Aspecte teoretice de investitie (David Paul) + analiza VNC, TSLA RO, CNTE și Wine rezultate trim III 2020

publicat in 17/11/2020 20:57

Companii discutate: VNC, CNTE, TSLA, WINE

3 aprecieri nete


Înainte de analiza modul cum au raportat cele 4 societați menționate mai sus in titlul postării, să discutăm despre câteva ”exerciții de antrenament”. Azi, ne vom antrena cu dr. David Paul, investitor englez din anul 1982, care are o postare pe youtube.com cu titlu mai mult decât sugestiv The  psychology of trading & investing. L-am descoperit în urma unor căutări aleatorii. 

Acest domn menționează unele aspecte privind investițiile, respectiv pentru a obține un profit (cash) în orice interval de timp sunt necesare trei lucruri:  o metodă de lucru, o administrare eficientă a capitalului disponibil și o administrare eficientă a noastră ca și capital uman. De asemenea, în activitatea investițională numărul pozițiilor de tranzacționare închise cu profit este cunoscut ca HIT RATE. În continuare, payoff-ul este cunoscut sub denumirea de risk to reward Ratio. Capitalul obținut de pe piața de capital este o funcție atât a HIT RATE cât și a RISK TO REWARD.  

Totuși, pentru a obține lucrurile de mai sus, să mai insistăm pe așa numitele frici ale unui investitor la început de drum sau ale unui investitor ca și mine de 7 ani. Prima dintre ele, a deschide o poziție pentru un titlu de valoare care scade (Being Wrong), îl secondează a pierde capital (Loosing Money), urmează, îndeaproape, a pierde ”nopțile” (Missing Nights) și, poate, cea mai dureroasă și mai de neacceptat, (Leaving Money on the Table).

Investitorul trebuie să aibă un scop clar definit și are misiunea de a găsi printr-o atentă cercetare o acțiune SUBEVALUATĂ care din punct de vedere economic prezintă o creștere agresivă a veniturilor sale și/sau a fluxurilor de numerar din activitatea de exploatare în sectorul său economic de activitate. De obicei, din punct de vedere al analizei tehnice se află deasupra mediei mobile la 90 de zile. Tot, aici trebuie ținut cont de faptul că piața de capital este în dinamică și se schimbă tot timpul. Ca și o concluzie, la tot ce am zis, putem afirma cu certitudine că Investitorul sceptic rămâne în piață, iar investitorul cinic suferă o paralizie.

Dupa ce am facut, o scurtă parte de teorie, să trecem să analizăm cele patru societăți,  urmare a rezultatelor financiare la trim III 2020:

VNC (VRANCART SA) : Vrancart SA a raportat active totale în scădere mică de 5% și Total Datorii în scădere de 9%. În contul de profit și pierdere, se constată o reducere a veniturilor din exploatare de 14% cauzate de situația economica cauzată de virusul COVID 19.

Profitul net s-a micșorat cu 35%. Un investitor mai puțin experimentat, ar zice că e un rezultat mai puțin așteptat si ar vinde în pierdere. Unul care a văzut mai multe raportari financiare se uita la fluxurile de numerar din exploatare. Acolo, încasările din activitatea de exploatare prezintă o scadere mică 7%, dar, foarte important, Trezoreria netă din activitatea de exploatare prezintă o creștere destul de mare 94%. Asta înseamnă ca desfășoară o activitate profitabilă prin produsele care la fabrică la costuri reduse.

Un mod, de a ne verifica in raționament este diferența dintre active curente si datorii curente care la VNC (VRANCART SA) este pozitivă în suma de aprox. 14 mil ron. Per total, se poate observa o nerealizare de venituri urmată de o nerealizare de cheltuieli. Nu uita, că multe companii listate vor trece prin acest lucru.

În concluzie, sunt fidel modelului de bussines al companiei fiindcă prezintă rezultate constante, are ca și partener de afaceri și  acționar pe Dedeman SRL si, cel mai important, oferă dividend anual cu un randament relativ tentant. Dedeman SRL iși acoperă cheltuielile cu ambalajele la produsele sale pe care le vinde prin obținerea de dividende de la VNC (VRANCART SA),. O simplă formă de hedging.

