#pescurt: Știrile business ale zilei 24 septembrie 2020

publicat in 24/09/2020 22:57

Companii discutate:

1 aprecieri nete


  • Consiliul de Administratie al Patria Bank a aprobat termenii si conditiile desfasurarii unei oferte de obligatiuni subordonate, denominate in euro. Rata dobanzii este cuprinsa intre 6.00% si 6.50%, maturitatea este de 8 ani, valoarea minima a ofertei fiind de 3 mil. EUR, echivalentul valorii nominale a 6,000 obligatiuni. Subscrierea maxima a unui investitor este de 10,000 de obligatiuni, iar cea minima, de 50 de obligatiuni. Oferta de obligatiuni cuprinde 20,000 de titluri de datorie insa, valoarea majorata a ofertei ar fi de maxim 30,000 obligatiuni. (Sursa: Profit.ro, comunicat companie)
  • Fondul Proprietatea convoaca AGEA si AGOA, in data de 13 noiembrie 2020. Pe ordinea de zi a AGEA este inscrisa solicitarea aprobarii unor modificari in Actul Constitutiv al Fondului. De asemenea, solicitarea aprobarii Administratorului Unic de a rascumpara actiuni ale FP, certificate de depozit sau titluri de interes in legatura cu actiuni ale Fondului, pentru un numar maxim de 800 mil. actiuni proprii, cu preturi cuprinse intre 0.2 RON/actiune si 2 RON/actiune. In alte stiri, Fondul a anuntat retragerea din cadrul Comitetului Reprezentantilor si din Comitetele Consultative ale Fondului a dl. Steven van Groningen. Data intrarii in vigoare a demisiei coincide cu data convocarii AGEA si AGOA. (Surse: comunicate companie)
  • Subsidiara din SUA a producatorului german Volkswagen AG a prezentat ieri noul SUV electric, denumit ID.4, ce va concura cu modelul Y produs de Tesla, dar si alte vehicule electrice dezvoltate de diversi producatori auto. Pretul de pornire al modelului ID.4 va fi de 39,995 USD, dar va scadea cu 5,000 USD dupa ce Volkswagen va incepe sa il produca in SUA. Familia ID face parte din planul VOW de a produce 1.5 millioane de vehicule electrice anual pana in 2025. (Sursa: Reuters.com)
  • CEO-ul Tesla Inc, Elon Musk, a anuntat actionarii ca a achizitionat un teren in Nevada pentru a produce litiu din depozite de argila, printr-un proces intern, putand deveni prima companie din lume ce ar produce comercial litiu din argila. In urma acestui anunt, investitorii si-au exprimat ingrijorarile cu privire la planul companiei, cotatia actiunilor TSLA inchizand, in scadere cu peste 10%, sedinta de tranzactionare de ieri. Principalele ingrijorari fac referire la procesul indelungat de a obtine permise pentru productie, la accesul incert la o sursa de apa si intrebari privind metodologia si procesul de productie. (Sursa: Reuters.com)
  • Banca americana J.P. Morgan va trebui sa plateasca o amenda de aprox. 1 mld. USD, ca urmare a unei investigatii a autoritatilor din SUA, ce privesc o posibila manipulare a pietei instrumentelor financiare cu venit fix si a contractelor la termen pe marfuri. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania Johnson & Johnson a anuntat initierea fazei finale a testelor clinice pentru vaccinul impotriva COVID-19, in SUA. Testele vor intruni 60,000 participanti din SUA, dar si din restul lumii, vaccinul fiind administrat intr-o singura doza fiecarui participant. Rezultatul testelor pentru noul vaccin este asteptat in perioada decembrie-ianuarie. (Sursa: CNN.com)
  • Deutsche Bank planuieste inchiderea a 20% dintre sucursalele din Germania, in tentativa de a reduce costurile si de a capitaliza oportunitatile create de schimbarea comportamentului consumatorilor, pe fondul crizei pandemice. Dupa inchidere, aprox. 400 sucursale Deutsche Bank vor mai opera in Germania. (Sursa: CNBC.com)
