Tot ce trebuie sa stii despre AUR

publicat in 09/12/2020 21:44

Companii discutate:

4 aprecieri nete


Ma bucur sa vad ca in societatea romaneasca exista un interes crescut pentru “AUR”.

Avand in vedere ca multi romani au declarat ca nu au auzit de “AUR”, decat dupa alegerile parlamentare din anul 2020 si faptul ca “AUR” reprezinta pentru multi un subiect divergent, cu multe opinii contradictorii, sper ca acest articol sa raspunda la toate intrebarile voastre importante despre “AUR”.

In primul rand, pronuntarea corecta pentru acest metal pretios este “AUR”, nu “HAUR”, cum se vehiculeaza in spatiul public.

Ca nici o alta marfa, aurul a pastrat fascinatia societatilor umane de la inceputul timpului. Imperiile si regatele au fost construite si distruse cu aur si pentru aur. 

Pe masura ce societatile s-au dezvoltat, aurul a fost universal acceptat ca o forma de plata. Pe scurt, istoria a dat aurului o putere care o depaseste pe cea a oricarei alte marfuri de pe planeta si aceasta puterea nu a disparut nici in zilele noastre. Sistemul monetar american s-a bazat pe un standard de aur pana in anii 1970. 

Sustinatorii acestui standard sustin ca un astfel de sistem monetar controleaza in mod eficient extinderea creditului si impune disciplina cu privire la standardele de creditare, deoarece cantitatea de credit creata este legata de o aprovizionare fizica de aur. 

Este greu sa nu fi de acord cu acest mod de gandire cand criza economica din 2008, a avut ca si cauza creditarea excesiva, lucru posibil prin printarea excesiva de masa monetara (bani).

Despre aur si originile acestuia

Aurul este un minereu rar, ce isi are originea in mantaua Pamantului. Interiorul Terrei este impartit in trei straturi: crusta, manta si nucleu.

Mantaua, stratul care separa nucleul de scoarta terestra, se afla la o adancime cuprinsa intre 17 km sub ocean si de la 70 kilometri sub continente, o distanta inaccesibila omului in prezent. Cu toate acestea, mostre din manta pot fi examinate de stiinta prin intermediul eruptiilor vulcanice care transporta bucati mici sau „xenolite“ din mantaua de sub continente la suprafata, in acest mod aurul ajunge la suprafata.

Aurul, se gaseste in cantititi mari in nucleul Pamantului, prezenta sa pe crusta Pamantului se datoreaza, in principal, ploilor de meteoriti ce-au avut loc cu aproximativ 4 miliarde de ani in urma.

De-a lungul anilor oamenii s-au preocupat sa cerceteze daca puritatea aurului alb este la fel cu cea a aurului galben, iar acest aspect este masurat in Karate. Raspunsul obtinut a fost, DA.

Despre istoria aurului

Potrivit unor estimari recente, cantitatea de aur aflata la suprafata pamantului este de 190.000 de tone. Aceasta cifra reprezinta cantitatea totala de aur scos din maruntaiele pamantului de-a lungul a sase mii de ani in care oamenii au tot sapat dupa el.

Aproape jumatate din aceasta cantitate exista sub forma de bijuterii si a trecut prin tot felul de topiri si transformari de-a lungul istoriei. Astfel, e foarte posibil ca lantul de aur pe care il porti sa contina ramasite ale bijuteriilor unui vechi conducator.

Despre puritatea aurului

Puritatea aurului este masurata in Karate, denumire folosita pentru a indica procentajul de aur pur sau aur fin, dintr-un aliaj de aur.

In forma pura, 1000‰ aur inseamna 24 karate fiind mai valoros, mai scump, insa mai moale, asadar mai putin durabil decat aliajul de 18 Karate, care contine 750‰ aur fin sau decat cel de 14 Karate, ce contine 585‰ aur fin. Daca vom compara aliajele bijuteriilor, atunci cu cat aliajul are mai multe Karate, cu atat pretul bijuteriilor va fi mai mare, datorita continutului mai ridicat de aur galben pur.

