BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA) a fost infiintata ca societate pe actiuni in data de 26 octombrie 1994, fiind una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Romania. Au o experienta vasta pe piata de capital, totodata fiind prima si pana in prezent singura societate de servicii de investitii financiare listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria premium (simbol: BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA)). De asemenea, detin participatia majoritara la SAI Broker SA, societate de administrare a investitiilor infiintata in anul 2012. Activitatea de baza a BRK Financial Group este structurata pe doua directii de afaceri, respectiv segmentul de intermediere si segmentul de tranzactionare. Pe segmentul de tranzactionare, societatea opereaza tranzactiile pe contul propriu, operatiuni de market-making si operatiuni cu produse structurate, iar pe segmentul de intermediere, societatea opereaza tranzactiile clientilor, respectiv operatiunile corporate. Anul 2019 a fost unul foarte bun pentru BRK Financial Group in ceea ce priveste activitatea pe segmentul pietei de produse structurate (cu activ suport $DJIA, $GOLD, SNP (OMV PETROM S.A.), BRD (BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.), SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.)), compania atingand o cota de piata de 23.03%.
SAI Broker este societatea de administrare de fonduri de investitii, parte din grupul BRK Financial Group, inca din 2012, din dorinta de a diversifica gama de produse si servicii. Avand politici de investitii active si pasive, in functie de specificul fiecarui fond, SAI Broker ofera servicii financiare specifice de administrare a investitiilor, cu responsabilitate si profesionalism. Activitatea SAI Broker este conturata de intentia de a oferi investitorilor alternative investitionale viabile prin intermediul produselor sale, astfel incat, printr-o gestiune adecvata a portofoliului de active financiare, sa tinda spre optimizarea raportului beneficiu potential/risc investitional.
ASPECTE CHEIE T3/2020
Nivelul global Cifra de afaceri a atins nivelul de 5 milioane de lei, o valoare dubla fata de cea inregistrata in perioada similara a anului anterior, crestera fiind sustinuta de evolutia pozitiva a celor 3 segmente ale activitatii de intermediere (piata locala, piata internationala si servicii adresate emitentilor). Rezultatul net in primele 9 luni constă într-o pierdere contabila de 2,2M RON. Cu toate acestea, fata de situatia de la 6 luni, cand BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA) raporta un rezultat net de -6,42M RON, in cel de-al treilea trimestru are un rezultat net pozitiv de +4.22M RON. Rezultatul net per actiune este de -0.019 lei comparativ cu un rezultat de +0.033/actiune in aceeasi perioada a anului anterior. In ceea ce priveste elementele pozitiei financiare, acestea nu au suferit modificari semnificative. La data de 30 septembrie 2020, activele totale sunt la nivelul de 145,4M RON (comparativ cu 144,6M RON la finalul anului anterior), in timp ce capitalurile proprii au scazut de la 64,4M RON (decembrie 2019), valoarea actuala fiind de 62,2M RON. BRK nu are datorii financiare semnificative (la finalul lunii septembrie era trasa suma de 900.000 RON dintr-o linie de credit), iar celelalte elemente de datorie in valoare de aprox 80M RON sunt reprezentate de disponibilitatile clientilor, respectiv sume (tranzactii) in curs de decontare.
Segmentul de intermediere Raportează o evolutie pozitiva a veniturilor din activitatea de intermediere, cu creșteri semnificative pe cele 3 subsegmente ale businessului operational. Astfel, comisioanele aferente serviciilor de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat o crestere de 51% (2,27M RON vs 1,5M in Q32019), o crestere de 4 ori a veniturilor din intermedierea tranzactiilor pe piata externa pana la 1,94M RON (vs 0,42M RON in perioada similara a anului trecut) si o dublare a veniturilor subsegmentului Corporate, prin care BRK ofera servicii emitentilor listati (778k RON in perioada curenta comparativ cu 374k RON venituri in septembrie 2019). In ceea ce priveste pozitionarea pe piata, BRK a intermediat la BVB tranzactii de 900M RON (vs 450M in primele 9 luni ale anului trecut), cota de piata crescand de la 2,77% (09/2019) pana la 3,54% in septembrie 2020 si un salt de un loc in topul intermediarilor care activeaza la BVB, de pe 8 pe 7. Cresterea cifrei de afaceri a condus si la cresterea cheltuielilor totala, influentate de cheltuielile cu prestatiile externe, o buna parte dintre acestea fiind platite institutiilor pietelor unde BRK (SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA) activeaza ca intermediar. Exceptand acest element de cheltuiala, care este puternic corelat cu volumul tranzactiilor, celelalte cheltuieli inregistreaza o usoara scadere fata de aceeasi perioada de raportare din anul precedent. Segmentul de administrare a portofoliului propriu In cel de-al treilea trimestru al acestui an, $BRK a realizat un castig total din operatiunile de pe contul propriu in valoare de 4,72M RON, astfel ca la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an financiar, rezultatul activitatii de administrare a portofoliului propriu este pozitiv (+240k RON) fata de pierderea de -4,48M RON raportata cu ocazia situatiilor financiare semestriale. Recuperarea pierderii s-a realizat atat pe fondul cresterilor cotatiilor instrumentelor din portofoliu (trebuie subliniat ca o parte semnificativa din pierderea raportata cu ocazia raportarii semestriale provine ca efect al marcarii la piata a titlurilor din portofoliu) cat si ca urmare a unor tranzactii profitabile pe contul propriu in aceasta perioada. La recuperea pierderii raportate anterior au contribuit si veniturile nete (profitul) operatiunilor de emitere de produse structurate si furnizare de lichiditate, unde BRK a atins un rulaj cumulat de 228M RON in primele 9 luni ale anului, comparativ cu 60M RON in primele trei trimeste ale anului 2019 (+280%). Dividendele incasate sunt in valoare de 1,81M RON, in crestere cu 30% fata de valoarea acestora inregistrata anul trecut.
