Cele mai comune greseli cand investesti pe pietele externe

publicat in 13/10/2020 13:18

Companii discutate:

5 aprecieri nete


Acesta a fost un an extraordinar pentru pietele internationale, S&P si Nasdaq au pierdut o treime din valoare in cele cateva saptamani din februarie si martie. Dar incepand cu primavara am avut parte de o piata bullish extrem de buna.

Aceasta revenire extrem de rapida si totusi contra-intuitiva daca luam in considerare pandemia COVID-19 se datoreaza revenirii investitorilor de retail pe pietele externe. Investitorii de retail au inceput sa revina cu ordine de buy incepand cu aceasta primavara, cam toti in acceasi perioada si in contrast cu societatile mari de investitii care au stat in mare parte pe cash.

Avand in vedere interesul multor investitori din cadrul Invest Club de a-si diversifica portofoliul investitional si de a avea o expunere pe extern, mai jos am concentrat cele mai uzuale zece greseli si solutii cand tranzactionezi pe aceste piete: 

1. Lipsa unei strategii

Investitorii tind sa intre direct pe pietele externe, fara a-si testa strategia clara. Investitile pe pietele internationale poarta de regula un risc mai mare decat investitiile pe BVB, datorita evaluarilor mai mari, volatilitatii mult mai ridicate si posibilitatea de a executa tranzactii cu numeroase instrumente financiare ce au un potential risc mai accentuat.(CFDs, optiuni binare etc.)

Pana cand esti pe deplin familiarizat(a) cu pietele externe, este bine sa ai o strategie pe care sa o testezi inainte. Din acest considerent este bine sa nu te grabesti si sa incepi cu un cont demo sau in orice caz cu o suma mai mica de bani care sa te faca sa dormi linistit(a) noaptea. 

Daca spre exemplu vrei sa faci trading intraday este absolut recomandat sa incepi cu un cont demo, acesta fiind destul de diferit fata de tradingul intraday pe BVB.

 

2. Sa urmezi valul

Nu cumpara Tesla, Apple sau Amazon pe motivul ca acele actiuni au avut o crestere spectaculoasa si este garantat ca vor continua in acel ritm. Acest fenomen se traduce in Fear of Missing Out si este un sindrom bine-cunoscut inca din epoca dot.com din anii 2000 sau crypto din finele anului 2017, atunci cand lumea intrase in piata doar pentru simpla iluzie data de imbogatirea peste noapte, fara avea o baza clara a strategiei lor.  

Cumpara doar actiuni din industria pe care tu o intelegi si companii pe care ai facut o serie de analize tehnice/fundamentale care te vor aduce mai aproape de niste cifre realiste. Poti de asemenea sa incerci sa reprezinti o analiza SWOT ( Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) pe acele companii si sa folosesti ca exemplu de strategie cea de Dollar Cost Averaging pe care o vom prezenta mai pe larg intr-un alt articol.

Pe termen lung nu este recomandat sa mergi cu valul si asuma-ti doar riscurile pe care le poti duce!

 

3. Nu efectua tranzactii si “pariuri” mari

Trebuie sa incepi cu tranzactii mai mici, gandeste-te ca sunt bani de invatat si nicidecum de imbogatit peste noapte. Lasa timpul sa te ajute in acumularea experientei si totodata a averii.

 

4. Nu incepe sa cumperi direct companii de tech

Daca ne uitam la evaluatori, tech-ul precum Apple, Netflix, Google, Zoom au cele mai mari PER-ul. Este bine sa incepi cu ceva mai sigur, incepe investitiile pe pietele externe prin cumpararea de blue chip-uri, companii care iti ofera o plasa de siguranta, printr-o politica de dividend buna sau printr-un domeniu de activitate mai defensiv cu o perspectiva buna de viitor.

 

5. Nu efectua investitii cu banii de care ai nevoie

Orice investitie are atasata un potential risc, drept urmare, expune doar banii de care te poti lipsi, nu banii de care ai nevoie pentru avansul unui apartament sau cei din fondul de urgenta.

Aici nu este vorba doar de riscul de a pierde o parte/toti banii investiti, dar vei fi mereu cu gandul ce se intampla maine pe bursa, ca a scazut actiunea cu 20-30%, moment in care vei scoate banii prematur din piata pe motive emotionale, urgente sau avand nevoie imediata de cash. In general, evita sa faci investitii pe baza de frica sau stres.

 

6. Incepe cu tranzactii simple, fara levier 

La inceput fii prudent(a), nu te grabi si nu iti asuma riscuri inutile. Mereu vor exista oportunitati, nu ratezi deal-ul secolului! 

