ELECTRICA S.A. (EL) – noi tarife si preturi mai mari

publicat in 10/01/2024 02:46

Companii discutate: EL

1 aprecieri nete


Anul 2024 a venit cu multe majorari de preturi, acestea atingand si segmentul de distributie a energiei, pentru care, de la 1 ianuarie 2024, au intrat in vigoare noi tarife, mai mari, menite sa ajute la modernizarea sistemului energetic roman. In acest context, EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.) a venit la sfarsitul anului trecut cu un plan indraznet de dezvoltare pe termen mediu si lung, care prevede marirea semnificativa a capacitatilor de productie.

Electrica este unul dintre principalii furnizori si distribuitori de energie electrica din Romania, avand o activitate integrata in industria de energie, prin segmentul de productie din surse regenerabile.

Pe partea de furnizare, compania are in portofoliu 3.5 mil. de locuri de consum cu o cota de piata de 16.5% in septembrie 2023, mai mica cu 1.5 puncte procentuale fata de inceputul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizata catre retail in primele 9 luni ale anului trecut a insumat 5.7 TWh.

Segmentul de distributie aduce compania in topurile din Romania, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operand 40% din suprafata Romaniei, mai exact, 18 judete cu 3.9 mil. de utilizatori, totalizand peste 200,000 km de linii de tensiune.

Partea de productie este o directie relativ noua de lucru a societatii, care are in acest moment in portofoliu mai multe proiecte in curs de executie, care includ surse de productie eoliana, solara si o centrala pe ciclu combinat de gaze si hidrogen. In total acestea ar trebui sa insumeze o putere minima de 1 GWh pana in 2030.

Venituri mai mari pentru Electrica, preturi mai mari pentru consumatori

La sfarsitul anului trecut, Electrica a anuntat majorarea tarifelor de catre ANRE, pentru serviciul de distributie energie, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2024. Astfel, noile tarife sunt mai mari in  medie cu 10.3% fata de tarifele aplicate din data de 1 aprilie 2023.

Primele efecte ale majorarii terifelor s-au vazut in activitatea Hidroelectrica, care, conform surselor din presa, a inceput deja sa trimita clientilor sai modificari contractuale, care vizeaza modificarea tarifelor. Astfel, noile preturi propuse de companie ating un nivel de 0.28404 RON/kWh – cu 12.9% mai mari fata de preturile vechi.

Majorarea tarifelor a fost argumentata de catre distribuitori prin prisma faptului ca este necesara modernizarea si imbunatatirea retelelor de distributie. Conform unor articole de presa, Romania nu sta excelent la capitolul independenta energetica si strategii de dezvoltare a sistemului, trebuind sa intreprinda acum de urgenta masuri cat mai concrete in vederea consolidarii sistemului energetic.

Printre consecintele negative ale inactivitatii statului se numara un pret mare al electricitatii pentru populatie, statul fiind, in ultimii 3 ani, importator de energie, scaderea consumului de energie si scoaterea Romaniei din clasamentul RECAI, care cuprinde cele mai atractive 40 de state din punct de vedere al investitiilor.  

Cu toate acestea, pentru urmatorii 10 ani, sectorul are prevazute planuri marete in Romania, printre care se numara construirea mai multor centrale cu ciclu combinat de gaze si/sau hidrogen, dar si a centralelor verzi de producere a energiei.

Printre aceastea, Electrica va juca un rol semnificativ, avand in plan de a atinge in 2023 o putere de productie de minim 1 GWh. La momentul actual, societatea doreste pornirea constructiei parcului fotovoltaic Sat Mare, de 27 MW, cautand un contractor pentru constructia « la cheie » a proiectului, cu o valoare estimata la cca. 110 mil. RON (fara TVA) si finantat prin PNRR.

Electrica opereaza in prezent o centrala fotovoltaica de 7.5 MW si intentioneaza sa mai construiasca una de 12 MW.

In cursul lunii decembrie, Electrica a participat la cea de-a doua conferinta Quarterly Report, pentru care Tradeville a fost partener principal.

