- Cifra de afaceri consolidată: 75.8 milioane lei, în creștere cu 36% față de perioada similară a anului trecut. Istoric, primele 9 luni ale anului aduc aproximativ 60% din cifra de afaceri. Ziarul Financiar estimează că industria de IT locală a crescut cu 12% anul acesta;
- Creșterea profitului operațional față de perioada similară a anului trecut în ambele divizii: cu 600 mii lei in cazul diviziei de educație și cu 6.7 milioane lei în cazul diviziei tehnologie;
- Creșterea profitabilității operaționale: se datorează creșterii cu 7.7 milioane lei a marjei brute la nivel consolidat (ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de perioada similară a anului anterior), în condițiile unor cheltuieli administrative neschimbate și o creștere cu 1.2 milioane lei a cheltuielilor de vânzare (bonus vânzări);
- Cashflow pozitiv din exploatare: 3.8 milioane lei, în creștere cu 5.8 milioane leifață de perioada T3 2019;
- Curricula proprie a Bittnet - “DevOps Artisan”: va fi disponibilă în rețeaua globală de certificare Pearson Vue, începând cu decembrie 2020;
- Proiectul CTRL-N va sprijini reconversia profesională a 25.000 români care și-au pierdut locul de muncă, pornind de la realitatea ultimilor 20 ani: în IT nu există somaj.
Scrisoare de la CEO
Astăzi vă prezentăm, pentru prima dată, rezultatele pentru perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie. Suntem bucuroși să oferim tuturor acționarilor noștri o performanță solidă înregistrată în acest mediu volatil: o cifră de afaceri consolidată de 75,8 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 36% față de perioada similară a anului trecut, mult peste ritmul industriei de IT din România sau al celorlalte companii din indicele BET-XT.
Profitul operațional al perioadei este de 1,8 milioane lei, cu 7,3 milioane lei mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. Divizia de Educație a Grupului nostru a înregistrat un rezultat operațional îmbunătățit cu 600 mii lei față de aceeași perioadă a anului 2019, trecând de la o pierdere operațională de aproximativ 300 mii de lei la profit operațional de 300 mii lei) iar divizia de Tehnologie a crescut cu 6,7 milioane lei, de la pierderi operaționale de 5,2 milioane lei la 1,5 milioane lei profit operațional.
Aceasta evolutie pozitiva a rezultatelor financiare se datoreaza cresterii cu 7,7 milioane lei a marjei brute, crestere ce se imparte in 900 mii lei pentru Divizia Educatie si 6,9 milioane lei Divizia Tehnologie, pe fondul reducerii cu 665 mii lei a cheltuielilor fixe si a cresterii cu 1,3 milioane lei a costurilor de vanzare.
Istoric, avand in vedere sezonalitatea bugetelor si a modelelor de cheltuieli din sectorul IT&C din Romania si la nivel global, cele mai semnificative rezultate ale Bittnet au fost intotdeauna inregistrate in ultimele luni ale anului, mai exact in trimestrul 4 al fiecarui an. Mentionam acest aspect deoarece pe toată perioada cât am fost listați pe AeRO, am publicat doar rezultate semestriale, iar investitorii nu au avut ocazia sa inteleaga in totalitate performanta noastra de la un trimestru la altul.
Orientativ, in istoria companiei, rezultatele din primele noua luni au reprezentat aproximativ 60% din cifra de afaceri a anului, iar trimestrul 4, aproximativ 40%. Acest lucru se datoreaza specificului clientilor nostri, companii mari, foarte mari si chiar gigant, care opereaza cu bugete anuale.
Impartasim cu voi urmatorul grafic care surprinde evolutia trimestriala a cifrei de afaceri in istoria companiei. Acelasi trend evidentiat in perioada 2015-2019 a fost observat si in 2007-2014.
Ne folosim aceasta ocazie pentru a mentiona ca in T3 grupul nostru a inregistrat o cifra de afaceri similara ca dimensiune cu cifrele de afaceri individuale ale BNET (BITTNET SYSTEMS SA) si Dendrio in anul 2017, sau mai mare decat suma anilor 2016 si 2015 combinati.
De-a lungul anilor, alături de mulți alți investitori și manageri globali, ne-am exprimat îngrijorarea și ne-am pus întrebarea dacă rezultatele trimestriale aduc într-adevăr o valoare pentru investitori. Opinia noastra este că rapoartele trimestriale riscă să mute atenția atât a managementului, cât și a acționarilor, de la viziunea pe termen lung, la viziunea pe termen scurt și atingerea obiectivelor trimestriale.
Sperăm că toți stakeholderii noștri vor înțelege că pentru o companie cu o creștere accelerată cum este Bittnet, raportările trimestriale ar putea veni cu informații noi dar în același timp ar putea aduce de fapt mai mult „zgomot” decât „semnal”.
Restul de analize si prezentari, incepand cu acest raport, vor fi construite analizand pe cat posibil perioade de 12 luni („trailing twelve months” – pe principiul mediei mobile – pentru a da o masura mai buna a directiei in care merge compania, dar si a modului cum ar trebui aceasta analizata de catre actionari).
In aceasta paradigma, de analiza pe perioade de minim 12 luni, putem observa ca in ultimele 12 luni deja am atins indicatorii anuali propusi. Astfel, intram in trimestrul 4 cu ideea ca, daca am inregistra doar aceleasi rezultate trimestriale ca in 2019 (fara nicio crestere), vom incheia anul 2020 in linie cu bugetul aprobat in AGA din aprilie. Cu alte cuvinte, ca si in toti anii anteriori, „meciul se joaca pana in minutul 90”.