuat atat nevoia de digitalizare, cat si dependenta de companiile locale. „Rundele de finantare derulate in acest an prin piata de capital au totalizat 1,1 miliarde de euro, ceea ce este un succes tinand cont de contextul generat de pandemie. Situatia actuala a scos in evidenta importanta companiilor din domeniul tehnologiei informationale. Ecosistemul romanesc in zona de tehnologie este cel mai dezvoltat din regiune, dupa Polonia, si ne propunem sa avem o reprezentantare mai buna a acestui sector la cota bursei. Avem in plan sa discutam cu o serie de actori reprezentativi pentru a identifica acele companii romanesti din IT&C care au nevoie de bursa pentru a se putea dezvolta. Cea mai importanta lectie pe care o invatam din aceasta pandemie, in plus fata de accelerarea digitalizarii cat mai multor procese, este ca ajungem sa depindem tot mai mult de cei de langa noi in conditii de criza. Acest aspect reliefeaza importanta strategica a dezvoltarii business-urilor locale: nu putem avea o Romanie puternica fara companii romanesti puternice. Orice strategie serioasa privind finantarea si dezvoltarea economica are cel putin o componenta legata de bursa, iar exemplele recente atat din zona publica, cat si din zona privata nu fac decat sa confirme ca piata de capital este o sursa esentiala de finantare,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA)

Cresterea activitatii investitionale la nivelul pietei de capital locale a contribuit semnificativ, in noiembrie, la recuperarea ecartului comparativ cu finalul anului trecut. „Avem o piata tot mai activa, volatilitatea a adus mai multi investitori la bursa si vedem ca din ce in ce mai multe companii mici si mijlocii acceseaza piata de capital, in special prin emisiuni de obligatiuni. Sunt bani in piata de capital si orice proiect, odata ce este promovat intr-un mod coerent si transparent, are sanse de succes pentru a fi finantat. In acelasi timp, eforturile noastre sunt directionate si catre investitori pentru ca o comunitate de investitori mult mai puternica si diversa este o conditie absolut necesara pentru a avea mai multe companii listate si o piata de capital eficienta. Am recuperat 98% din pierderea generata de pandemia de coronavirus pe bursa locala, daca luam in calcul nivelul de la finalul lunii noiembrie al indicelui BET-TR, care include si dividendele, comparativ cu finalul anului 2019. Ar trebui sa avem mai multa incredere in companiile romanesti si in capacitatea de redresare a acestora, iar bursa este cel mai bun exemplu care arata ca acest lucru este posibil,” a spus Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la aproape 100 de miliarde de lei, echivalentul a 20 de miliarde de euro, la finalul lunii noiembrie. Piata de capital din Romania a fost promovata in septembrie la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell. Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1222 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Societate de administrare a investitiilor (SAI)

Societate de administrare a investitiilor (SAI) – Persoana juridica constituita ca o societate mixta pe actiuni, in conformitate cu legea 31/1990 completata si modificata, cu autorizatia A.S.F./C.N.V.M., avand ca activitate principala administrarea ordinelor de plasament colectiv de valori mobiliare sau, sub autorizatia A.S.F./C.N.V.M., a altor ordine de plasament colectiv.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 26/02/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9731 RON -0.04 %
1 USD 4.5843 RON -0.28 %
1 GBP 5.8128 RON -0.19 %
1 CHF 5.2137 RON -0.08 %
1 CAD 3.3915 RON -0.49 %
1 AUD 3.0023 RON -0.45 %
1 NOK 0.435 RON -0.21 %


Statistici site
Total membri 1443
Activi azi 2
Membri online 1