Cum ar putea afecta agresiunea Rusiei piețele bursiere și ce instrumente merită urmărite?

publicat in 16/02/2022 02:43

Companii discutate:

1 aprecieri nete


  • Din punct de vedere politic, analiștii XTB din Polonia văd posibile 3 scenarii în Ucraina – invazie, tensiune și compromis.
  • Din perspectivă investițională, în acest climat marcat de nesiguranță și lipsa de securitate, băncile rusești VTB și Sberbank, indicele RUS50, Nasdaq, petrolul, aurul, platina, paladiul, grâul, precum și perechea valutară USD/RUB pot oferi printre cele mai bune oportunități, la acest moment.

Vestea venită din partea serviciilor de informații americane conform căreia agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este foarte probabilă a adus neliniști mari în piețele bursiere vineri. Deși Rusia a negat, situația nu pare să se îmbunătățească, arată într-o analiză de azi XTB, casă de brokeraj pe bursele internaționale.

Preferăm să scriem analize de piață despre despre rapoartele economice, câștigurile companiilor și mișcările băncilor centrale – nu despre perspective de război, arata raportul citat.

Cu toate acestea, piețele reacționează la astfel de factori, iar investitorii ar trebui să se pregătească pentru vremuri potențial tulburi. Acesta este motivul pentru care luăm în calcul 3 potențiale scenarii ale conflictului din Ucraina și subliniem o serie de piețe cheie ce merită atenție.

?cid=821168

Acțiuni – bănci din Rusia, RTS și… Nasdaq

VTB (VTBR.UK) și Sberbank (SBER.UK) – numele acestor instituții sunt aproape sinonime cu sancțiuni împotriva Rusiei. Nu e de mirare că aceste companii se numără printre cele mai bune oportunități în rândul acțiunilor.

Investitorii se pot concentra, de asemenea, pe indicele diversificat RTS (RUS50), unde Sberbank are o pondere de 14% – indicele este compus și dintr-o mulțime de companii de energie și este în scădere cu 30% față de maximele de la sfârșitul anului 2021.

O alegere mai puțin evidentă este Nasdaq (US100). De ce ar reacționa acțiunile tehnologice americane la conflictul din Europa? Ei bine, din moment ce această piață se confruntă cu propriul set de probleme (în principal înăsprirea monetară a Rezervei Federale), alte vești negative sunt dificil de ”digerat” pentru investitori.

Mărfuri – petrol, aur, platină, paladiu și grâu

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar materia primă este un substitut pentru gazul natural, care s-a regăsit într-o ofertă tot mai restrânsă în Europa. Aurul a fost în mod tradițional „o alegere de top” în vremurile de incertitudine geopolitică, dar atenția s-ar putea orienta către paladiu și platină – acestea sunt tot metale prețioase, dar Rusia este mult mai importantă în aceste sectoare fiind exportatorul numărul 1, respectiv 2. În cele din urmă, atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de grâu.

Valute – atenția se orientează pe USD / RUB

Perechea valutară este o alegere destul de evidentă – orice conflict este dăunător pentru rubla rusească, chiar și în pofida prețurilor ridicate ale petrolului și a creșterilor semnificative ale ratei dobânzii în Rusia. Pe de altă parte, USD atrage lichiditate în perioade de criză, așa că USD/RUB este alegerea investitorilor pe plan valutar.

3 scenarii – invazie, tensiune și compromis

Cel mai nefericit scenariu este cel al invaziei – deja sugerat de serviciile de informații americane. Invazia înseamnă sancțiuni, dar de fapt lipsa unor sancțiuni sunt cheia pentru o reacție aici (deoarece cele mai puternice măsuri – cum ar fi excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT – se presupune că nu sunt disponibile). Piețele știu că, dacă Rusia invadează, forțarea acesteia să se retragă va fi costisitoare și asta va alimenta incertitudinea și teama. Estimare critic negativă pentru acțiunile rusești, negativă pentru acțiunile globale, pozitivă pentru petrol, metale prețioase și USD / RUB.

Scenariul cel mai probabil ar putea fi cel de prelungire a tensiunii – Moscova poate face amenințări atât timp cât obține anumite rezultate (se vorbește despre autonomie sau chiar despre referendumuri în părțile de est ale Ucrainei). Deși este complicat din punct de vedere politic, acest scenariu poate fi de fapt un motiv de detensionare pentru piețe. Atâta timp cât riscul de invazie scade, acest scenariu este pozitiv pentru acțiuni, în timp ce este negativ pentru petrol, metale prețioase și USD/RUB.

Nu în ultimul rând, un scenariu pe care ne-ar plăcea să-l vedem – există un compromis solid și trupele rusești sunt retrase din zona de graniță cu Ucraina. Acest lucru ar fi pozitiv pentru acțiuni (în special pentru băncile din Rusia și indicele RUS50), dar negativ pentru petrol, metale prețioase și USD/RUB. Din păcate, acest scenariu pare să fie și cel mai puțin probabil.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Vrei sa te ajut sa gasesti raspunsul la intrebarile tale referitoare la investitiile la bursa ? Contacteaza-ma printr-un mesaj privat pe facebook, scrie-mi un email la adresa mentor@paulmaior.ro, sau completeaza formularul de aici: https://bit.ly/2PvDpKZInvestitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(44 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
140 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Piata de oferte si operatiuni speciale

Piata de oferte si operatiuni speciale Piete de tip “order-driven” in care se tranzactioneaza instrumente financiare care fac obiectul ofertelor publice desfasurate prin B.V.B. sau al altor metode de vanzare de instrumente financiare prevazute in legi speciale, precum cele din materia privatizarii.

Vezi toți termenii
Cursul BNR pentru data 03/10/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.948 RON -0.02 %
1 USD 5.0712 RON +0.48 %
1 GBP 5.6665 RON +0.53 %
1 CHF 5.1139 RON -0.99 %
1 CAD 3.6803 RON -0.15 %
1 AUD 3.2654 RON -0.38 %
1 NOK 0.4657 RON -0.75 %


Statistici site
Total membri 1228
Activi azi 0
Membri online 0