Perspectivă investițională în bancă germană Commerzbank AG

publicat in 07/01/2021 12:01

Companii discutate: CBKN

2 aprecieri nete


CBKN (COMMERZBANK AG) este o bancă comercială internațională de vârf cu sucursale și birouri în aproape 50 de țări. Banca servește mai mult peste 11 milioane de clienți privați și de afaceri mici la nivel național și peste 70.000 de clienți corporativi, multinaționale, servicii financiare furnizori și clienți instituționali din întreaga lume. Filiala sa poloneză mBank S.A. are în jur de 5,7 milioane de clienți privați și corporativi, predominant în Polonia, dar și în Republica Cehă și Slovacia.

Performanță financiara în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020

Commerzbank a înregistrat o activitate sporită în primele nouă luni ale anului 2020. În segmentul clienților din sectorul privat și al celor mici, banca a beneficiat de un nivel ridicat de activitate de tranzacționare și și-a extins în continuare baza de clienți. După preluarea completă a comdirect, Commerzbank va realiza sinergiile dorite de managementul companiei combinând serviciile uneia dintre cele mai moderne bănci online din Germania cu servicii de consiliere personală la nivel local. Pe segmentul Clienți corporativi, divizia de corporații internaționale a beneficiat de afaceri foarte pozitive pe piața de capital și de o contribuție semnificativă din afaceri pe piața primară cu obligațiuni, care au compensat veniturile mai mici din gestionarea numerarului și din finanțarea comercială din cauza pandemiei.

Per total, Commerzbank a înregistrat un profit operațional de 94 milioane EUR în primele nouă luni ale anului 2020 într-un mediu de afaceri dificil. Rezultatul riscului de grup (traducere aproximativa) a fost raportat la –1.067 milioane EUR. Creșterea semnificativă cu –697 milioane EUR față de anul precedent sa datorat în în special pandemiei coronavirusului și afectării unui singur angajament de împrumut în al doilea trimestru din 2020. Raportul expunerii neperformante (NPE) a fost de 0,9%.

Cheltuielile de funcționare au fost reduse cu 3,3% la 4.551 EUR datorită gestionării sistematice a costurilor. Contribuții suplimentare care includ taxa bancară europeană, contribuții la Fondul de protecție a depozitelor și impozitul bancar polonez a fost raportat separat și a crescut cu aproximativ 15%, până la 445 milioane EUR, datorită în principal modificării parametrii de calcul.

Provizioane contabile de 201 milioane EUR pentru cheltuieli de restructurare au fost recunoscute în al treilea trimestru al anului 2020. Aproximativ 70% din această cifră se referă la schema de lucru voluntară reînnoită a Băncii, legată de vârstă.
Raportul de capital propriu de nivel 1 a fost de 13,5%; raportul de levier a fost de 4,8%.  Randamentul operațional al capitalurilor proprii a fost de 0,5%, comparativ cu 5,6% în perioada din anul precedent. Rentabilitatea capitalului propriu
pe baza profitului sau pierderii consolidate (mai puțin activele necorporale și elementele aferente AT1) a fost de -1,2%, comparativ cu 3,5% în anul precedent. 

Performanța acțiunii Commerzbank
În primele nouă luni ale anului 2020, evenimentele de pe piețele internaționale de acțiuni au fost umbrite de izbucnirea pandemia coronavirusului și măsurile luate pentru a o conține. În urma acestei situații fără precedent, evenimentele geopolitice dominante anterior s-au retras în fundal, inclusiv tensiunile din conflictul comercial între SUA și China, sancțiuni economice împotriva Iranului și neliniște în Orientul Mijlociu. Incertitudine continuă în jurul răspândirii ulterioare a pandemiei și a consecințelor acesteia asupra economiei reale a diminuat rata dobânzii pe termen mediu și așteptările inflației atât în ​​zona euro, cât și în întreaga lume.

În timp ce piețele bursiere și-au revenit în mare parte pe parcursul anului, după scăderea dramatică din primul trimestru al anului 2020, cu sprijinul ajutoarelor guvernamentale de urgență pentru companiile afectate de pandemia de coronavirus și opțiunile favorabile de refinanțare pe termen lung puse la dispoziția băncilor de către Banca Centrală Europeană (operațiuni vizate de refinanțare pe termen lung), băncile europene au înregistrat cerințe de provizionare semnificativ mai mari pentru riscurile de credit în primele nouă lunile anului. Plățile de dividende din sector au fost, de asemenea, suspendate ca măsură de precauție la recomandarea autorităților europene de supraveghere bancară. DAX a pierdut doar 3,7% în primele nouă luni a anului, în timp ce EuroStoxx 50 a scăzut cu aproape 15%. Bănci europene, ale căror așteptări de profit pe termen mediu au fost afectate de efectele creșterii costurilor de risc și de incertitudinile economice, au înregistrat o performanță mult mai slabă care nu a fost compensat din partea veniturilor, în ciuda condițiilor de refinanțare mai ieftine. Pe măsură ce Indicele Băncilor EuroStoxx a scăzut cu 43,7% în primele nouă luni ale anului, prețul acțiunilor Commerzbank a scăzut cu doar 24,0%.

Pe graficul acestei companii listate se pot observa iesirea din canalul descendent care pornea din ultimul maxim al pretului de aprox. 14 euro, formarea unui triunghi dreptunghic si următoarele rezistente 7 euro, 8,1 euro si  9 euro. Risk/rewardul este destul de atractiv si, de cel puțin, de (7 euro - 34,3 lei /5,6 euro - 27,34 lei, curs 4,9 lei/euro) 25%. Acțiunea se regăseste pe sectorul ATS Internațional.

În data de 11 februarie 2021 are loc in conferinta de presa unde se vor furnizare date cu privire la rezultatele anuale ale băncii sus amintite.   

Disclaimer: Dețin această acțiune și nu recomand niciunui cititor sa acționeze intr-un anumit mod. Fiecare este pe cont propriu. 

Surse de informare:

https://www.tradingview.com/chart/ISa4ZNIL/ (grafic realizat de mine cu Ichimoku Cloud); 

https://www.commerzbank.com/media/aktionaere/service/archive/konzern/2020_4/

q3/Commerzbank_9M_2020_Interim_Report.pdf

https://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1000003166 - imprumuturi pe sector in GermaniaInvestitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(7 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Postează un răspuns
338 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Rezervele de capital

Rezervele sunt surse constituite anual din profitul societatii conform reglementarilor in vigoare (rezerve legale), conform statutului (rezerve statutare) sau potrivit hotararilor AGA (alte rezerve). 

Scopul constituirii acestor rezerve este de a capitaliza o parte din profitul obtinut in vederea asigurarii stabilitatii financiare a companiei.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 22/01/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.874 RON +0.00 %
1 USD 4.0034 RON -0.28 %
1 GBP 5.4696 RON -0.73 %
1 CHF 4.5255 RON +0.01 %
1 CAD 3.1524 RON -0.89 %
1 AUD 3.0904 RON -0.97 %
1 NOK 0.472 RON -0.88 %


Statistici site
Total membri 655
Activi azi 17
Membri online 2