Raportari trimestriale Purcari - trimestrul 1, 2022

publicat in 22/05/2022 22:51

Companii discutate: WINE

1 aprecieri nete


La inceputul acestei saptamani, pe 16 mai, a raportat una dintre companiile pe care le urmaresc si despre care am mai vorbit la Ziarul Financiar si la Aleph Business, WINE (PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED). Probabil acesta a fost cel mai dificil moment al acestei companii de cand s-a listat pe bursa si pana acum, si nu din punct de vedere al fundamentelor, ci din punct de vedere al cotatiei si al perceptiei investitorilor asupra riscului asimilat cu conflictul din Ucraina. Pretul actiunii a pierdut aproximativ 45% din valoare de la ATH, iar volumele de tranzactionare au fost mult peste medie. Tocmai de aceea am urmarit mai indeaproape aceasta companie, am citit toate rapoartele publicate si am vizionat emisiunile/interviurile cu persoane-cheie din cadrul firmei.

Consider ca rezultatele primului trimestru sunt peste asteptari, mai ales din punct de vedere al profitabilitatii:

-Profitul a inregistrat o crestere de 17%, in timp ce veniturile au crescut cu 13% (la fel si costul vanzarilor).

-Asa cum a mentionat compania in comunicarile anterioare, vanzarile din Ucraina ocupa o pondere infima din cifra de afaceri (ponderea a ajuns la 2% in primul trimestru, dupa o scadere de 48% a vanzarilor), deci nu au fost puternic afectati de conflict. Ba mai mult, a fost mentionat faptul ca distributia de produse in partea de vest a Ucrainei a fost reluata la mijlocul lunii aprilie.

-Cea mai mare contributie la aceasta crestere a fost adusa de vanzarile in Republica Moldova, care au crescut cu 36% YoY. Pe piata din Romania (segmentul vinurilor premium) Purcari ramane cel mai mare jucator, cu o cota de piata de 30% si o crestere de aproximativ 1.7 milioane (+7%) a numarului de sticle vandute fata de aceeasi perioada a anului precedent.

-Marja neta s-a mentinut la un nivel ridicat de 21%, firma nefiind afectata vizibil de scumpiri. Totusi, la randul lor, si vinurile Purcari au avut scumpiri one-digit (intre 5 si 7%) in luna martie si aprilie, iar o alta runda de scumpiri este asteptata in luna iunie.

Principalele riscuri pe care le iau in considerare sunt:

-Extinderea conflictului dintre Rusia si Ucraina, in Moldova, lucru care ar afecta semnificativ capacitatea de productie avand in vedere faptul ca 1200 din cele 1350 de hectare ale Grupului se afla pe teritoriul Moldovei (tin sa adaug aici ca reprezentantii companiei au mentionat ca nu se afla niciun hectar in Transnistria, iar sansele ca Rusia sa invadeze Moldova sunt extrem de mici).

-Inflatia alarmanta si posibila recesiune economica despre care se tot vorbeste vor scadea semnificativ puterea de cumparare a populatiei, ceea ce inseamna ca lumea se va orienta catre produse mai accesibile, din categoria non-premium. Acest lucru se poate traduce printr-o scadere a vanzarilor, dat fiind faptul ca WINE este un producator de vinuri premium.

Detin Purcari dinainte de inceperea conflictului si voi continua sa acumulez pe termen lung.



Investitor din Slobozia , Ialomita

""

(3 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
500 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Cont de marja

Cont de marja – Contul in care se evidentiaza fondurile banesti si/sau instrumentele financiare constituite in vederea garantarii pozitiilor deschise, precum si drepturile dobandite si obligatiile asumate.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 24/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9761 RON 0.00 %
1 USD 4.6567 RON -0.28 %
1 GBP 5.7878 RON +0.31 %
1 CHF 5.0938 RON -0.51 %
1 CAD 3.4036 RON -0.05 %
1 AUD 3.0265 RON +0.57 %
1 NOK 0.4252 RON +0.26 %


Statistici site
Total membri 1458
Activi azi 1
Membri online 0