In cadrul conferintei, CEO-ul companiei, Alexandru Chirita, a tinut sa precizeze ca, in ciuda situatiei tensionate din domeniul energetic din ulitimii 2 ani, el se asteapta ca segmentul sa se stabilizeze, atat din perspectiva preturilor, cat si legislativ. De asemenea, alti factori importanti cu rol pozitiv in stabilizarea segmentului de energie local sunt atat proiectele in curs de executie la nivel national,  cat si numarul in crestere al prosumatorilor, ceea ce va oferi Romaniei un plus de energie semnificativ in viitor, care va anula decalajul energetic din prezent.

Alexandru Chirita a subliniat ca viitorul energetic este tot ceea ce inseamna energie verde, inclusiv eolian, fotovoltaic, hidrogen si stocare in baterii, ceea ce intareste strategia pe termen mediu si lung a societatii, prin care Electrica doreste sa atinga minim 1GWh putere de productie in 2030.

Ultimele situatii financiare – redresare semnificativa fata de anii anteriori

In ultimul sezon de raportari, cel aferent primelor 9 luni ale anului 2023, Electrica a prezentat o scadere usoara a veniturilor operationale la nivel de grup (-3.2%), in timp ce indicatorul EBITDA a inregistrat o crestere de 13.5%, acesta fiind, conform declaratiilor managementului companiei, un semn convigator ca societatea are abilitatea de a fi eficienta chiar si in conditii externe neprielnice. Profitul net al companiei a fost in scadere cu 21.6% fata de 9L 2022.

Rezultatele vin pe fondul scaderilor inregistrate pe volumul de energie electrica distribuita si furnizata mai mici cu 6.2% si 10%, care au fost partial compensate de o majorare a tarifelor, implementarea mecansimului MACEE si efortul de a mentine costurile sub control.

Un alt element important care a definit situatia financiara a companiei in 2023, au fost veniturile din CPT capitalizat, care la 9L 2023 au insumat 66 mil. RON fata de 780 mil. RON in 9L 2022. Astfel, eliminând CPT capitalizat din profitul operational, acesta se ajusteaza pozitiv de la 99 mil. RON in 9L 2022 la 367 mil. RON in 9L 2023, ceea ce are un impact favorabil pentru Electrica.                

Opotunitati si riscuri ale unei investitii in Electrica

Oportunitati

  • Industria electricitatii prinde tot mai mult avant: Se estimeaza ca, pe termen lung, electrificarea industriei auto va aduce la un plus de consum de energie electrica, iar dezvoltarea infrastructurii de transport si distributie si interconectarea pe distante lungi vor deveni o necesitate;
  • Electrica este una dintre putinele companii care are operatiuni pe toate segmentele industriei de energie electrica, de la productie la distributie si furnizare, ceea ce ii ofera un plus de valoare intern;
  • Planuri de dezvoltare bine stabilite pe termen mediu si lung, corelate cu nevoile pietei si oportunitatile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament in viitor;
  • Electrica a reusit sa bata piata principala de la BVB in ultimul an, pretul actiunilor avand o crestere de 32.9%, pe fondul unui volum de actiuni tranzcationate de 26.2 mil. Actiuni, cu o valoare cumulata de 250 mil. RON.
  • Includerea in FTSE Russell: Pe parcursul anului 2023, Electrica a indeplinit criteriile de capitalizare si lichiditate pentru a fi inclusa in componenta indicilor FTSE Global All Cap si FTSE Global Mid Cap. Includerea efectiva se asteapta sa fie facuta incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 19 martie 2024.

Riscuri

  • Interventiile statului roman in sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor;
  • Criza energetica si situatia geopolitica sunt factori cu influenta semnificativa asupra companiei;
  • Conform informatiilor din platforma Tradeville, Electrica are un P/E de 8.9, situandu-se peste media companiilor din sectorul de energie electrica de la BVB, de 7.5, ceea ce o face supraevaluata din perspectiva analizei multiplilor.

 Surse: Financial Intelligence, BVB, raport companie, rapoarte Tradevile



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
179 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Cont de pozitie

Cont de pozitie – Contul deschis in sistemul electronic de compensare-decontare pentru membrii compensatori/noncompensatori si/sau clientii acestora in care sunt evidentiate contractele cumparate si/sau vandute, precum si pozitiile deschise cu instrumente financiare ca urmare a incheierii de tranzactii.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1460
Activi azi 2
Membri online 1