Suedia în topul performanței bursiere mondiale

publicat in 29/05/2021 03:29

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Europa și SUA au condus clasamentele cu o performanță peste medie a piețelor de acțiuni în acest an (vezi grafic), în timp ce Japonia, piețele emergente și China au avut rezultate mai slabe. Mai puțin cunoscuta Suedie a fost campioană la randamentele bursiere, nordicii având multe companii competitive la nivel global și un sector tehnologic în plină dezvoltare. Această țară cu o populație de 10 milioane face parte din Uniunea Europeană, dar nu se afla în zona euro, având propria monedă (SEK, coroana) și cea mai veche bancă centrală din lume (care menține dobânda cheie la 0%). Cu un procent de 33% din populație deja vaccinată, Suedia are o economie deschisă (47% exporturi / PIB) care se află în plină revenire, iar exporturile au crescut cu 10% în ultimul an.

UN REPREZENTANT GLOBAL: 80% din veniturile companiilor provin din străinătate, fiind cea mai importantă piață globalizată după Elveția, dar și un reprezentant atractiv care oferă o viziune asupra creșterii globale, cu majoritatea PMI-urilor (indicii managerilor de achiziții) anticipativi din luna mai aflați în creștere. Acțiunile suedeze au crescut în mod similar când piața mondială și-a revenit în 2009/10, depășind creșterea acțiunilor globale cu aproape 50 puncte procentuale. Astăzi, piața are o evaluare medie globală (18x P/E), dar e posibil ca previziunile în ce privește câștigurile să fie prea mici și sub medie (+24%).

CLIENȚI VECHI: Piața este dominată de acțiuni ciclice și valorice aflate în vogă, sectorul industrial și financiar fiind cele mai mari. Printre cele mai valoroase acțiuni avem producătorul industrial de compresoare Atlas Copco, producătorul de echipamente telecom Ericsson, conglomeratul Investor AB, producătorul de camioane Volvo și banca Nordea. Listările recente au fost concentrate în SUA, cu Spotify listată la 44 miliarde de dolari în 2018 și cu Oatly, compania de produse lactate alternative, listată recent pe NASDAQ cu o capitalizare de piață de 13 miliarde de dolari.

LUME NOUĂ: Suedia are un puternic ecosistem de start-up-uri și fintech-uri (apropiindu-se de o economie fără numerar până în 2023) și cel mai mare număr de „unicorni” (start-up-uri private evaluate la peste 1 miliard de dolari) pe cap de locuitor după Silicon Valley. Clasamentul este condus de firma de tip „cumpărați acum, plătiți mai târziu” Klarna, iar anterior de Skype, care a fost vândut către Microsoft pentru 8 miliarde de dolari, Mojang (creatorul Minecraft vândut către Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari) și King (creatorul Candy Crush vândut la Activision Blizzard pentru 6 miliarde de dolari).

Ben Laidler, strategul eToro pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(41 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
111 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Perioada cum-cupon

Perioada cum-cupon – Interval de timp exprimat in zile, cuprins intre data de emisiune sau data cuponului precedent, inclusiv, si data de referinta, inclusiv.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 27/07/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.9194 RON -0.03 %
1 USD 4.1766 RON +0.12 %
1 GBP 5.755 RON +0.01 %
1 CHF 4.5481 RON +0.07 %
1 CAD 3.3211 RON -0.09 %
1 AUD 3.0726 RON +0.09 %
1 NOK 0.4706 RON +0.13 %


Statistici site
Total membri 998
Activi azi 3
Membri online 1