Asa cum am prezentat anterior, aurul in stare pura este maleabil si nu este posibila confectionarea bijuteriilor. Aurul pe care il purtam are in componenta 75% aur pur, 12,5% argint si 12,5% aliaje, valabil pentru aurul galben sau aur galben rodiat, pentru cazurile in care folosim aurul alb.

Despre aurul alb sau aurul galben placat cu rodiu – ce trebuie sa cunoastem atunci cand alegem o bijuterie

Aurul, chiar daca este amestecat cu aliaje, isi mai pastreaza inca nuanta galbuie. Placarea cu rodiu, un metal alb, este procedeul prin care bijuteria capata nuanta de alb stralucitor. Pot exista insa bijuterii cu o nuanta de alb mult mai intensa, deoarece au in componenta aurului din care s-a realizate, mai putine aliaje precum cupru si mai mult argint si paladiu. 

Aceste metale, impreuna cu rodiul, ii confera aurului alb o durabilitate mai mare si, fiind un metal scump, pretul bijuteriilor din aur alb este mai mare decat nestematele din aur galben.

Care sunt probleme unei investitii in aur?

Principala problema cu aurul este ca, spre deosebire de alte marfuri, cum ar fi uleiul sau graul, acesta nu se nu se consuma. Odata ce aurul este extras, acesta ramane in lume. 

Pe de alta parte, un butoi de petrol este transformat in gaz si alte produse care sunt consumate in rezervorul unei masinii sau in motoarele cu reactie ale unui avion. 

Aurul, pe de alta parte, este transformat in bijuterii, folosit in arta, industrie, depozitat in lingouri inchise in seifuri si folosit intr-o varietate de alte utilizari. Indiferent de destinatia finala a aurului, compozitia sa chimica este astfel incat metalul pretios nu poate fi consumat - este permanent.

Din aceasta cauza, argumentul ofertei / cererii care poate fi argumentat pentru marfuri cum ar fi petrolul si cerealele, etc., nu este atat de bun pentru aur. Cu alte cuvinte, oferta va creste doar in timp, chiar daca cererea pentru metal scade.

Aurul ca si investitie

Potrivit unei estimari din partea BBC, cantitatea care insa se mai poate extrage din scoarta terestra ar fi de aproximativ 20%, din cantitatea totala de 190.000 de tone extrasa in 6.000 de ani de minerit. Sigur, pe masura ce tehnologiile de extragere a aurului evolueaza, cantitatea totala extrasa poate sa creasca.

Refugiu in fata inflatiei

Importanța aurului in economia moderna se concentreaza pe faptul ca aurul si-a pastrat si crescut cu succes valoare de-a lungul a mii de ani. Totusi, acelasi lucru nu se poate spune despre bancnote. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, luați in considerare urmatorul exemplu:

Sa spunem ca, in 1970 ai avut de ales fie sa cumperi o uncie de aur cu 35.8 dolari, sau sa pastrezi pur si simplu cei 35.8 de dolari. 

In 1970 atat cu cei 35,8 dolari sau echivalentul acelor dolari in aur, ai fi putut sa iti cumperi un costum de afaceri nou sau o bicicleta de lux. 

Cu toate acestea, daca ai avea o uncie de aur astazi si l-ai transforma la prețurile de astazi, ai avea  1,829.76 de dolari, suficient cat sa iti cumpari atat un costum de lux, cat si o bicicleta puternica, dar acelasi lucru nu se poate spune de cei 35.8 dolari. 

Pe scurt, ai fi pierdut o cantitate substanțiala din averea ta daca ai fi decis sa deții 35 $ de-a lungul anilor, spre deosebire de o uncie de aur, deoarece valoarea aurului a crescut, in timp ce valoarea unui dolar a fost erodata de inflație.