CNTE (CONTED SA) CONTED SA Dorohoi - analiză rezultate financiare la Trim III 2020 

Activele totale prezintă o creștere de 18%, iar Total Capitaluri proprii de 16%. Veniturile operaționale în creștere de 7% și rezultatul operațional o creștere de 306%. Profitul net o creștere similara care conduce la un rezultat pe acțiune destul de tentant de 5, 8886 lei/acțiune. La prețul de 27 de lei, ar fi un randament de aprox. 21%. Totul depinde de strategia acționarului majoritar care deține 81,11 % din acțiuni. MARE ATENȚIE SĂ NU DOREASCA SĂ DELISTEZE SOCIETATEA. PREȚUL CREȘTE FULMINANT.

TSLA (TRANSILVANIA LEASING SI CREDIT IFN SA BRASOV) Brasov care mie mi se pare un adevărat giuvaier atât ca stabilitate economico-financiara cât și ca rezultate obținute. 

Venituri din exploatare de 7176 mii lei și profit net de 1107 mii lei în creștere cu 59%. Mai mult, rata lichidității curente e 27,95 care ne confirma riscul inexistent de faliment, solvabilitate ridicată și profitabilitate constantă anual. Anul trecut nu s-a aprobat oferirea unui dividend. 

WINE (PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED) În urma analizei societății se constată că societatea a obținut un profit în scadere de 13% determinat de cresterea cheltuielilor financiare (30%) determinate de creșterea cursului valutar. Numerar din activitatea de exploatare in scadere mare 48% determinat de contractarea sectorului HORECA. Aici, trebuie ținut cont de domeniul de activitate fabricarea vinului si de existența unei viteze de rotația a capitalul mai mare ca și zile. În final, o societate interesantă pe termen lung. Pentru o analiză și mai profunda cautati pe www.marketscreener.com, simbolul WINE (PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED).

Ca și o concluzie finală a rezultatelor raportate, se constata o nerealizare de venituri bugetate corespunzator cu o serie de cheltuieli nerealizate. Rezultatele obținute sunt acceptabile în condițiile date.

*Materialul a fost redactat în scop educativ, pentru educarea publicului investitor si autorul și-a exprimat o opinie bazată pe sănătatea financiara a companiilor listate și nu reprezinta o recomandare de a cumpăra/vinde acțiunile menționate.

In final, fii constructiv, fii conștient de economia țării tale și cumpără acțiuni românești.



Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1802 vizualizări

2 aprecieri nete

GORDE HOREA

Foarte interesante analizeze. Insa ca recomandare, poate ar trebui facute articole distincte pe fiecare subiect, sa nu amestecam teoria cu practica. Plus, videourile interesante pot sa fie incarcate si pe site (cum e cal cu David Paul). Succes in continuare!

2 aprecieri nete

Rujinschi Secara Mircea

Salutare, Mă adresez celor care sunt la început și vor să deprindă notiuni la început de drum. Din propria experienta, trebuie să știi ce spun cei cu experiență după conceptul Learn from the best. Multumesc de sugestie si pe viitor ” atac mai profund” subiectul companiei / companiilor listată/e.

0 aprecieri nete

GORDE HOREA

rujinschi.secara.mircea said:

Salutare, Mă adresez celor care sunt la început și vor să deprindă notiuni la început de drum. Din propria experienta, trebuie să știi ce spun cei cu experiență după conceptul Learn from the best. Multumesc de sugestie si pe viitor ” atac mai profund” subiectul companiei / companiilor listată/e.

Nu e vorba de asta. Ma refeream la faptul de a face articole distincte pe subiecte adica in acelasi articol sa nu prezinti teorie si apoi analize de companii ci separat. In rest, chiar imi plac ideile prezentate.

1-3 din 3

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Tranzactionarea pe cont propriu

Tranzactionarea pe cont propriu – Tranzactionarea capitalului propriu al societatii prin intermediul investitiilor in unul sau mai multe instrumente financiare.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 15/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9737 RON +0.05 %
1 USD 4.6664 RON +0.04 %
1 GBP 5.8274 RON -0.01 %
1 CHF 5.1094 RON +0.01 %
1 CAD 3.3963 RON +0.01 %
1 AUD 3.0251 RON -0.33 %
1 NOK 0.4273 RON -0.51 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 0
Membri online 0