Perspective de investitie în domeniul Fabricarea hârtiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hârtie si carton

publicat in 24/01/2021 19:44

Companii discutate: VNC

1 aprecieri nete


În acest articol, am să vă scriu despre acțiunea VNC (VRANCART SA) si despre posibilitatea de a obține anual un dividend stabil mai mare decât dobanda la un depozit bancar sau la deținerea unor instrumente cu venit fix.

Scurt istoric: VNC (VRANCART SA) a luat fiinta in anul 1977 sub denumirea de Combinatul de Celuloza si Hartie Vrancea, denumire ce a fost schimbata in 1992 in VRANCART. VNC este unul dintre cei mai importanti producatori de carton ondulat, hartie pentru carton ondulat si hartii igienico-sanitare din Romania, cu o vechime de peste 38 de ani in acest domeniu de activitate. VNC (VRANCART SA) ofera produse de calitate, adaptate cerintelor pietei, dovada fiind atestarea societatii prin:
# certificarea sistemului de management de calitate ISO 9001:2015
# certificarea sistemului de mediu ISO 14001/2015
# certificarea sistemului de sanatate si securitate in munca OHSAS 18001/2007.
Fabricate din deseuri reciclabile, produsele VNC (VRANCART SA) sunt biodegradabile si nu au impact negativ asupra mediului, ceea ce denota o permanenta preocupare fata de ocrotirea naturii si a mediului inconjurator. Obiectul principal de activitate al VNC (VRANCART SA)  este producerea si comercializarea urmatoarelor produse:
- carton ondulat in 2, 3 si 5 straturi, cu ondule B, C, E, B+C, C+E; 
ambalaje din carton ondulat (cutii) de diferite forme constructive, stantate si imprimate care acopera o gama foarte variata de utilizari;
hartie pentru carton ondulat: schrenz pentru stratul neted interior al cartonului sau pentru capacul interior, fluting din 100% maculatura, testliner 2 si 3, hartie de ambalaj pentru uz industrial, hartie pentru tuburi;
- hartii igienico-sanitare in diverse sortimente: sub forma de semifabricat, role care se obtin in urma prelucrarii hartiei semifabricat, in simplu sau dublu strat, din maculatura, celuloza si prosoape de bucatarie, role profesionale.
VNC (VRANCART SA) recicleaza in prezent peste 30% din totalul de maculatura colectat la nivel national prin intermediul centrelor proprii din tara deschise in: Bucuresti - 3 centre, Arad, Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Cluj, Constanta, Focsani, Iasi, Prahova, Sibiu, Timis. Pe viitor, VNC (VRANCART SA) isi propune sa fie cel mai important reciclator de deseuri pe baza de fibre celulozice si nu numai, un important depoluator al Romaniei.

Grupul Vrancart (“Grupul”) cuprinde societatea Vrancart SA, cu sediul social in Adjud, str. Ecaterina Teodoroiu nr. 17, judetul Vrancea si filialele sale Rom Paper SRL (“Filiala 1”), cu sediul in localitatea Brasov, Soseaua Cristianului, nr. 30, judetul Brasov si Vrancart Recycling SRL (“Filiala 2”), cu sediul in localitatea Adjud, strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 17, judetul Vrancea.

Filiala:

Rom Paper SRL, Domeniul de activitate Fabricare de servetele de masa si produse igienico-sanitare  Deținere 100%

Vrancart Recycling SRL Tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase 100%

Acționari:

S.I.F. BANAT-CRISANA S.A. loc. ARAD jud. ARAD 774.416.054 75,0633 %
PAVAL HOLDING loc. BACAU jud. BACAU 174.678.968 16,9314 %
alti actionari / others 82.588.525 8,0052 %

Situatii financiare trim. III 2020

Evolutia economiei Romaniei si implicit si a VNC in anul curent sta sub semnul incertitudinilor si a crizei provocate de pandemia de „Covid19”. Astfel, desi activitatea societatii a fost puternic afectata de criza, rezultatele VNC (VRANCART SA) din primele noua luni ale anului 2020 confirma capacitatea societatii de a genera profit si soliditatea financiara a acesteia. Comparativ cu aceiasi perioada a anului trecut profitul net inregistrat a fost de 10.09 mil. lei (vs. 15.43 mil lei), lichiditatea curenta s-a mentinut la 1.2 (vs. 1.18) iar gradul de indatorare al societatii a scazut.

