Ce urmează pentru lira turcească ?

publicat in 24/12/2021 02:02

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Lira a pierdut peste 50% față de USD anul acesta. Acțiunile autorităților turce au dus la aprecierea monedei cu peste 30% în această săptămână. Ce urmează pentru TRY?

Cum a început totul?

Turcia este considerată o economie emergentă, situată la granița dintre Europa și Asia. În ciuda proximității față de Orientul Mijlociu, țara nu are rezerve semnificative de resurse naturale, așa cum au țările arabe. Din această cauză, economia turcă este orientată spre import, ceea ce duce la un deficit mare de cont curent. Acest lucru, la rândul său, sugerează că Turcia este dependentă de datoria externă.

Criza din 2018-2019 

Turcia a încercat ani de zile să fie percepută ca fiind prietenoasă cu investitorii. Ratele relativ ridicate ale dobânzilor au atras investitorii dar nu au putut să reducă inflația. Creșterea prețurilor a depășit obiectivul de inflație deja ridicat, ceea ce a dus la slăbirea TRY și la exodul investitorilor din țară.

Inflația din Turcia a accelerat la peste 20%. Vor fi suficiente noi acțiuni pentru a stabiliza prețurile și moneda națională? Sursa: Macrobond, XTB

Banca centrală a reacționat la agravarea problemei prin ridicarea dobânzilor și intervenția pe piața valutară. Cu toate acestea, acele acțiuni nu au dat roade și dobânzile extrem de mari au început să-l îngrijoreze pe președintele turc. Erdogan începe să exercite mai multă presiune asupra băncii centrale și să îi pună în pericol independența. Deteriorarea legăturilor dintre SUA și Turcia a dus la o criză majoră a TRY, care a forțat CBRT să majoreze rata principală a dobânzii la 24%.

Motivele din spatele prăbușirii recente a TRY?

Motivele din spatele actualei slăbiciuni a TRY sunt similare cu criza valutară anterioară din Turcia. Scăderea ratelor dobânzilor sub presiunea lui Erdogan a declanșat o depreciere extremă a monedei. Datoria ridicată, inflația rampantă, relațiile slabe cu țările occidentale și lipsa independenței băncii centrale au împins lira turcească la noi minime istorice.

Raliul lirei turcești

Pentru a ușura povara deprecierii monedei asupra cetățenilor și a economiei, Erdogan și administrația sa au decis un set de măsuri menite să stabilizeze situația. Turcia va garanta conturile interne în TRY și va plăti dobândă pentru acele conturi, care va compensa pierderile valutare. Acțiunea vizează promovarea deținerii de economii în TRY și oprirea trecerii către valute și active străine. Guvernul turc va oferi companiilor și contracte forward care vor ajuta la acoperirea împotriva volatilității valutare. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste acțiuni să atenueze presiunile inflaționiste având în vedere reticența față de creșterea ratelor și prețurile la energie în întreaga lume.

Aceasta este, desigur, o parte a poveștii din spatele câștigurilor recente ale TRY. Celălalt este o intervenție valutară masivă a băncii centrale și reducerea pariurilor împotriva lirei de către investitori. Combinația acelor factori a condus la mișcări uriașe pe piața TRY la începutul acestei săptămâni.

Mișcările nominale ale USDTRY în timpul celei mai recente crize au fost mai rapide și mai mari decât în ​​cazul celei anterioare. Cu toate acestea, dacă ne uităm la mișcările relative (în %), putem vedea câteva analogii. Cu toate acestea, noile acțiuni anunțate de autoritățile turce ar putea să nu fie suficiente pentru a încetini inflația. Stabilitatea TRY poate să nu dureze mult dacă inflația continuă să accelereze. Sursa: xStation5

Ce urmează?

Au fost diferite metode folosite în trecut pentru a stabiliza moneda. Unele țări au implementat coridoare ale ratei dobânzii, altele au decis asupra ratelor ridicate ale dobânzii de lichiditate întârziată. Cu toate acestea, acele acțiuni nu au rezolvat niciodată situația pentru mult timp. Deși noul plan anunțat de Turcia poate părea rațional, este puțin probabil ca stabilitatea pe piața valutară să dureze mult. Dacă rata TRY rămâne flotantă, speculatorii ar trebui să revină în curând pentru a vinde lira și la testarea limitelor băncii centrale și a capacității guvernului de a apăra prețul. Fără un plan clar și acțiuni care să vizeze încetinirea creșterii prețurilor, o altă perioadă de slăbiciune a TRY pare să fie o chestiune de timp.

Ratele reale ale dobânzii din Turcia nu sunt doar negative, ci și cele mai scăzute din lume. Fără revenirea în teritoriu pozitiv, creșterea prețurilor poate fi greu de stabilizat. Sursa: Macrobond, XTBLira turcească a câștigat semnificativ, dar acest lucru a fost în mare măsură determinat de închiderea pozițiilor short. Aruncând o privire la CDS-ul turc, putem observa că nu există aproape nicio modificare a riscului de neplată în urma anunțării noilor acțiuni de către guvern. Înseamnă că marii investitori instituționali nu văd o îmbunătățire materială în ceea ce privește elementele fundamentale. Sursa: Bloomberg


Cuvinte cheie: lira turceasca, try, criza, inflatie, turcia,


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(44 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
149 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Ce este Standardul Comun de Raportare ( CRS ) ?

Standardul Comun de Raportare (CRS), implementat in cadrul Uniunii Europene prin Directiva 2014/107/UE privind schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal, a fost emis la initiativa Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pentru aplicarea schimbului automat de informatii in domeniul fiscal, scopul acestuia fiind o mai buna colectare a taxelor si a impozitelor si diminuarea fraudei si a evaziunii fiscale transfrontaliere. 74 de state au semnat pana acum acorduri pentru schimbul de informatii in domeniul fiscal.

Vezi toți termenii
Cursul BNR pentru data 04/07/2022
Moneda Curs
1 EUR 4.9448 RON -0.03 %
1 USD 4.7348 RON +0.13 %
1 GBP 5.7408 RON +0.56 %
1 CHF 4.9342 RON +0.06 %
1 CAD 3.6859 RON +0.67 %
1 AUD 3.256 RON +1.12 %
1 NOK 0.4787 RON +0.38 %


Statistici site
Total membri 1204
Activi azi 1
Membri online 1