Grupul Agroland investeşte pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa ouălor de consum şi vrea să cumpere producători de carne

publicat in 31/03/2022 14:31

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Posibilele achiziţii vizează producători de carne cu o capacitate de minim 300.000 de capete pe serie, iar Agroland urmăreşte companii aflate în dificultate sau chiar reorganizare.

Grupul Agroland, activ în retail, agricul­tu­ră şi alimentaţie, derulează investiţii pen­tru a-şi consolida poziţia din piaţa ouălor de con­sum şi pentru a-şi face loc în piaţa pro­ducă­to­rilor de carne de pasăre, a explicat Horia Cardoş, CEO şi fondator al Agroland Business System, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Prin una din diviziile noastre producem ouă de consum şi după ce vom finaliza o in­ves­tiţie în mărirea capacităţii, din calculele noas­tre, o să fim în primii 3-5 producători de ouă de consum din România. (…) Facem în acest an o investiţie de aproximativ 800.000 de euro în mărirea capacităţii, de la 150.000 de găini ouătoare la 200.000 de găini ouă­toa­re, susţinută din fonduri proprii. Credem foar­te mult în viitorul acestui sector şi mă refer la producţia internă de alimente“.

Agroland Business System este un grup a cărui activitate a început în 1997, care operează o reţea de circa 250 de magazine cu pro­duse pentru grădină, animale de com­pa­nie şi fermă, o platformă avicolă la Mihăi­leşti, judeţul Giurgiu – cu ferme de reproduc­ţie, incubaţie pui şi ferme de producţie ouă de consum –, precum şi un business de inputuri, o divizie de furaje, dar şi alte divizii.

Fondatorul grupului este de părere că cri­za actuală generată de războiul din Ucrai­na va aduce o perioadă dificilă în ceea ce priveşte preţurile din sectorul agroali­men­tar, însă consideră că asta ar putea însemna o opor­tu­nitate pentru companiile din piaţa locală.

„Aşa cum bine ştiţi, jumătate din con­sumul românilor din produsele cumpă­rate din reţelele de supermarketuri vine din im­port şi acum se vede cât de vulnerabilă este România din acest punct de vedere. Sunt con­vins că din cauza creşterii preţurilor ma­te­riilor prime preţurile alimentelor vor creşte în continuare. Presupunând că mâine s-ar sem­na un armistiţiu şi s-ar opri războiul, pre­­ţu­rile din zona alimentară nu s-ar opri. Şi ve­dem o mare oportunitate pentru compa­niile care reuşesc să producă eficient hrană“.

În acest context, Agroland se regăseşte în poziţia în care are un business reproducţie şi un flux pentru aşa-numiţii pui de o zi, dar şi un business de furaje, pentru care reuşeşte să cumpere cereale la preţuri avantajoase. „Veriga“ lipsă din acest ecosistem o reprezintă producţia de carne de pasăre.

„De aceea investim în continuare atât în zona de producţie de hrană cât şi în industriile care lucrează pentru producătorii din zootehnie, şi aici mă refer atât la fabrica de furaje, cât şi la producţia de material genetic, pui de o zi, care ajung astăzi în principal în magazinele noastre şi de acolo ajung în gospodării sau ferme mici pentru consum sau afaceri foarte mici, dar planul nostru este ca acei pui de o zi să ajungă la creştere în fermele noastre, folosind furajele noastre în aşa fel încât să integrăm şi să fim unul dintre cei mai importanţi producători din zona de avicultură din România“.

Horia Cardoş a explicat că această ambiţie se va concretiza prin achiziţii, însă nu a menţionat un buget fix la acest moment.