Profitabilitatea Societatii in primele noua luni ale anului 2020 a fost puternic influentata de criza generata de virusul Covid-19, conducand la efecte negative atat in interiorul societatii, precum intreruperi temporare ale activitatii, costuri suplimentare cu masurile de siguranta a personalului, dificultati in aprovizionare si logistica, cat si in piata acesteia, precum scaderea puternica a cererii pentru unele produse (in special in perioada martie – iunie), evolutie negativa a preturilor de vanzare, dificultati in privinta identificarii si contactarii de clienti noi. Rezultatele obtinute de Societate in aceasta perioada, precum mentinerea profitabilitatii si a unor indicatori financiari buni, reducerea gradului de indatorare si o lichiditate ridicata, confirma insa capacitatea acesteea de a reactiona rapid la schimbarile adverse din piata si de a lua masurile necesare in vederea protejarii intereselor actionarilor si salariatilor.

In primele noua luni ale anului 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut, principalii indicatori ai Contului de profit si pierdere se prezinta astfel: -

Totalul veniturilor in perioada analizata a fost de 205.991.130 lei, in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita scaderii cifrei de afaceri cu 8% in perioada analizata. Livrarile au scazut in primele noua luni ale anului 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent in special ca urmare a scaderii cererii datorata de criza sanitara Covid19. Cheltuielile totale aferente perioadei au fost in suma de 194.614.371 lei, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a scaderii cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile cu 24% si a cheltuielilor cu personalul cu 8%.  Profitul brut al perioadei a fost de 11.376.759 lei, in scadere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Soldul numerarului si a echivalentelor de numerar inregistrat la 30 septembrie 2020 este unul pozitiv, respectiv de 2.282.896 lei. Finantarea investitiilor s-a realizat atat pe seama surselor atrase (credite bancare), cat si pe seama surselor proprii. De menționat aici, este ca Trezorerie neta din activitatea de exploatare a crescut la 43.328.725 de la 22.266.472 ( 94% crestere). 

Din punct de vedere al analizei grafice, pe grafic  se observă o primă țintă 0,20 și una, mai istorică, de  0,23 ron/acțiune. Prețul a coborat in jos (pattern Falling Wedge- semnalizeaza continuare miscare ascendenta) dupa ce a atins rezistenta de la 0,19-0,2 ron/acțiune. Momentan, încearcă să doboare aceasta rezistență. 

Anunțul că a obținut un ajutor de stat pentru una dintre filialele sale în valoare maximă de aprox. 40 milioane ron, respectiv Vrancart Recycling SRL, poate constitui un argument solid pentru a investi in acțiunea VNC (VRANCART SA).   

Experienta mea proprie cu aceasta acțiune: 

In anul 2015, am achiziționat acțiuni VNC (VRANCART SA). Mereu, anual, am luat la acțiunile deținute un dividend care acopera de cel putin doua ori dobanda bancara (8% anual in medie). Liniștit, puteti face o amortizare liniara a prețului plătit în 5 ani de zile, respectiv să recuperați pretul plătit prin dividendele acordate in 5-7 ani de zile fără să vă uitati la fluctuatiile prețului. Momentan, dețin aceasta acțiune pe care o consider una de viitor si care an de an nu înșeală asteptările acționarilor.  

Din anul 2015, dețin acțiuni $VNC si la pretul de 0.1900 am un castig din dividende de trei cifre. 

Disclaimer: Acest articol prezinta doar opinia mea cu privire la posibilitatea de a fi acționar la VNC (VRANCART SA). Aceasta opinie nu îndeamna la a cumpara/vinde sau reducere din expunerea pe care este posibil să o aveți sau să o cumpărați in viitor. Fiti responsabili cu privire la deciziile dvs. și asumați-vă consecințele lor. Pe de altă parte, cel care nu riscă nimic nu suferă niciun eșec.

Surse: 

https://vrancart.ro/,

https://vrancart.ro/carton-ondulat/Situatii%20financiare%2030.09.2020-%20Consolidate%20-Ro-ASF.pdf

 

 



Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1519 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Informatii confidentiale

Informatii confidentiale – Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a caror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale tranzactiilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale societatilor comerciale asociate ori ale celor in care emitentul detine o pozitie majoritara.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 06/09/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9728 RON +0.03 %
1 USD 4.476 RON -0.09 %
1 GBP 5.8944 RON -0.03 %
1 CHF 5.3165 RON +0.45 %
1 CAD 3.3163 RON +0.00 %
1 AUD 3.0155 RON +0.13 %
1 NOK 0.4218 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1480
Activi azi 1
Membri online 0