XTB România: România devine mai importantă: sunt milioane de tone de grâu, porumb şi floarea-soarelui care nu se mai regăsesc în Ucraina în acest sezon

publicat in 03/08/2022 01:18

Companii discutate:

1 aprecieri nete


România are excedent la producţia agricolă, care devine tot mai importantă în lume, iar contextul actual aduce un beneficiu economic şi de poziţionare.

România are şanse multiple să devină un jucător important pe piaţa mondială a cerealelor, nu doar pe cea europeană, în con­textul în care Ucraina, cel mai mare exportator de porumb din Europa şi al treilea cel mai mare exportator de grâu, estimează o scădere de 40% a recoltelor pentru cele două culturi, potrivit USDA, de­parta­mentul de agricultură al SUA.

„Sunt milioane de tone de grâu, porumb şi floarea-soa­relui care nu se mai regăsesc în Ucraina în acest sezon faţă de sezonul trecut. Aşadar, România devine mai impor­tantă, deşi vedem că suferă, la rândul său, prin reducerea randamentelor din cauza secetei. Se culege mai devreme, ceea ce înseamnă că producţia la hectar variază foarte mult şi vedem scăderi de 20-30% ale randamentului. Însă, România are excedent la producţia agri­colă, care devine tot mai impor­tantă în lume, iar contextul actual aduce un beneficiu economic şi de poziţionare. Dacă lucrăm optim şi irigăm suprafeţele, avem un potenţial şi mai mare de export“, a spus Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, companie cu 20 de ani de experienţă în pieţele financiare. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Anul trecut, România a avut cel mai bun an agricol şi a produs 34 de milioane de tone de cereale şi a fost pe primul loc în UE la exporturile de porumb în sezonul trecut, cu 4,3 milioane de tone, asigurând 70% din exporturile UE, conform datelor Comisiei Europene. La grâu, România a fost al doilea exportator din UE, după Franţa, şi a asigurat 25% din exporturi.

?cid=702803

România are o producţie de grâu în acest an de 9 milioane de tone, conform primelor aşteptări ale fermierilor, iar producţia de porumb este estimată la 8 milioane de tone, faţă de estimarea iniţială de 14 milioane de tone, conform lui Claudiu Cazacu. Însă, deşi există această scădere a producţiei, România produce dublu faţă decât consuma, iar astfel poate exporta în continure.

„Ceea ce se întâmplă acum este un fenomen care se adună în timp. (…) Vedem că lucrurile arătau mai bine în ianuarie faţă de cum arată acum, dar ştim că în ultimii ani tendinţa a fost de a vedea tot mai multă secetă şi acesta este doar unul dintre pericolele care îi pândesc pe fermieri. Încălzirea climatică este unul dintre cele mai dure şi am putea spune că anul trecut agricultorii au beneficiat de preţuri nesperat de mari, a existat o compensare pentru costurile secetei din 2020. Acum, lucrurile nu arată dramatic, dar seceta şi-a pus amprenta asupra agriculturii şi este de dorit ca ploile să vină în curând“, a afirmat Cazacu.

În condiţii normale, fără secetă şi război, 75% din producţia de cereale a Ucrainei este exportată, iar prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, treceau 90% din exporturile de cereale şi seminţe oleaginoase şi aproximativ o treime din exporturi sunt destinate Europei, Chinei şi, respectiv, Africii, conform datelor Comisiei Europene.

Producţia de grâu din Ucraina pentru anul acesta este estimată la 19,5 milioane tone, în scădere cu 41% faţă de anul trecut, estimările incluzând şi producţia estimată din Crimeea. La porumb Ucraina se aşteaptă la 25 de milioane de tone în acest an, în scădere cu 40% faţă de anul trecut, conform datelor USDA.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(43 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
192 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Enterprise value (EV) / EBIT sau Enterprise value (EV) / EBITDA

EBIT este profitul inainte de deducerea cheltuielilor financiare si a celor cu impozitul pe profit iar EBITDA este EBIT la care se adauga cheltuielile cu amortizarea. Comparatia cu EBIT sau EBITDA este cea mai fireasca de altfel pentru Enterprise Value, avand in vedere ca aceasta ia in calcul procesul operational in sine.

Un raport EV/Profit net nu si-ar avea rostul, pentru ca profitul net include si venituri si cheltuieli de alta natura decat cele operationale. EV/EBIT sau EV/EBITDA pot fi vazute, asadar, ca un fel de PER insa la nivel strict operational.

Exista mai multe moduri de a calcula acest indicator, in functie de EBIT ori EBITDA luate in considerare. O varianta este includerea ultimelor rezultate anuale (LFY - last fiscal year), o alta varianta, ceva mai rar intalnita, este utilizarea rezultatelor medii pe ultimele 4-7 exercitii financiare anuale, foarte populara fiind si metoda ce are in vedere EBIT ori EBITDA pe ultimele patru trimestre consecutive, adica pe ultimele 12 luni (LTM - last twelve months, sau TTM - trailing twelve months).

Enterprise value (EV) / Sales

Raportul EV/Sales poate fi vazut ca un fel de P/S, la nivel operational.

Vezi toți termenii



XTB Online Trading
Cursul BNR pentru data 30/05/2023
Moneda Curs
1 EUR 4.964 RON +0.12 %
1 USD 4.6302 RON +0.06 %
1 GBP 5.748 RON +0.65 %
1 CHF 5.1284 RON +0.15 %
1 CAD 3.4104 RON +0.20 %
1 AUD 3.0306 RON +0.13 %
1 NOK 0.417 RON +0.17 %


Statistici site
Total membri 1322
Activi azi 1
Membri online 0