Posibilă revenire pe acțiunile companiei IAR Brașov

publicat in 22/01/2021 19:05

Companii discutate:

3 aprecieri nete


Acțiunile companiei IAR Brașov se află pe un trend descendent încă din primăvara anului trecut. În ultima săptămână, acțiunile companiei IAR Brașov au evoluat pozitiv. Creșterea fiind de aproximativ 7% până în punctul maxim de 12,45 lei/acțiune. Marja Operațională a companiei IAR Brașov estre 10%, iar marja netă este calculată la 7%.  

În ultimele 90 de zile, variația prețului acțiunilor a fost de aproximativ -4%. În schimb în ultimele 12 luni, acțiunile companiei IAR Brașov au scăzut cu aproximativ 28%.

Rezultatele financiare obținute de către companie nu au fost prea încurajatoare, pandemia a afectat și sectorul aviatic. În primele nouă luni ale anului 2020, cifra de afaceri a companiei IAR Brașov a scăzut cu aproximativ 28% față de primele nouă luni ale anului 2019.

Cifra de afaceri aferentă trimestrului al treilea din 2020, este mai mică cu aproximativ 27% față de cea din trimestrul al treilea din 2019. Profitul operațional aferent trimestrului III 2020, este mai mic cu aproximativ 90%, față de trimestrul al treilea din 2019. În trimestrul al treilea din 2020, compania a obținut un profit net negativ de aproximativ -4 mil. lei.

Față de trimestrul al doilea din 2020, în trimestrul al treilea IAR Brașov a obținut un profit operațional mai mic cu aproximativ 65% și o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 36%. 

IAR Brașov obține cele mai mari venituri de pe urma întreținerii, reparațiilor, modernizării elicopterelor 330 Puma și 316B Alouette III. Activitatea principală a companiei IAR Brașov SA fiind cea prevăzută la clasa 3316 din Codul CAEN “Repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale“. IAR Brașov SA este tipul de companie care face profit în funcție de numărul de contracte aflate în derulare, cu cât mai multe contracte de mentenanță cu atât mai bine pentru companie și pentru acționari.

În trimestrul IV 2020, IAR Brașov a semnat mai multe contracte, care împreună au o valoare de aproximativ 300 mil. lei. În acest sens mă aștept ca în perioada următoare acest lucru să se vadă și în rezultatele financiare.

Fiind țară membră NATO, România și-a luat un angajament față de țările membre că anual va aloca 2% din PIB pentru sectorul de apărare. O parte din acești bani ajung sub formă de contracte și la IAR Brașov SA.     

Acțiunile companiei IAR Brasov

Așa cum am amintit mai sus, încă din luna iunie a anului trecut, acțiunile companiei IAR Brașov au intrat pe un trend descendent. Din iunie 2020, până la începutul acestui an, când cotația acțiunilor IAR Brașov a atins un minim de 11 lei/acțiune.  

Media mobilă rapidă de 10 zile a intersectat-o pe cea de 20 de zile. În acest sens mă aștept ca cel puțin pe termen scurt acțiunile companiei IAR Brașov să își continue trendul crescător pe care se află în prezent. Media mobilă de 50 de zile pare că se va stabiliza undeva peste 12 lei.

Indicatorul Stochastic împreună cu MACD indică o continuare a trendului ascendent. Ceea ce mă face să cred că prețul acțiunilor ar putea să mai crească.

În ultima ședință de tranzacționare, se poate observa faptul că acțiunile IAR Brașov au închis în teritoriu pozitiv, lumânarea aferentă zilei de joi fiind una destul de mare, volumul fiind de 2.783 de acțiuni. Un volum destul de mare, având în vedere faptul că în ziua precedentă volumul a fost de doar 273 de acțiuni.

Pe termen scurt mă aștept ca rezistența de la 12,42 lei/acțiune să fie străpunsă iar prețul acțiunilor să se consolideze peste valoarea de 12,5 lei. Această zonă fiind și partea superioară a trendului descendent și totodată și retragerea Fibonacci de 38,2%. După depășirea pragului format la 12,42 lei/acțiune, mă aștept ca această zonă să devină o zonă de suport importantă, iar prețul acțiunilor să nu mai coboare sub 12,4 lei/ acțiune.

Faptul că acțiunile companiei se tranzacționează la un multiplu de preț P/E de 8.5, mă face să cred că în perioada următoare acestea ar putea să își continue creșterea, formând un nou trend ascendent.

Având în vedere cele de mai sus, estimez că în perioada următoare acțiunile companiei IAR Brașov ar putea să evolueze pozitiv, creșterea fiind de aproximativ 9,5%, undeva spre retragerea Fibonacci de 13,6 lei/acțiune.   


Cuvinte cheie: aparare, iar brasov, iarv, brasov


Investitor din Suceava , Suceava

""

(2 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Postează un răspuns
290 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Grup in legatura cu o firma de investitii

Grup in legatura cu o firma de investitii – Grupul din care face parte o firma de investitii format dintr-o societate mama, filialele sale si entitatile in care societatea mama sau filialele sale detin o participare, precum si entitatile legate una de alta printr-o relatie avand urmatorul inteles: entitate impreuna cu una sau cu mai multe entitati sunt conduse pe o baza unica, in baza unui contract incheiat cu acea entitate sau a prevederilor din statutul sau actul constitutiv al acelor entitati, sau organele administrative, de conducere sau de supraveghere ale unei sau mai multor entitati sunt formate, in cea mai mare parte, din aceleasi persoane pe perioada anului financiar si pana la efectuarea situatiilor consolidate.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 05/03/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.8831 RON +0.10 %
1 USD 4.0924 RON +1.04 %
1 GBP 5.6478 RON +0.07 %
1 CHF 4.4065 RON +0.42 %
1 CAD 3.2197 RON +0.59 %
1 AUD 3.1352 RON -0.47 %
1 NOK 0.4769 RON +0.46 %


Statistici site
Total membri 789
Activi azi 7
Membri online 1