Petrom merge spre 10 mld. lei profit şi afaceri de 50 mld. lei pentru tot anul 2022, dar Christina Verchere, CEO, spune că preţurile mari încep să distrugă cererea

publicat in 04/08/2022 03:16

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Cu un profit net de 4,6 miliarde de lei şi cu vânzări de 26 mld. lei, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a avut o primă jumătate de 2022 mai profitabilă ca 2020 şi 2021 la un loc pe fondul creşterii fără precedent a preţurilor la energie.

Dacă ritmul de creştere se va menţine până la finalul anului, Petrom ar putea trage linie cu un profit de 10 mld. lei şi afaceri de 50 mld. lei, adică un rezultat istoric. Însă preţurile mari la energie, şi nu doar neapărat cele la carburanţi, încep să provoace distrugerea cererii, spune Christina Verchere, CEO al Petrom.

„Ceea ce vedem în acest context de piaţă volatil este că preţurile încep deja să provoace distrugerea cererii. Acest lucru este mai vizibil în cazul gazelor şi energiei şi mai puţin în cazul carburanţilor“, spune Christina Verchere, cel mai puternic executiv din România, la conferinţa de după publicarea rezultatelor Petrom. „Consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 13% în S1/2022 în special din cauza preţurilor mai mari la energie, ca urmare a contextului geopolitic şi dezechilibrelor de pe piaţă“, adaugă ea.

Aceeaşi tendinţă de scădere se observă şi pe carburanţi. „Pe partea de retail, cererea de carburanţi a scăzut cu 2% în al doilea trimestru al anului şi cea mai mare scădere a fost în iunie. Totuşi, scăderea a fost contra­balansată de creşterea din primul trimestru“.

„Trebuie să ţinem cont şi de efectul mare de bază, deoarece în primele luni din 2021 consumul a fost la niveluri neobişnuit de mari ca urmare a vremii reci. Cererea de energie în România a scăzut cu 5% faţă de perioada similară din anul anterior, iar România a fost un importator net de energie, deoarece producţia internă a scăzut cu 8% în primele 6 luni“.

Christina Verchere a afirmat că decizia cu privire la investiţia în proiectul Neptun Deep, caracterizat de cel mai puternic executiv din România drept „perla coroa­nei“, ar putea fi luată în 2023 întrucât este nevoie de clarificări pe legea offshore.

„Sa­lutăm îmbunătăţirile aduse legii offshore, însă avem nevoie de clarificări în ceea ce priveşte principiile de piaţă liberă pe baza transferului responsabilităţii de ope­rare. O să dureze între 9 şi 12 luni până la lua­rea deciziei finale de investiţii, pe care esti­măm să o luăm la jumătatea lui 2023“, spune şefa companiei cu o capitalizare de 30 mld. lei.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(44 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
70 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Ce este un Credit default Swaps sau CDS ?

Un credit default swap (CDS) este un instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligatiuni) intre doua parti. Acest tip de instrument derivat a fost lansat de JP Morgan in anul 1997. Cumparatorul unui CDS este protejat impotriva riscului de neplata al respectivului instrument cu venit fix (default risk) in timp ce vanzatorul CDS-ului garanteaza bonitatea titlului care face obiectul swap-ului. Astfel, riscul de neplata este transferat de la detinatorul titlului cu venit fix la vanzatorul swap-ului. In cazul in care, de exemplu, un investitor detine o obligatiune (presupunem ca aceasta va fi rascumparata la valoarea nominala) si cumpara un CDS, el este cumparator al swap-ului si va primi valoarea nominala a obligatiunii, daca emitentul se afla in situatia de a nu putea plati cupoanele aferente si intra in incapacitate de plata.

Vezi toți termenii
Cursul BNR pentru data 12/08/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.8909 RON -0.37 %
1 USD 4.745 RON -0.09 %
1 GBP 5.7696 RON -0.59 %
1 CHF 5.038 RON -0.18 %
1 CAD 3.7206 RON -0.02 %
1 AUD 3.3761 RON +0.10 %
1 NOK 0.499 RON -0.10 %


Statistici site
Total membri 1211
Activi azi 3
Membri online 0