  • Actionarii companiei farmaceutice Ropharma au hotarat, in cadrul AGEA, majorarea unui plafon de credite curente acordat de catre ING Bank la suma de 10.7 mil. EUR, de la 10.2 mil. EUR., in baza unui contract de creditare pentru desfasurarea activitatii curente. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul trimestrului incheiat la 31 august 2020, Nike a raportat rezultate trimestriale peste asteptarile analistilor, datorita redresarii cererii din China, unde vanzarile au crescut cu 6%, dar si datorita volumului mare de vanzari online, care au crescut cu 82% in decursul trimestrului. Veniturile totale au insumat 10.59 mld. USD, peste asteptari cu 1.45 mld USD, fiind in scadere cu 1% fata de veniturile raportate la 31 august 2019. Profitul net a fost de 1.52 mld. USD, sau 0.95 centi/actiune, depasind asteptarile de 0.47 USD si fiind in crestere cu 11% fata de rezultatul net raportat in aceeasi perioada a anului anterior. (Surse: raport companie, Reuters.com)
  • Amazon a anuntat lansarea unui program ecologic care va incuraja clientii sa cumpere produse considerate sustenabile. Decizia este parte a angajamentului companiei de a fi neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. Peste 25,000 produse ecologice, din gamele produselor de infrumusetare, fashion, electronice personale, dar si alimentare sau de gospodarie, vor fi puse la dispozitia clientilor. (Sursa: Reuters.com)
  • Liderul sindicatului Unifor din Canada a anunat ca Ford Motor Co va investi 1.95 mld. dolari canadieni in fabricile din Oakville si Windsor, parte a unui acord preliminar intre angajati si companie. Acordul presupune ca in cadrul fabricii din Oakville sa fie construite 5 vehicule electrice (EV) in perioada 2025—2028. De asemenea, guvernul si-a anuntat intentia de a investi in vederea transformarii fabricii din Oakville intr-una producatoare de masini electrice, o investitie ce ar pastra unitatea functionala pentru mai multi ani. (Sursa: Reuters.com)
  • Potrivit Bloomberg News, conglomeratul industrial 3M analizeaza posibilitatea de a-si vinde unitatea pentru siguranta alimentelor, contra unei sume evaluate la 3.5 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • OMV Petrom si-a revizuit estimarile de preturi pe termen mediu si lung a cotatiei titeiului Brent, folosita in fundamentarea bu- getului. Pe termen mediu, cotatia estimata a fost revizuita de la 70 USD/baril la 60 USD/baril, pentru perioada 2022-2023, aceeasi cotatie fiind anticipata incepand din anul 2035. Totodata, in T3 2020, Grupul OMV Petrom a anuntat o depreciere de cca. 350 mil. RON dupa impozitare a valorii activelor, datorita revizuirii estimarilor de preturi. (Sursa: Profit.ro)
  • Nuclearelectrica a anuntat includerea companiei in componenta indicilor furnizorului global de indici FTSE Russell, respectiv FTSE Global All-Cap, FTSE Global Total-Cap, FTSE Global Small Cap, FTSE Emerging Index si FTSE Emerging All Cap Index. (Sursa: comunicat companie)
  • Actiunile TeraPlast au devenit primele actiuni romanesti incluse in indicele FTSE Global Micro-Cap. Implicit, actiunile TeraPlast sunt incluse si in indicele FTSE Global All-Cap. Potrivit BVB, decizia respectiva, luata de furnizorul global de indici, FTSE Russell, ar putea atrage nu doar vizibilitate internationala asupra TeraPlast, ci si investitii din partea administratorilor de fon- duri. (Sursa: comunicat BVB)
  • Electroarges a primit un ajutor de stat de la Ministerul Finantelor Publice, in valoare maxima de 27.74 mil. RON, pentru un pro- iect de investitii realizat in scopul extinderii capacitatii de productie de componente electrocasnice in Curtea de Arges, in peri- oada 2020-2022. Ajutorul de stat este asociat unor cheltuieli eligibile de 55.48 mil. RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Actiunile producatorului de camioane electrice, Nikola, s-au prabusit cu pana la 30%, in timpul sedintei de ieri, ca urmare a deciziei fondatorului companiei, Trevor Milton, de a parasi compania, pe fondul unor acuzatii de nepotism si frauda. (Sursa: Reuters.com)