„Dacă ar fi să cumpărăm cu preţul pieţei vă spun clar că nu suntem interesaţi. Ne uităm la companii care au ajuns în situaţii dificile, poate chiar reorganizare şi acolo depinde şi de noi şi de cum vom putea negocia să obţinem preţul potrivit. Sigur, nu ne uităm la ferme foarte mici, ci la ferme cu o capacitate de minim 300.000 de capete pe serie. (…) Va fi dificil să intrăm în concurenţă cu marii jucători de pe piaţa din România, dar sunt convins că avem locul nostru şi cred că ştim ce avem de făcut să prosperăm şi să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători din industria avicolă“.

Producătoriii de carne de pui au trecut printr-o perioadă dificilă în ultimii ani, prinşi între costuri de producţie şi operare din ce în ce mai mari şi presiunea de a păstra preţul de vânzare scăzut pentru a putea fi competitivi în faţa preţurilor scăzute cu care a venit pui din import, din ţări precum Polonia. Totuşi, Cardoş este de părere că „lucrurile se schimbă“.

„Credem că lucrurile se schimbă major în aceste săptămâni. De la costuri mari, atât cu energia, cât şi cu cerealele, furajele, şi preţuri mici în reţelele de retail care presau efectiv să obţină preţuri mai avantajoase, lucurile se schimbă. Clienţii reţelelor de magazine înţeleg mai uşor acum decât acum câteva luni majorarea de preţ, are sens mai mult, a crescut preţul energiei, cerealelor, e normal să plătească mai mult pentru 1 kg de carne de pasăre“.

În ceea ce priveşte costurile Agroland, invitatul a explicat că beneficiază de un contract avantajos pentru achiziţia de energie în condiţiile din piaţă, însă acest ccontract se va termina în luna august. În acest sens, compania vizează realizarea unui proiect de producere de energie din surse regenerabile pentru autoconsum care ar putea însuma 1,3 MW, într-un plan care se ridică la 1 milion de euro.

Cardoş estimează că cifra de afaceri la nivel de grup ar putea creşte cu 17% în 2022, până la 250 de milioane de lei, dar crede că se poate ajunge la o creştere mult mai ridicată.

Atât Agroland Business System cât şi divizia Agroland Agribusiness sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. În cazul grupului, acţionariatul este format în proporţie de 69,7% de Horia Cardoş, în timp ce aproximativ 24,6% din acţiuni sunt controlate de persoane fizice, iar 5,6% din acţiuni de persoane juridice.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
575 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Ce este riscul de tara ?

Riscul de tara reprezinta probabilitatea pierderilor din activitati internationale, ca urmare a unor evenimente economice, sociale si politice specifice fiecarei tari în parte. Acesta este perceput ca fiind un pericol la adresa economiei tarii respective, influentand platile acesteia. Riscul de tara se imparte in risc suveran si risc monetar. Prima categorie face referire la actiunile statului care impiedica onorarea obligatiilor externe, in timp ce riscul monetar este cauzat de schimbarea cursului monedei de contract sau de credit.

Situatiile ce pot conduce la materializarea riscului de tara pot fi reprezentate de evenimente precum cele care afecteaza profitabilitatea sau recuperarea investitiilor. In aceasta categorie pot fi incluse nationalizarile, despagubirile sau restrictiile privind repatrierea profiturilor. Alte situatii ce pot genera riscul de tara sunt reprezentate de: cresterea impozitelor, coruptia, un cadru legislativ restrictiv pentru straini, etc.

O serie de alti factori influenteza si ei riscul de tara. De la factori demografici si ecucationali, la dinamica sectorului privat, politica de investii, sistemul financiar-bancar si pana la datoria externa, toti acestia afecteaza situatia economica a tarii si pot sta la baza riscului de tara.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 09/12/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9717 RON -0.11 %
1 USD 4.698 RON -0.11 %
1 GBP 6.0023 RON 0.00 %
1 CHF 5.3465 RON -0.17 %
1 CAD 3.3238 RON -0.77 %
1 AUD 3.0293 RON +0.34 %
1 NOK 0.4229 RON -0.42 %


Statistici site
Total membri 1490
Activi azi 2
Membri online 0