Dupa un an record la Bursa de Valori Bucuresti din punct de vedere al listarilor, luna aceasta va avea loc un alt eveniment important pentru piata de capital din Romania, si anume: prima oferta publica initiala (IPO) de pe AeRO si totodata primul IPO din sectorul tehnologiei. Compania despre care este vorba se numeste ABN Systems International, dar este cunoscuta la nivel national si international pentru brand-ul Tellur, care vinde si produce accesorii telecom si produse Smart Home. Directorul companiei este George Barbu, cu o detinere de 45% din actiunile societatii (inainte de lisatrea acesteia la bursa), iar ceilalti doi actionari sunt Nedelea Bogdan Remus (45%) si Nedelea Ilie (10%). La fel ca in cazul Arobs Transilvania, avem de a face cu companie din sectorul tehnologiei, dar nu una nou infiintata care creste rapid, ci una ce se afla pe piata de mult timp si este cunoscuta in domeniu. Datorita numarului mare de parteneri si clienti pe care ii are, firma a reusit sa se extinda in 25 de tari, vanzand produse catre magazine mari cum ar fi: Amazon, Altex, Emag etc. Industria accesoriilor GSM si a produselor de telecomunicatii profesionale a luat amploare din ce in ce mai mult inca de la aparitia tehnologiei, de aceea este una din cele mai "aglomerate" piete pentru clientii de retail (asemanator cu industria pieselor auto). Acest factor reprezinta atat un avantaj deoarece ofera business-ului o desfacere foarte mare catre clienti, dar si un dezavantaj din cauza prezentei unui numar mare de brand-uri care aduc competitia in piata. De aici pleaca si un alt risc pe care l-am identificat: nevoia continua de dezvoltare si imbunatatire a produselor si oferirea unui pret cat mai mic pentru acestea, fapt care diminueaza marjele de profit ale companiei (6.1% in 2020).
Societatea isi propune sa vanda 30% din actiuni la un pret cuprins intre 5.18 si 5.69 lei pe actiune, iar subscrierile se pot face la preturi de 5.18, 5.35, 5.52 si 5.69 de lei pe actiune. Voi atasa mai jos un tabel cu capitalizarea companiei dupa IPO si suma de bani atrasa in functie de fiecare pret al ofertei.
Pret |
Valoarea ofertei (mil. de lei) |
Capitalizare post-money (mil. de lei) |
5.69 |
44 |
146,824 |
5.52 |
42,69 |
142,438 |
5.35 |
41,37 |
138,051 |
5.18 |
40,06 |
133,664 |
Daca facem o medie a celor patru preturi rezulta un pret de 5.435 lei/actiune si o capitalizare de aproximativ 140 de milioane de lei, valori pe care le voi folosi in continuare la calcularea multiplilor pentru a crea o imagine de ansamblu care sa fie apropiata de orice pret la care se va incheia oferta. Pentru rezultatele financiare de la finalul anului 2020 am calculat un indicator P/BV de 5.45 si un PER de 24.6, ceea ce mi se pare destul de mare, insa pe baza previziunilor si bugetului estimat de companie pentru urmatorii ani avem un PER de 14.73 pentru anul 2021 si 12.17 pentru anul 2022. Momentan, la trimestrul al treilea firma a inregistrat un profit de 4.27 milioane de lei (+80% fata de aceeasi perioada a anului trecut), care face ca target-ul pentru finalul anului sa para greu de atins, insa nu este exclus sa vedem o crestere accelerata in ultima parte a anului. Din punct de vedere al veniturilor, compania a stagnat in ultimii trei ani, dar pentru anii urmatori previziunile sunt indraznete, firma tintind o cifra de afaceri de 175,5 milioane de lei in 2024. Aceste estimari duc la o rata de crestere a profitului de aproximativ 17.7% pe an si o rata de crestere a cifrei de afaceri de 17.9% pe an. Un alt risc care poate impiedica aceasta crestere este discontinuitatea pe stocuri la unele componente (risc mentionat chiar si de CEO-ul George Barbu), dar momentan compania nu a fost afectata puternic de acest factor. Cred ca aceasta problema ar putea fi rezolvata prin dezvoltarea diviziei comerciale si a departamentului de achizitii, totusi, pana atunci, va ramane un downside al companiei. Pe baza rezultatelor din 2020 am calculat o rata de crestere a societatii de 20.38%. Aceasta rata mare de crestere este influentata de un aspect pozitiv, lipa datoriilor pe termen lung. De asemenea, firma se situeaza bine si pe termen scurt, cu o lichiditate curenta de 1.32.
In concluzie, ABN Systems International va fi cu siguranta o companie reprezentativa pentru piata AeRO, care va genera lichiditate si va atrage atentia investitorilor. Parerea mea este ca vine la o evaluare rezonabila, insa nu sunt convins de faptul ca va avea o crestere la fel de mare a veniturilor ca cea estimata in prospect. Totusi, am incredere ca in urmatorii ani vor continua sa creasca si sa se extinda in si mai multe tari, am incredere si in brand-ul Tellur de la care astept sa ocupe o pondere cat mai mare din venituri si de aceea voi subscrie la oferta publica initiala.