  • Directorul executiv, Elon Musk, a comunicat printr-un Tweet ca imbunatatirile aduse vehiculelor electrice, ce vor fi anuntate in decursul unui eveniment sustinut astazi, nu vor fi produse intr-un volum semnificativ pana in 2022. In cadrul evenimentului “Battery Day”, sunt asteptate dezvaluiri ce privesc, printre altele, producerea unei baterii cu autonomie de 1 milion de mile. (Surse: Reuters.com, theverge.com)
  • Microsoft a anuntat ca va achizitiona holding-ul de jocuri video ZeniMax Media Inc., pentru suma de 1 mld. USD in numer- ar, realizand, astfel, cea mai mare achizitie din istorie pe segmentul afacerilor cu jocuri video. Dupa achizitie, Microsoft va de- tine Bethesda Softwork, in prezent controlata de ZeniMax Media, urmand ca viitoarele jocuri produse de Bethesda sa fie in- cluse in serviciul de subscrieri Xbox Game Pass. (Sursa: Reuters.com)
  • Nvidia a decis sa majoreze productia de placii video model GeForce RTX 3080, pe motivul unei cereri fara precedent, care a epuizat stocurile disponibile la scurt timp dupa lansarea modelului. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Potrivit unui comunicat emis de Electrica, Tribunalul Bucuresti a aprobat procesul de fuziune prin absorbtie a doua societati de servicii energetice din cadrul Grupului Electrica, respectiv Electrica Serv S.A., ca societate absorbanta si Servicii Energetice Muntenia S.A., ca societate absorbita. Fuziunea isi va produce efectele incepand cu 30 noiembrie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania farmaceutica franceza, Sanofi, va extinde capacitatea bazei sale din Miskolc, Ungaria, ca urmare a unei investitii de peste 7 mld. forinti (aprox. 19.5 mil. EUR), cu un grant guvernamental de 1.2 mld. foriniti. Capacitatea unitatii va fi extinsa cu aproape 50%. (Sursa: ZF.ro) AstraZeneca PLC (US.AZN) Pret curent 56.45 (+0.91%) MCap 146.6 mld P/E 68.97 P/BV 12.0 P/S 5.71 Testarea pe oameni a vaccinului impotriva virusului COVID-19 este in continuare oprita in SUA, ca urmare a unui efect advers manifestat de o pacienta, la inceputul acestei luni. Potrivit dr. Anthony Faucci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, reluarea testarilor este doar o chestiune de timp. (Sursa: CNN.com)
  • Producatorul britanic, Rolls-Royce Holdings Plc, a anuntat ca tinteste sa atraga o finantare de pana la 2.5 mld. GBP, pentru a-si imbunatati pozitia financiara. Compania are in vedere o varietate de optiuni, inclusiv de drepturi de preferinta, in timp ce vizeaza si oferte de obligatiuni sau actiuni. Conform publicatiei Financial Times, compania ar fi in discutii cu diverse fonduri si ar planui sa lanseze o oferta de actiuni in prima parte a lunii octombrie. (Sursa: Reuters.com)
  • Royal Dutch Shell are in vedere reducerea cu pana la 40% a costului de productie a petrolului si gazelor, pentru a-si prezerva cash-ul si, conform surselor Reuters, compania doreste sa se concentreze pe energia regenerabila si pietele de energie. Proiectul de reducere a costurilor se intituleaza „Project Reshape”, despre care compania estimeaza ca va fi finalizat anul acesta, urmand sa afecteze 3 mari divizii, iar economiile generate vor depasi tinta de 4 mld. USD stabilita in urma pandemiei COVID-19. