Baietii destepti si cei 3 purcelusi ai economiei romanesti

publicat in 02/10/2020 01:01

Companii discutate: BVB, SNP

4 aprecieri nete


Toata lumea stie ca BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA) este oglinda economiei reale dar putini dintre noi ne dam seama ca bursa ne spune multe lucruri si despre istoria tarii noastre.

Cum va amintiti Romania ultimilor 30 de ani, amintiri frumoasa careva?

Scurta istorie al baietilor destepti din economia romanesca

  • Romania, dupa 1989 a fost caracterizata de reglementari legislative foarte slabe, de aceasta lipsa de legi au profitat o mana de baieti destepti care profitau de ceilalti baieti mai putini destepti (restul)....... 
  • Incepand cu anii 2000 baietii foarte destepti au inceput sa faca bani de pe baietii destepti si nu chiar asa destepti........
  • Prin 2007 toti ne-am crezut destepti, dar ne-am dat seama rapid prin 2008 ca nimeni nu ii chiar asa destept.....
  • Dupa trecerea recesiunii din 2008, baietii destepti au inceput sa vada crearea celor 3 purcelusi: speculantii, oportunistii si vesnicii "am ajuns prea tarziu". Si sa va dau o interpretare moderna al "Lupui si cei 3 purcelusi" cu piata imobiliara din Romania: " Baiatul destept/Lupul cauta un teren ieftin intr-o zona in care stie sau dupa caz VREA sa se faca utilitatile si face un cartier rezidential pe care il vinde in faza de constructie la "Speculant/Primul purcelus", speculantul sta pana cand iese CF-ul, si vinde la oportunist/al treilea purcelus, oportunistul il finiseaza, sta un pic cu el si il da la client/purcelusul final, client care de regula intra intr-o relatie amoroasa de 30 de ani cu banca. Cei care privesc toata povestea asta de nenumarate ori, au active financiare dar nu intra in hora sunt vesnicii "am ajuns prea tarziu".

Scurta istorie al baietilor destepti de pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA)

  • Ceva similar cu istoria economiei romanesti s-a intamplat si pe BVB, cand dupa reinfintarea BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA) in 1995 baietii destepti au facut averi peste noapte prin cumpararea noilor companii nationalizate de la "muncitorii patriei", care nici vorba sa iti poata spune diferenta intre valoarea nominala a unei actiuni si pretul de piata al acelei actiuni. Totusi mare parte din acesti baieti destepti nu au avut viziune si au inceput sa devalizeze si sa vanda acele companii pe bani de nimica, vi se pare cunoscuta povestea?
  • Dupa anii 2000 toata lumea a vrut sa intre in randul baietilor desptepti, si au inceput sa "bage" bani pe bursa ca asa fac si "baietii destepti", doar asa auzi in presa. Asta a fost perioada cand am inceput sa auzim la televizor ca "pe bursa se fac bani", dar TV-ul nu ne-a mai spus cum, de ce si ca banii se pot si pierde. Prin acesti ani pana in 2008 o parte mica intre noi am ramas cu banii si altii cu experienta.
  • In 2013 eram broker si tin minte cand a venit o veterana din anii 2000-2008 si i-a spus la un alt coleg broker ca vrea sa isi vanda actiunile la SNP (OMV PETROM S.A.), actiuni pe care avea o pierdere de vreo 80%. Cand colegul a intrebat-o daca vrea sa isi vanda actiunile "la piata", doamna a raspuns "cum domnule, mergeti la Piata sa le vindeti?"
  • Dupa experienta recesiunii economice din 2008 o parte din categoriile de mai sus au inceput sa se educe financiar, sa puna mana pe carte si sa vada ce ii cu EBITA, ROE, ROA, lichiditatea, indatorarea, si cel mai important lucru, AU INVATAT SA ACTIONEZE!!. Cam prin acesti ani a inceput sa se formeze prima grupa adevarata de investitori de pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA).
  • O alta parte din speculantii "arsi" de pierderile din 2008 au format "grupa mare de investitorii in depozite bancare", acesti oameni prudenti au ramas si astazi extrem de multi, consecventi in prudenta lor dar nu cu prea mari randamente, exista totusi un cost daca vrei sa fi vesnic prudent.
  • Mai avem insa inca o clasa de oameni, prinsi intre a fi sau a nu fi investitori. Ma refer aici la cei cu "dezvoltarea personala" si invatarea teorilor pana la grad de religie. Oamenii astia traiesc o adevarata drama shakespeariana.

Nimeni nu stie sa ne spuna ce rezerva viitorul, dar ce pot sa spun cu o certitudine de 100% este ca nimeni nu a facut avere stand cu banii in depozite. Sfatul meu pentru cei care sunteti noi cu investitiile si nu doriti sa ajungeti in povestea cu "Baietii destepti si cei 3 purcelusi ai economiei romanesti", este sa folositi la maxim comunitatea si informatile disponibile in cadrul portalului Invest Club (Finpedia, Quiz-uri, Articole, Forum, Evenimente, Analize, Chat, etc), si sa luati decizile financiare corecte pentru viitorul vostru financiar.

Bursa este #PentruOameni si este miscata de acceasi oameni. Avem o bursa foarte atractiva, daca luam in considerate indicatorul PER(Price-Earning-Ratio) pentru 1 leu generat in medie de o companie de pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA) platiti 10 lei pentru fiecare actiune. Folosind acest indicator puteti observa ca companiile de pe BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA) sunt foarte ieftine ( In Ungaria un PER mediu este de 10, in Polonia de 20 )

Am scris aceste randuri pentru ca sunt un adept al capitalului romanesc si al rolului esential pe care investitorii din Romania il au in dezvoltarea economiei reale + am consumat prea multa cafea si nu prea pot sa dorm.



Investitor din Cluj Napoca , Cluj

"Sunt un adept al capitalului romanesc si al rolului esential pe care investitorii din Romania il au in dezvoltarea economiei reale. Sunt pasionat de macroeconomie, piete de capital, banking si IT."

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1645 vizualizări

1 aprecieri nete

GORDE HOREA

Foarte bine punctat. Felicitări pentru articol!

1-1 din 1

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Obligatiunea

Obligatiunea – Este o valoare mobiliara emisa cu dobanda (sau cu discount, in cazul obligatiunilor cu cupon zero) prin care emitentul se obliga sa plateasca detinatorului, la anumite intervale de timp, o anumita suma de bani, numita cupon, precum si sa restituie principalul la maturitate. Obligatiunile pot fi emise de stat (government bonds), municipalitati (municipal bonds or “munies”), de societati comerciale (corporate bonds or “corporates”), etc.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 05/11/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.975 RON +0.00 %
1 USD 4.5669 RON +0.06 %
1 GBP 5.9304 RON +0.24 %
1 CHF 5.2973 RON +0.23 %
1 CAD 3.2889 RON +0.26 %
1 AUD 3.0222 RON +0.45 %
1 NOK 0.4164 RON +0.07 %


Statistici site
Total membri 1488
Activi azi 0
Membri online 0