Gigantul Lockheed Martin - dividend în creştere anuală de ~10%, acţiune subevaluată, strategie (quasi) pasivă

publicat in 12/12/2020 22:18

Companii discutate:

4 aprecieri nete


Dividend Aristocrats – o clasă aparte de companii, care au crescut dividendul în fiecare an, timp de minim 25 ani…asta înseamnă şi pe parcursul a cel puţin 3 recesiuni (cea de anul acesta, Marea Recesiune din 2008-2009 şi cea din 2000-2001)! Aceasta oferă o mare încredere că şi de aici încolo aceste companii vor creşte dividendul în fiecare an, fie vreme bună sau rea! Scopul aici este o strategie (quasi) pasivă “cumpără şi uită de ele”, astfel încât peste 10-20 ani dividendul va deveni substantial!

Mai există şi alte clasificări, gen Dividend Kings (companii care au crescut dividendul minim 50 ani) sau Dividend Compounders (au crescut dividendul minim 10 ani), din acestea din urmă câteva companii urmând să devină Dividend Aristocrats anii următori.

Scurtă prezentare a business-ului

$LMT (Lockheed Martin) este cel mai mare contractor mondial al industriei de apărare şi aerospaţiale. Fondată în 1912 şi cu sediul în Bethesda, Maryland (SUA), compania plăteşte dividende neîntrerupt începând din 1995 şi a crescut dividendul în fiecare an din 2003. Lockheed are 4 mari linii de business:

  • Aeronautică (40% din vânzări) – responsabilă de construcţia avioanelor de luptă (în special cunoscutele F-35 Stealth), dar şi de transport sau fără pilot ;
  • Rachete şi sisteme de control (16% din vânzări) – construieşte diverse tipuri de rachete şi sisteme de apărare anti-rachetă;
  • Sisteme (motoare) rotative (26% din vânzări) – divizia de elicoptere militare şi comerciale (cunoscutele Sikorsky);
  • Sisteme aerospaţiale (18% din vânzări) – proiectează şi construieşte sateliţi şi sisteme de transport spaţial

Cel mai important client al companiei este Guvernul SUA, dar mai sunt si alte instituţii guvernamentale sau comerciale (de exemplu, ultimul contract recent adjudecat este pentru înlocuirea flotei de avioane de vânătoare F2 ale Japoniei cu versiunea îmbunătăţită F3, ce se va implementa până în 2035).

Din cele de mai sus reiese destul de rapid că $LMT are un moat (nici nu ştiu dacă există o traducere adecvată în română…şanţ de apărare, zid defensiv parcă nu sună bine) extrem de solid bazat atât pe expertiza firmei, pe contractele pe durată lungă şi pe o piaţă destul de greu de penetrat (deşi există competitori puternici în multe domenii). Aceasta se traduce, desigur, într-o incertitudine relativ redusă pentru profiturile viitoare.

Situaţia financiară a companiei

  • Creşterea profiturilor: ~11% în ultimul an şi ~8%/an prognozată în următorii 5 ani (medie analişti Yahoo Finance) – compania are până acum o “surpriză pozitivă” de cca 7% faţă de aşteptările analiştilor
  • Profitabilitate: principalul indicator la care mă uit pentru astfel de companii este ROIC (Return On Invested Capital), care este de 40% în ultimul an, cu mult mai mare de ~15% pe care îl am ca filtru, iar în ultimii 5 ani fiind de 32%
  • Situaţia datoriilor: cu un raport Debt/EBITDA = 1.3x, Lockheed are un rating de credit A- (risc mic) la S&P, iar Coverage Ratio (acoperirea dobânzii din profitul operational) este 14x (filtrul pe care îl am este >1.5 pentru aceste companii)
  • Dividend:
    • La preţul actual de 361.7, randamentul dividendului este 2.88%
    • Rata anuală de creştere este de 14.5% în ultimii 10 ani şi 10.4%/an în ultimii 5 ani; probabil pe viitor se va armoniza cu rata de creştere a profitului, deci ~8%/an (trece şi de filtrul combinat pe care îl am Randament dividend + Rata creştere > 10%/an)
    • Payout Ratio (acoperirea dividendului) este ~43% din Free Cash Flow, cât şi din profitul estimat pe anul viitor (filtrul pe care îl am este < 60-65%)