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania chineza ByteDance a anuntat ca operatiunile globale ale aplicatiei TikTok vor deveni o subsidiara, in timp ce Oracle Corp si Walmart Inc au anuntat in timpul weekendului ca, impreuna cu investitorii din SUA, vor detine majoritatea dupa ce au incheiat sambata un acord cu administratia Trump. ByteDance a declarat ca va detine 80% din TikTok Global, in timp ce Oracle si Walmart vor avea o detinere de 12.5%, respectiv 7.5% din noua companie, firma chineza declarand ca stirea ce presupunea ca investitorii americani vor detine majoritatea este doar un zvon. Conform surselor Reuters, 41% din actionarii ByteDance sunt americani, rezultand o detinere indirecta mai mare a investitorilor din SUA in TikTok, iar acordul companiei cu Oracle si Walmart ar evalua TikTok Global la peste 50 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Life is Hard a comunicat semnarea contractului cu Consiliul Judetean Cluj, prin care se angajeaza sa elaboreze trei aplicatii informatice - Atlasul Teritorial, Ghiseul Unic si Digitalizarea Arhivei. Aceste aplicatii vizeaza digitalizarea institutiei, parte a proiectului european Smart Territory, reducand birocratia si interactiunea dintre cetateni si administratia locala. (Sursa: comunicat companie)
  • Ericsson a anuntat ca urmeaza sa achizitioneze furnizorul de solutii WAN, Cradlepoint, in cadrul unei oferte ce evalueaza compania la 1.1 mld. USD. De asemenea, Ericsson a anuntat ca marjele sale operationale vor fi afectate negativ cu aprox. 1% in 2021 si 2022, o parte din costuri fiind legate de amortizarea activelor necorporale. (Sursa: Reuters.com)
  • Ford Motor, a anuntat inceperea productiei a noii generatii de camionete F-150 la facilitatea de productie din Dearborn, Michigan. Conform asteptarilor companiei, noile modele de camionete vor intra pe piata anul acesta, in luna noiembrie. De asemenea, Ford a confirmat ca are intentia de a produce camionete model F-150 in varianta electrica, vanzarea acestora fiind programata pentru anul 2022. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc a anuntat lansarea primul magazin online din India, incepand cu data de 23 septembrie, pentru a putea profita de inceperea sezonului festiv din zona. Pana in prezent, Apple isi vindea produsele prin intermediul altor companii sau prin intermediul site-urilor Amazon.com Inc si Flipkart, detinut de Walmart Inc. (Sursa: Reuters.com)
  • Sony Corp a anuntat ca va lansa noua generatie de console PlayStation 5 in luna noiembrie, la un pret de 499.99 USD, fiind disponibila si o versiune la 399.99 USD, care nu va contine o unitate de disc. Consola PlayStation 5 concureaza cu noua consola Xbox Series X, dezvoltata de Microsoft, ce urmeaza sa fie lansata pe 10 noiembrie, la un pret de 499.99 USD, in timp ce varianta mai accesibila, Xbox Series S, va costa 299.99 USD. (Sursa: Reuters.com)

Cuvinte cheie:


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
723 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Clasa de valori mobiliare

Clasa de valori mobiliare Totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.), care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drept de vot, drept de plata a dividendelor si drepturi de preemtiune – pentru actiuni – si valoare nominala, pret, dobanda, durata/scadenta, conditii de rascumparare, plan de rambursare, drepturi de conversiune – pentru obligatiuni).

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 28/03/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.973 RON +0.04 %
1 USD 4.6085 RON +0.42 %
1 GBP 5.8167 RON +0.35 %
1 CHF 5.0914 RON +0.47 %
1 CAD 3.3896 RON +0.39 %
1 AUD 2.9924 RON -0.09 %
1 NOK 0.4255 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1453
Activi azi 1
Membri online 0