Aurul este o metoda buna de a investi in frica

“Aurul este un mod de a merge mult pe frica si a fost un mod destul de bun de a merge mult timp pe frica din cand in cand. Dar chiar trebuie sa speri ca oamenii se vor teme mai mult peste un an sau doi ani ca sa faci profit. Și daca se tem mai mult, faci bani, daca se tem mai putin, pierzi bani, dar aurul in sine nu produce nimic.” Warren Buffet

Cum sa nu cumperi aur

  • Nu achizitiona lingouri sau monezi de aur

Achizitionarea si valorificarea lingourilor sau monedelor de aur este o investitie paguboasa.

Daca ai cumparat aur fizic din banca si vrei sa il depozitezi acasa, atunci cand il vinzi inapoi bancii trebuie sa platesti taxe considerabile pentru examinarea aurului,in vederea rascumpararii aurului de catre banca.

Daca nu vrei sa platesti aceste comisioane de rascumparare, ai posibilitatea de a plati un comision lunar bancii pentru depozitarea aurului, dar atunci nu ii la tine, ceea ce sincer, daca nu esti “pirat”, este este singurul motiv pentru care ai avea “nevoie” de aur fizic.

  • Nu cumpara aur sub forma de bijuterii luate de la magazin. De regula in bijuteriile de aur, valoarea aurului nu depaseste 30-40% din costul bijuteriei. Restul pretului este dat de manopera bijutierului.
  • Certificatele denominate in aur, precum BKAURTL10 (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA) , sunt destinate celor care vor sa speculeze pretul aurului pe bursa, fie ca credem ca aurul o sa scada sau o sa creasca. Ca si cu orice alta specula, aceasta nu reprezinta o investitie, este specula.

Cum poti investi inteligent in aur

Cea mai usoara modalitate de a castiga expunerea la aur este prin bursa, prin intermediul careia poti investi in lingouri de aur reale, in actiunile companiilor miniere de aur, sau alte instrumente financiare care urmares aurul.

  • Investitia in actiunile companiilor miniere

Investitia in lingouri de aur nu va ofera parghia pe care o veti puteti obtine din investitiile in actiunile companiilor care mineaza aur. Pe masura ce pretul aurului creste, marjele de profit al companiilor miniere cresc exponential. Sa presupunem ca o companie miniera are o marja de profit de 200 USD, cand pretul aurului este de 1000 USD. Daca pretul creste cu 10%, la 1100 de dolari pe uncie, marja de exploatare a minerilor de aur creste pana la 300 de dolari - o crestere de 50%. Desigur, exista si alte aspecte de luat in considerare cand investim in companii miniere si anume riscul politic (deoarece multe opereaza in tarile lumii a treia).

  • ETF-uri, care detin pur si simplu aur.

Cand investiti in ETF-uri, acordati atentie valorii activului net, deoarece achizitia poate depasi uneori valoare reala a aurului, cu o marja larga, mai ales atunci cand pietele sunt optimiste.

  • Fonduri de investitii

Fonduri de investitii, precum Fortuna Gold sau alte tipuri de fonduri care investeasc in aur fizic, companii miniere sau alte instrumente financiare care urmaresc mersul aurului.


Cuvinte cheie: aur, etf, fonduri, investitii, comoditati


Investitor din Cluj Napoca , Cluj

"Sunt un adept al capitalului romanesc si al rolului esential pe care investitorii din Romania il au in dezvoltarea economiei reale. Sunt pasionat de macroeconomie, piete de capital, banking si IT."

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1674 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Informatii confidentiale

Informatii confidentiale – Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a caror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale tranzactiilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale societatilor comerciale asociate ori ale celor in care emitentul detine o pozitie majoritara.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 06/09/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9728 RON +0.03 %
1 USD 4.476 RON -0.09 %
1 GBP 5.8944 RON -0.03 %
1 CHF 5.3165 RON +0.45 %
1 CAD 3.3163 RON +0.00 %
1 AUD 3.0155 RON +0.13 %
1 NOK 0.4218 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1480
Activi azi 1
Membri online 0