Strategia mea de investitii pe piața de capital. Stadii de dezvoltare ale unei afaceri.

publicat in 23/01/2022 20:38

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Tot timpul, un investitor trebuie să își puna următoarea întrebare de căpătâi: Cum pot eu să devin prosper/independent financiar (Țel/Scop) și, în același timp, să păstrez în portofoliul meu un risc acceptabil (Limită), astfel încât capitalul meu disponibil să crească ușor și sigur (Realitate). După cum se știe un risc este realizabil (pierdere marcată) sau nerealizabil (pierdere potențială care se transformă în câștig - pentru cei răbdători). Acum, literatura de specialitate a scris sute de cărți să explice același lucru. Aici, este de amintit dl. W. Buffet care avea următoarele reguli: 1. Niciodata sa nu pierzi bani și 2: Nu uita niciodată regula numarul 1. 

În demersul meu, am înțeles că este o interdependență între riscul asumat și profitul de obținut. În cartea Gestiunea financiară a întreprinderii scrisă de autorul ei, dl. Ilie Vasile, apare următoarea frază cheie: ”Remunerarea acționarilor este dată de doi factori aleatorii: dividendele și evoluția valorii titlurilor financiare. Riscul legat de evoluția valorii titlurilor financiare depinde de:

1) evoluția mediului economic, care determină riscul de piață sau riscul sistematic și care afectează ansamblul întreprinderii,

2) politica urmată de întreprindere în materie de investiții și finanțare care determină riscul specific de întreprindere. 

Acum, în opinia mea, orice proces investițional ar trebui să urmeze câțiva pași esențiali:

-Modul de desfășurare al activității economice al companiei listate în momentul (t zero)

-Decizia ta de investiție - pe ce se bazează. Poate se bazează pe faptul că sectorul X al economiei beneficiază de o anumită creștere făcând ca diverse ramuri ale sale să crească și expunerea companiei listate alese de tine s-ar putea să beneficieze de această creștere. Aici, avem parte de o supoziție sau un indiciu.  

-Timpul de așteptare pentru ca veniturile/profiturile companiei listate să se materializeze. Aici, este de urmărit cum se prezintă situațiile financiare la semestrul I și trimestrul 3 și dacă, există o creștere a veniturilor / profiturilor față de semestrul I și trimestrul 3 al anului anterior. Aici, din experiența proprie, poate fi 9 luni (acțiune simbol BRK ani 2016 -2017) sau un multiplu de 9 luni (ex. acțiune simbol OIL ani 2017-2019, iunie, 18 luni).

-Obținerea de profit din câteva operațiuni bursiere cu randamente multumitoare. Aici, beneficiezi de surpriza unora dintre participanții la piață pe care i-au luat prin surprindere rezultatele financiare obținute anual și publicate la sfărșit de luna februarie anul următor. Cei surprinși sunt cei mai fideli sintagmei există loc și pentru cumpărători și pentru vânzători și ”porci sunt tăiați” (momentul t1)

Acum, citind cartea Gestiunea financiară a unei întreprinderi menționată mai sus, putem vedea o opinie oarecum similară, astfel: 

”În diferitele etape ale ciclului lor de viață, întreprinderile sunt confruntate cu nevoi de finanțare specifice. Dar ele degajă surse de fonduri în condiții care se modifică și care impun probleme de ajustare financiară în termeni proprii fiecărui stadiu de dezvoltare a lor. 

Formularea obișnuită a modelului ciclului de viață pentru o întreprindere pune în evidență succesiunea a patru etape tipice pe plan comercial, strategic, tehnic și financiar”. Astfel, avem faza de demaraj (pornire) în care avem o creștere moderată și încă instabilă a producției și a vânzărilor. Urmează, faza de creștere, întreprinderea a depășit incertitudinile demarajului și cunoaște o creștere rapidă a producției și a vânzărilor. Mai apoi intră în faza de maturitate, compania listată cunoaște o creștere lentă a producției și a vânzărilor. Nevoile sale de finanțare cunosc o puternică reducere, pentru că întreprinderea nu mai este interesată să crească volumul capitalului fix și circulant. Pe de altă parte, nivelul ridicat al producției permite acoperirea din plin a cheltuielilor fixe și degajă abundente resurse de autofinanțare.  Faza de declin se caracterizează prin reducerea producției, a vânzărilor și a rezultatelor. Pentru gestiunea financiară, declinul pune mai întâi probleme de dezinvestire și de orientare spre activități noi. 

În final, fiecare dintre noi trebuie să își dea seama în care fază de dezvoltare se află compania listată care se află în portofoliul său existent și dacă merită acțiunea de a o mai cumpăra, menține sau vinde. În special, cele listate de pe piața AERO au nevoie de lichidități pentru a-și dezvolta business-ul propriu.  

Totul ține de o probabilitate ca profitul tău să se materializeze și, nu, de o necunoscută pe care unii o numesc termen lung. Nu toti trebuie sa fim miliardari, dar macar o suma acceptabilă putem să o obținem. 

 



Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
405 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Vanzarea in lipsa

Vanzarea in lipsa – Vanzarea unor valori mobiliare care nu sunt proprietatea vanzatorului la data vanzarii. Vanzarea speciala la ordin O metoda de vanzare specifica pietei de capital care se realizeaza prin intermediul B.V.B., constand intr-o oferta ferma, formulata de orice persoana fizica sau juridica, inclusiv de catre institutiile publice implicate in procesul de privatizare si denumita Ofertant, de vanzare a valorilor mobiliare pe care le detine, prin sistemul tehnic al B.V.B.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 26/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9765 RON +0.00 %
1 USD 4.6373 RON -0.03 %
1 GBP 5.8018 RON -0.08 %
1 CHF 5.0832 RON -0.02 %
1 CAD 3.3966 RON +0.14 %
1 AUD 3.032 RON +0.12 %
1 NOK 0.422 RON -0.33 %


Statistici site
Total membri 1460
Activi azi 3
Membri online 1