Etapele unei proces de investitie

publicat in 09/10/2020 09:28

Companii discutate:

4 aprecieri nete


În activitatea mea investitionala marcata adesea si de rezultate pozitive (am si negative), am schitat o serie de etape pe care as dori sa vi le împărtașesc:

1. Introducere: date despre compania lista si domeniul de activitate

2. Date despre activitatea economico financiara a companiei listate: O analiza financiara a activitatii companiei în ultimii 5 ani, adica de cate ori si-a marit activele imobilizate, activele circulante, capitalul social (surse proprii de finantare sau credite comerciale, bancare, altele), veniturile totale, cifra de afaceri neta, cheltuielile totale.  De menționat aici si relatia dintre creante, numerar si datorii totale pe termen scurt sau lung. De preferat in ultimii 5 ani de zile.

3. Decizia de investitie: Trebuie sa tina cont de încrederea pe care o acordam companiei listate. Pornim de la managementul societatii, continuam cu activitatea economica pe care trebuie sa o înțelegem (ex: producator electrocasnice, producator hartie, furnizare electricitate) până la modul cum au evoluat rezultatele financiare anuale. Un aspect important este toleranta noastra la risc si posibilitatea de a vedea investitia noastra ca nu este acceptata de piata si este descalificată.

4. Timpul de așteptare pentru ca profitul companiei să se materializeze: Din experienta proprie, acest timp de așteptare vine precum un ciclu de 9 luni, 18 luni, etc. Deseori, mi-a fost dat să vad ca acest timp se valideaza si se obțin randamente (nu bani) destul de atractive raportat la dobanzile bancare. As mentiona un 8% la 9 luni, un 14% la 18 luni ( cu dividend încasat).

5. Evolutia situațiilor financiare la sfarsitul anului ale companiei/companiilor listate: De obicei, sunt publicate în luna februarie a anului urmator si prezinta modificari sau validari ale scenariului anticipat de noi. De obicei, in piata este o liniște monumentala si doar doua-trei tranzactii.

6. Obținerea profitului în câteva operatiuni bursiere și apariția volumelor de tranzacționare: Aici, deja scenariul anticipat se materializeaza si este filtrat ”pentru toata lumea”, motiv pentru care suntem pregatiti de exit din poziția de cumpărare. Altfel spus, toata lumea ”se îmbulzeste si isi arata musculatura si gradul de potenta financiara”.

Tot aici, am sa va spun ca eu folosesc și doua strategii pe termen mai ”lung” de un an (2-3 ani):

- strategia anticipativa bazata pe date statistice de tipul comenzile noi in diverse subramuri ale economiei, tendinte de evolutie în activitatea economica, etc.

- strategia primului dividend: consta în primirea unui dividend anual si asteptarea ca pretul, ulterior, din piata sa depaseasca costul meu si vanzarea cu un castig suplimentar de 1-2%.

Inchei aici.Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(8 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
674 vizualizări

1 aprecieri nete

Tudor Faragau

Felicitari pentru articol Mircea. A fost o placere sa il citesc :)

1 aprecieri nete

Rujinschi Secara Mircea

tudor.faragau said:

Felicitari pentru articol Mircea. A fost o placere sa il citesc :)

Multumesc de feedback. O sa mai scriu cand am inspiratie.

1-2 din 2

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Marcarea la piata

Marcarea la piata – Actualizarea conturilor de marja, a garantiilor si a altor elemente de activ sau pasiv, cel putin la sfarsitul programului de operare, cu diferentele favorabile/nefavorabile rezultate din reevaluarea pozitiilor deschise.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 12/05/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.9263 RON 0.00 %
1 USD 4.0599 RON +0.27 %
1 GBP 5.7396 RON +0.28 %
1 CHF 4.4905 RON +0.05 %
1 CAD 3.3591 RON +0.39 %
1 AUD 3.1684 RON -0.29 %
1 NOK 0.4914 RON +0.00 %


Statistici site
Total membri 928
Activi azi 23
Membri online 4