Rezultate financiare Bonas - pareri si asteptari

publicat in 29/11/2021 23:41

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Azi, 29 noiembrie, Bonas a publicat rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea. Trebuie sa recunosc ca au fost niste raportari pe care le-am asteptat de mult timp, dat fiind faptul ca Bonas este una dintre putinele companii de pe AeRo pe care le urmaresc la momentul actual. Am inceput sa urmaresc aceasta companie dupa publicarea rezultatelor semestriale, atunci cand am citit planurile de extindere ale companiei si mi-am dat seama de orizontul de crestere pe care il are. Cel mai discutat subiect legat de Bonas a fost investitia in productia de inghetata si greseala din raportul semestrial care a diminuat semnificativ profitul firmei si a oferit investitorilor o imagine proasta asupra afacerii. Din fericire, aceasta problema a fost remediata in raportarile de azi, si chiar mai mult: compania a inceput vanzarea si productia de inghetata. Intr-adevar, odata cu diversificarea produselor se asteapta si venituri mai mari, insa cifra de afaceri a crescut doar cu 5.3%. Am pus acest aspect negativ pe seama faptului ca inghetata nu este un produs corespunzator sezonului in care ne aflam, dar cred ca la anul va ocupa o pondere semnificativa din veniturile companiei. Celalalt eveniment care mi-a atras atentia a fost demararea operatiunii pentru deschiderea a 4 magazine in Cluj si 4 in Bucuresti. Probabil va mai dura ceva timp pana vor fi deschise toate cele 8 magazine, iar cheltuielile initiale vor fi pe masura, insa cu timpul aceasta operatiune va fi finalizata avand in vedere faptul ca cererea de produse lactate nu scade niciodata, iar Bonas a dovedit asta in ultimii 18 ani in care nu a inregistrat nicio pierdere.

Datorita procesului investitional intens, compania a inregistrat o crestere de 83.3% a activelor imobilizate, dar si datoriile curente au urcat cu 248%. Totusi, datoriile pe termen lung sunt aproape inexistente, firma avand o rata de indatorare de doar 31.7%. In plus, Bonas a atras recent aproape 7 milioane de lei printr-o majorare de capital social, bani care maresc substantial fluxurile de numerar ale societatii si ofera flexibilitate cu privire la investitiile in noi magazine sau in promovare. Nu ne sunt oferite mai multe date  cu privire a situatia fluxurilor de numerar, insa contul de profit si pierdere evidentiaza cheltuielile pe care firma le-a avut odata cu extinderea sa (angajati, stocuri, marfuri etc.). Aceste cheltuieli au micsorat considerabil profitul, dar se preconizeaza ca va creste in ultimul semestru datorita operationalizarii productiei si vanzarii de inghetata. 

Din punct de vedere al evaluarii si al pretului actiunii, se poate observa pe grafic trendul descendent al actiunilor Bonas, influentat in special de raportarile semestriale, dar si de scaderile de pe piata AeRO din ultimul timp. Dupa majorarea de capital social capitalizarea companiei se ridica la 18.8 milioane de lei, ceea ce o face scumpa in opinia mea, raportandu-ne la profitul pe care l-a realizat pana acum. Aici simt nevoia sa mentionez o asemanare cu Agroland pe care am observat-o: ambele companii vor sa fie de tip "growth" , dar din cauza faptului ca principalii clienti sunt persoane obisnuite (nu institutii sau firme), iar aproape toate veniturile provin din magazine fizice, rata de crestere a acestora este mai mica decat cea a unor companii din industrii care au o crestere accelerata (exemplu: IT). Consider ca acesta este inca un factor care impinge pretul actiunilor in jos si mentine presiunea la vanzare. Am calculat o rata de crestere "g" a societatii de 1.75%, presupunand ca firma nu va distribui dividende din profitul aferent anului in curs. In concluzie, raman reticent cu privire la cotatia actiunii BONA pe termen scurt, insa voi continua sa o urmaresc deoarece cred ca se va dezvolta masiv pe termen lung cu ajutorul banilor pe care i-a atras si al gradului mic de indatorare, iar investitiile facute acum cu siguranta vor fi rentabile mai tarziu.


Cuvinte cheie: bonas, lactate, bona, bvb, inghetata


Investitor din Slobozia , Ialomita

""

(1 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
209 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Cum se acceseaza datele pentru fondurile OPCVM vandute in Romania

Datele fondurile OPCVM vandute in Romania pot fi accesate de pe pagina: Statistici Fonduri de Investitii. Aceasta poata fi gasita in meniul platformei www.AAF.ro, Sectiunea Evolutie.

Vezi toți termeniiXTB Online Trading
Cursul BNR pentru data 21/01/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.9449 RON -0.01 %
1 USD 4.3614 RON +0.07 %
1 GBP 5.9178 RON -0.32 %
1 CHF 4.7821 RON +0.43 %
1 CAD 3.4856 RON -0.11 %
1 AUD 3.1405 RON -0.43 %
1 NOK 0.493 RON -0.50 %


Statistici site
Total membri 1144
Activi azi 4
Membri online 0