Bursa de Valori Bucuresti a premiat performerii anului bursier 2021

publicat in 18/02/2022 04:42

Companii discutate: AQ, TLV, SAFE, BRK, TRP

1 aprecieri nete


  • 17 premii au fost acordate companiilor prezente la bursa, intermediarilor, administratorilor de fonduri si de pensii, pentru performantele pe care le-au inregistrat pe parcursul anului bursier 2021.
  • Piata de capital din Romania a consemnat in 2021 unul dintre cei mai buni ani din istorie si a inregistrat o serie de noi maxime la nivelul mai multor indicatori de dezvoltare. 

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acordat in cadrul ceremoniei BVB Awards organizata astazi, 17 februarie, un numar de 17 premii pentru rezultatele obtinute in 2021 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii private sau de investitii. Premierea performantelor din 2021 are loc dupa ce Bursa romaneasca a incheiat anul 2021 cu noi maxime, printre care un nou varf pentru lichiditatea medie zilnica pentru toate tipurile de instrumente financiare (79,4 milioane lei), valoarea tranzactiilor cu toate instrumentele financiare a depasit anul trecut pragul de 20 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor locale listate pe ambele piete a atins cel mai inalt nivel din istorie, respectiv 160 miliarde lei. De asemenea, 23 de companii s-au listat la cota bursei in 2021 si au atras finantari de 234 milioane euro, iar valoarea celor 45 de emisiuni de obligatiuni si titluri de stat listate anul trecut au depasit 1,8 miliarde euro.

Dupa ce anul trecut numarul si valoarea finantarilor derulate prin intermediul pietei de capital au fost capul de afis in publicatiile de profil si nu numai, a venit momentul sa premiem toate aceste performante. Aceste premii sunt unele simbolice, adevaratele premii au fost primite cu ocazia fiecarei listari, a fiecarui plasament privat de succes, a ofertelor publice, si au fost oferite direct de catre toti cei care fac parte din acest ecosistem numit piata de capital. Ii felicit pe castigatori pentru tot ce au realizat in 2021 si sunt convins ca impreuna vom continua sa sustinem finantarea economiei si a companiilor romanesti,” a declarat Radu Hanga, Presedintese Bursei de Valori Bucuresti.

„Premiile pe care le acordam astazi sunt o recunoastere a performantelor obtinute intr-un an in care noutatea, inovatia si schimbarea au fost la ordinea zilei. Am incheiat anul 2021 cu mai multe companii la cota bursei, noi instrumente financiare disponibile investitorilor, mai multi investitori de retail si o mai mare deschidere a populatiei fata de investitiile la bursa. Ne mentinem obiectivul de a creste lichiditatea si de creste reprezentativitatea bursei in economie. Avem premise foarte bune si ne bazam pe un interes ridicat al companiilor pentru finantarea prin bursa,” a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Dintre cele 17 premii, unul a fost stabilit prin votul publicului in perioada 1 – 13 februarie pentru Cel mai apreciat jurnalist pe piata de capital in 2021. In cadrul acestei editii a fost acordat, pentru a doua oara deja, premiul pentru Cea mai buna comunicare cu jurnalistii a unui emitent in 2021, premiu stabilit de un juriu format din jurnalistii care acopera domeniul pietei de capital, pe baza experientei si interactiunii lor cu companiile listate.

Cele 17 premii acordate pentru performantele consemnate in anul 2021 sunt:

Nr.

Categorie

Castigator

1.

Cea mai mare oferta publica initiala primara a unei companii antreprenoriale in 2021

AQ (AQUILA PART PROD COM)

2.

Cea mai tranzactionata actiune pe piata principala a BVB in 2021

TLV (BANCA TRANSILVANIA S.A.)

3.

Cea mai tranzactionata actiune pe piata AeRO in 2021

SAFE (SAFETECH INNOVATIONS S.A.)

4.

Cel mai mare randament pentru investitori al unei companii din BET-XT in 2021

BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA)

5.

Emitentul cu cea mai mare crestere a lichiditatii in 2021

TRP (TERAPLAST SA)

6.

Brokerul anului 2021

Swiss Capital

7.

Cel mai activ intermediar pentru cresterea lichiditatii in 2021

BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA)

8.

Intermediarul companiilor antreprenoriale pe piata AeRO in 2021

TradeVille

9.

Cel mai activ intermediar pe ambele piete ale BVB in 2021

BT Capital Partners

10.

Premiu pentru inovatie pe piata de capital in 2021

Autonom Services

11.

Premiul pentru implementarea si promovarea finantarilor verzi pe piata de capital in 2021

Raiffeisen Bank

12.

Premiul pentru implementarea si promovarea finantarilor verzi pe piata de capital in 2021

BCR

13.

Cel mai performant fond de pensii private Pilon II

Generali Pensii

14.

Cel mai performant fond de pensii private Pilon III

Allianz-Tiriac Pensii Private

15.

Cel mai performant fond de investitii local in 2021

OTP Asset Management

16.

Cel mai apreciat jurnalist pe piata de capital in 2021. Votul publicului

Liviu Popescu, Ziarul Financiar

17.

Cea mai buna comunicare cu jurnalistii a unui emitent in 2021. Premiul presei financiare

TRP (TERAPLAST SA)

Pentru a respecta reglementarile privind limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, ceremonia de premiere din acest an a fost organizata intr-un cadru restrans. Evenimentul  a avut loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, care a gazduit la inceputul secolului trecut sediul Bursei de la Bucuresti.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(44 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
264 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Ce este un Credit default Swaps sau CDS ?

Un credit default swap (CDS) este un instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligatiuni) intre doua parti. Acest tip de instrument derivat a fost lansat de JP Morgan in anul 1997. Cumparatorul unui CDS este protejat impotriva riscului de neplata al respectivului instrument cu venit fix (default risk) in timp ce vanzatorul CDS-ului garanteaza bonitatea titlului care face obiectul swap-ului. Astfel, riscul de neplata este transferat de la detinatorul titlului cu venit fix la vanzatorul swap-ului. In cazul in care, de exemplu, un investitor detine o obligatiune (presupunem ca aceasta va fi rascumparata la valoarea nominala) si cumpara un CDS, el este cumparator al swap-ului si va primi valoarea nominala a obligatiunii, daca emitentul se afla in situatia de a nu putea plati cupoanele aferente si intra in incapacitate de plata.

Vezi toți termenii
Cursul BNR pentru data 12/08/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.8909 RON -0.37 %
1 USD 4.745 RON -0.09 %
1 GBP 5.7696 RON -0.59 %
1 CHF 5.038 RON -0.18 %
1 CAD 3.7206 RON -0.02 %
1 AUD 3.3761 RON +0.10 %
1 NOK 0.499 RON -0.10 %


Statistici site
Total membri 1211
Activi azi 3
Membri online 0