Date din bilanț la 30.09.2020
Active: Active financiare evaluate la valoare justa in contul de profit si pierdere creștere de aprox. 9 %, active financiare in numele clientilor (piete externe) în urcare 311% și Numerar si echivalente de numerar în creștere de 59%.
Pasive: În categoria capitalurilor proprii, totalul rezervelor este în creștere modică și rezultatul curent prezintă o pierdere de 2 mil Ron și o pierdere în Rezultatul reportat de 4, 947 mil Ron. Datoriile curente sunt în cuantum de 83 mil Ron
Date din contul de profit și pierdere:
Venituri din comisioane si activitati conexe în urcare de 217%, rezultat net financiar altul decat cel provenit din dividende prezintă o pierdere de 2 mil, venituri financiare din dividend de 1.813.382 lei. Nu am reușit sa găsesc portofoliul de acțiuni Ssif brk, dar mai sunt câteva companii care au data de înregistrare și data plății dividend după data de 30 septembrie 2020. Rezultat net din activitati continue în scădere puternică de 67% dat atât de contextul pandemic, de cotațiile acțiunilor listate pe piața de capital românească cât și de legislația specifică care obligă la sintagma ”marcarea la piață”.
În ceea ce privește cheltuielile, un aspect important îl reprezintă Cheltuieli privind prestatiile externe care au crescut cu 47%, ceea ce înseamnă că sunt mai mulți clienți ai companii listate față de o perioadă anterioară care efectuează operațiuni bursiere în cont personal sau asistat internațional și/sau național. Profitul curent are o valoarea negativă de 2.230 mii lei.
Nu ma voi opri să vorbesc de fluxurile de numerar fiindcă nu sunt atât de relevante, însă voi insista pe aceste două elemente, respectiv Numerar detinut in numele clientilor 46.183.140 față de 41.119.860 (creștere de 12%) și Numerar detinut in numele societatii 1.247.209 față de 1.893.276. Primul tip de numerar sugerează faptul că o serie de investitori au pariat pe o revenire a economiei mondiale, au cumpărat când ”was blood on the streets” și, eventual, stau în profituri potențiale.
De menționat și împrumuturile pe care SSIF Brk le-a acordat firmelor Romlogic Technology S.A. (firmă care se ocupă cu software pentru aparatele tip taximetre – case de marcat), Firebyte Games SA (start-up studio localizat în Cluj Napoca care operează în zona de gaming. Misiunea lor este să furnizeze jocuri de strategie de înaltă calitate care vot fi jucate/răsjucate și de nepoții noștrii. Jocurile lor sunt disponibile pentru android, iOS, și includ posibilitatea de a le instala pe tablete și telefoane inteligente (smartphones)și Gocab Software SA ( ..pune la dispozitia ta cei mai buni soferi de taxi care te pot duce la destinație.) Cu privire la analiza tehnică a graficului acțiunii, rezistența este la 0.0742 lei/acțiune și suport la 0.068 lei/acțiune;ținte de preț la următoarele nivele: 0.08, 0.09 și 0.1 -0.107 (maxime din 2017).
În final, vă mărturisesc că v-am exprimat doar opinia mea personală și nu constituie un motiv pentru cumpărare/vânzarea acestor acțiuni. Materialele redactate constituie doar un motiv în plus pentru a vedea dacă teoria mea se validează în timp.