 

7. Nu te uita zilnic la portofoliu

Oamenii tind sa se uite zilnic pe portofoliul lor. Gandeste-te ca investesti intr-o companie, fiecare are zile/luni mai proaste sau mai bune care ii vor determina mai mult sau mai putin volatilitatea pretului unei actiuni. Nu deveni obsedat(a) de fluctuatia zilnica a acelor companii. Esti investitor, nu esti trader!

Din acest motiv, este recomandata cumpararea companiilor pe un orizont de timp indelungat atasat cu perspective bune de dezvoltare. Cumpara viitorul acelor companii, nu valoarea lor pe ziua de maine.

 

8. Diversifica si cumpara in trepte

Orice strategie de investitie pe extern este bine sa fie una diversificata. Spre exemplu: vrei sa cumperi tech, cumpara si un bluechip; vrei sa cumperi Carnival - cumpara si ceva utilitati (defensiv). Practic vei folosi metoda de hedging, care va fi si ea dezvoltata mai pe larg intr-un articol viitor, deoarece are o insemnatate aparte. 

Orice companie vei cumpara, este bine sa o faci treptat. Atunci cand vezi ca pretul scade, mai acumulezi si iti micsorezi pretul mediu de achizitie. Evident, atunci cand observi ca scaderile sunt constante si de mare intensitate, e imperios necesar sa iti pui niste semne de intrebare si sa studiezi mai îndeaproape perspectivele acelei companii. 

 

9. Cere sfaturi

Pentru ca faci parte din familia Invest Club - cea mai mare comunitate de investitori din Romania, sunt sanse mari sa te confrunti cu probleme din care alti investitori au invatat niste lectii scumpe pe proprii banii si sunt dispusi sa iti impartaseasca despre ele. 

Actioneaza inteligent si pune intrebari pe forum sau pe chat-ul intern Invest Club, unde membrii nostri vor fi bucurosi sa iti raspunda.

 

10. Invata si apoi testeaza

In cadrul platformei noastre sunt multiple resurse prin care poti invata (Finpedia, Quiz-uri, Dashboard-uri, Articole, Forum, Evenimente, Analize, Chat, etc). 

Dupa ce ai trecut prin “botezul” marca Invest Club, deschide un cont demo la unul din partenerii mentionati la Sectiunea Brokeri din cadrul platformei, familiarizeaza-te cu platforma/ele lor, dupa care actioneaza si deschide un cont real, unde te asigur ca vei trai cele mai interesante experiente investitionale. 

 

Mult succes si spor la bani!

 



Investitor din Cluj-Napoca , Cluj

""

(5 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
2562 vizualizări

3 aprecieri nete

Tudor Faragau

Felicitari Calin, foarte interesant si bine scris articolul. Il recomand tuturor celor interesati de pietele externe.

Ultima actualizare

3 aprecieri nete

Mogojan Corina Theodora

Un overview interesant asupra acestui vast subiect!

1 aprecieri nete

Kristof Kondrat

Felicitari Calin, pentru articolul scris. Si eu cand am inceput sa investesc am deschis un cont demo la broker, insa din pacate nu este acelasi sentiment cand incepi sa investesti cu banii tai! In contul demo primesti instant o groaza de bani ( de care sigur nu dispui cand deschizi un cont de tranzactionare ) pe care nu ii poti stapani, si incepi sa dai ca la "lautari". Nu a fost usor deschiderea contului investitional insa a fost o miscare foarte buna. Mai nou brokerii cer o suma minima de 2-3000 de lei care este realizabil. Eu as sugera ca persoanele interesate de viitorul lor sa nu stea mult pe ganduri pentru ca nu exista un timing perfect pentru investitii. Este ca si un bulgare de zapada. Cu cat incepi mai repede si cu cat traseul e mai lung( pana la pensionare ), cu atat va fi mai mare bulgarele de zapada sau in cazul nostru portofoliul investitional! Astept raspunsul tau!

1-3 din 3

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Clasa de valori mobiliare

Clasa de valori mobiliare Totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.), care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drept de vot, drept de plata a dividendelor si drepturi de preemtiune – pentru actiuni – si valoare nominala, pret, dobanda, durata/scadenta, conditii de rascumparare, plan de rambursare, drepturi de conversiune – pentru obligatiuni).

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 28/03/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.973 RON +0.04 %
1 USD 4.6085 RON +0.42 %
1 GBP 5.8167 RON +0.35 %
1 CHF 5.0914 RON +0.47 %
1 CAD 3.3896 RON +0.39 %
1 AUD 2.9924 RON -0.09 %
1 NOK 0.4255 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1453
Activi azi 1
Membri online 0