Cu un profit net de 4,6 miliarde de lei şi cu vânzări de 26 mld. lei, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a avut o primă jumătate de 2022 mai profitabilă ca 2020 şi 2021 la un loc pe fondul creşterii fără precedent a preţurilor la energie.
Dacă ritmul de creştere se va menţine până la finalul anului, Petrom ar putea trage linie cu un profit de 10 mld. lei şi afaceri de 50 mld. lei, adică un rezultat istoric. Însă preţurile mari la energie, şi nu doar neapărat cele la carburanţi, încep să provoace distrugerea cererii, spune Christina Verchere, CEO al Petrom.
„Ceea ce vedem în acest context de piaţă volatil este că preţurile încep deja să provoace distrugerea cererii. Acest lucru este mai vizibil în cazul gazelor şi energiei şi mai puţin în cazul carburanţilor“, spune Christina Verchere, cel mai puternic executiv din România, la conferinţa de după publicarea rezultatelor Petrom. „Consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 13% în S1/2022 în special din cauza preţurilor mai mari la energie, ca urmare a contextului geopolitic şi dezechilibrelor de pe piaţă“, adaugă ea.
Aceeaşi tendinţă de scădere se observă şi pe carburanţi. „Pe partea de retail, cererea de carburanţi a scăzut cu 2% în al doilea trimestru al anului şi cea mai mare scădere a fost în iunie. Totuşi, scăderea a fost contrabalansată de creşterea din primul trimestru“.
„Trebuie să ţinem cont şi de efectul mare de bază, deoarece în primele luni din 2021 consumul a fost la niveluri neobişnuit de mari ca urmare a vremii reci. Cererea de energie în România a scăzut cu 5% faţă de perioada similară din anul anterior, iar România a fost un importator net de energie, deoarece producţia internă a scăzut cu 8% în primele 6 luni“.
Christina Verchere a afirmat că decizia cu privire la investiţia în proiectul Neptun Deep, caracterizat de cel mai puternic executiv din România drept „perla coroanei“, ar putea fi luată în 2023 întrucât este nevoie de clarificări pe legea offshore.
„Salutăm îmbunătăţirile aduse legii offshore, însă avem nevoie de clarificări în ceea ce priveşte principiile de piaţă liberă pe baza transferului responsabilităţii de operare. O să dureze între 9 şi 12 luni până la luarea deciziei finale de investiţii, pe care estimăm să o luăm la jumătatea lui 2023“, spune şefa companiei cu o capitalizare de 30 mld. lei.