Estimarea Fair Value

  • Discounted Cash Flow (DCF) – o metodă absolută ce se bazează pe estimarea cash-flow-urilor viitoare. Varianta to Firm este cea mai complexă, deoarece ia în considerare atât capitalul acţionarilor cât şi cel al creditorilor. Asignez cea mai mare pondere acestei metode de estimare Fair Value, 40%. Valoarea rezultată din modelul analiştilor de la Morningstar este 433.
  • Discounted Cash Flow (DCF) to Equity – un model simplificat, care ia în calcul numai capitalul acţionarilor (Equity). Asignez deci acestei metode o pondere mai mica, 20%. Valoarea rezultată din model este 459; am folosit ca variabile de intrare:
    • Plecăm de la estimările analiştilor pentru 2021-24 pentru Levered Free Cash Flow (cel care corespunde doar părţii de Equity – capitalul acţionarilor), apoi considerăm că acesta creşte anual cu 2%
    • Pentru perpetuitate considerăm rata de creştere medie a PIB SUA pe termen lung de 2.2%
    • Rata de discount (Cost of Equity) 7.1%, mai mică decât media pieţei de 9-10% (ţinând cont de moat-ul foarte solid, de volatilitatea mai redusă faţă de piaţă şi de certitudinea mare a creşterii dividendelor)
  • Forward P/E (Preţ/Profit estimate) – aceasta este o metodă relativă, de comparat cu media pe ultimii 5 ani (varianta forward 1 an, deoarece pieţele cam spre asta se orientează). Asignez acestei metode o pondere de 30%. Un Forward P/E de 14.75 este cu 10.81% mai mic decât media pe 5 ani de 16.54 => Fair Value = 401
  • EV (Enterprise Value)/EBITDA – mai cuprinzătoare decât P/E, pentru că ia în considerare şi capitalul creditorilor, nu numai cel al acţionarilor. Pentru variaţie o să folosesc varianta TTM (Trailing Twelve Months – ultimul an) în loc de Forward şi comparaţie cu media sectorului de activitate (care nu este de mare încredere pentru că poate fi per ansamblu supra sau sub-evaluat). Asignez acestei metode o pondere doar de 10%. EV/EBITDA = 11,37 faţă de 13.86 (media sectorului) este cu 18% mai mic => Fair Value = 427

Făcând o medie ponderată a celor 4 metode de mai sus rezultă Fair Value = 428 (cu 18.4% mai mare decât preţul de azi, 361.7)

Strategie de implementare şi riscuri

După cum spuneam, astfel de companii se pretează la o strategie (quasi) pasivă de tip “cumpără şi uită de ele”. De ce nu complet pasivă? Chiar dacă principalul scop este de a beneficia de dividende în creştere pe 5-10-20 ani, trebuie să avem grijă totuşi grijă şi la ce preţ cumpărăm. O strategie ar fi de cumpărare în tranşe:

  • Cca 40-60% din suma dorită imediat (ţinând cont de Fair Value)
  • Ulterior:
    • Diferenţa până la 100% dacă preţul scade semnificativ (fara schimbarea fundamentelor)
    • Dacă preţul se menţine în jur de 360, de aşteptat următorul Raport Trimestrial când se reestimează Fair Value
    • Dacă preţul creşte: de cumpărat încă o tranşă pe un eventual recul (dacă nu se întâmplă reculul, asta este, ne bucurăm de ce avem deja)
  • Dividendele reinvestite în funcţie de Fair Value la momentul respectiv

Pentru rentabilitatea aşteptată avem deci în vedere:

  • Estimarea de creştere a profiturilor cu ~8%/an
  • Randamentul curent al dividendului de ~2.9%/an
  • Faptul că momentan este subevaluată cu ~18.4%

Riscuri:

  • Din moment de Guvernul SUA este responsabil de 70-80% din Cifra de Afaceri, cel mai mare risc (şi cam singurul pe care îl văd cu adevărat relevant) este o eventuală reducere a Bugetului de Apărare al SUA – de urmărit şi planurile noii Administraţii Biden; nu foarte probabilă pe următorii 10 ani, dar posibilă
  • Dependenţa mare (~27% din vânzări) de un singur produs (F-35) – fără pată până acum, dar s-au mai văzut cazuri…
  • O competiţie mare pe pieţele internaţionale (procent mic din vânzări, dar ar putea fi un factor care să contribuie la rata creştere a profiturilor de 8%/an)

Succese!

PS: Nu ezitaţi dacă aveţi întrebări sau comentarii



Investitor din Bucharest , Bucuresti

"Am inceput sa investesc la BVB prin 2008 si incet incet am realizat ca trebuie sa existe niste "algoritmi" bazati pe diferite analize care sa imbunatateasca rezultatele in investitii...asa ca am urmat diferite workshop-uri, atat despre investitii, cat si despre Mind Set, atat in tara, cat si in strainatate, cele mai multe resurse fiind gasite insa pe Internet. Pe pietele internationale am inceput in 2015, un an pe platforme demo, apoi din 2016 pe un cont real. Investesc in special in actiuni, obligatiuni si actiuni preferentiale, ETF-uri si optiuni (in general stock options dar nu numai). Din toamna lui 2018 sunt investitor full-time (asta nu inseamna nici pe departe ca imi petrec 8-9 ore pe zi cu aceste activitati, ci ca ele imi satisfac deja nevoile financiare). FB: Alexandru Anton Cretu"

(14 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
1014 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Cont asistat

Cont asistat In cazul acestui tip de cont, intermediarul nu va putea efectua nici o operatiune in contul de portofoliu al clientului fara acordul acestuia, rezumandu-se asupra informarii acestuia privind eventualele operatiuni ce se pot efectua.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 18/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9763 RON +0.02 %
1 USD 4.6625 RON -0.24 %
1 GBP 5.8158 RON -0.23 %
1 CHF 5.1291 RON -0.02 %
1 CAD 3.3895 RON +0.11 %
1 AUD 3.0043 RON +0.05 %
1 NOK 0.4235 RON -0.59 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 2
Membri online 1