Ce sunt pensiile ocupationale, care a fost spiritul directivei europene si ce au inteles unii parlamentari...

publicat in 24/09/2020 09:20

Companii discutate:

2 aprecieri nete


Guvernul a adoptat pe 27 august 2020 un proiect de lege ce reglementeaza cadrul legal necesar pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora.

Astfel, dupa 4 ani s-a ajuns la transpunerea directivei europene necesara pentru angajatorii care doresc sa contribuie in beneficiul angajatiilor, care astfel vor beneficia de o alta componenta a pensiei, la final de cariera.

Ce inseamna aceasta lege pentru noi?

" Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.

Astfel, daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale. Totodata, pensia ocupationala este facultativa, ceea ce inseamna ca incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective sa contribuie in nume propriu la un fond de pensii ocupationale. " ( Sursa: Wall-Street.ro )

Ce ar trebui sa se intample prin aceasta lege si care a fost spiritul directivei Uniunii Europene?

Prin aceasta lege angajatorii romani vor putea sa creeze o pensie facultativa pentru toti angajatii companiei, in care sa stabileasca o schema de contributie proprie pentru fiecare angajat, in functie de vechime, functie sau drepturi salariale. Facand acest lucru angajatorul va beneficia un beneficiul fiscal si angajatii de Pilon 3 de Pensii, de tip ocupational si platit de angajator.

Cum au inteles unii parlamentari "spiritul" acestei legi?

Deputatul PSD Adrian Solomon şi preşedinte al comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor a explicat că prin adoptarea acestui proiect este deschisă calea abrogării pensiilor speciale.

„Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit”, a subliniat Adrian Solomon.

In opinia mea, pensile speciale trebuie abrogate si atat, nu ”aceeasi Marie, cu o alta palărie”.

Pensile ocupationale vor fi platite de angajator pentru angajati, in cazul companiilor private asta inseamna banii privati ai companiei care merg in acest Pilon de pensii ocupationate, deschis pentru si in beneficiul angajatiilor acelei societati comerciale.

Sa abrogam "pensile speciale" pentru categoria tot mai mare de "bugetari speciali" si sa o inlocuim cu conceptul de "pensii ocupationale" dar platite tot din bani publici nu cred ca este spiritul directivei europene sau in interesul majoritatii platitorilor de taxe si impozite din tara asta, pe care Statul nu ii considera asa de "speciali".

Pensile ocupationale trebuie sa reprezinte un beneficiu atat pentru angajatorii care doreste sa fidelizarea angajatii si mai ales angajatiilor beneficiari al unei sume economisite pentru batranete.

Acest lucru trebuie sa se intample exclusiv in mediul privat si cu bani privati, nu cu bani publici.


Cuvinte cheie: pilonul 3, pensii speciale


Investitor din Cluj Napoca , Cluj

"Sunt un adept al capitalului romanesc si al rolului esential pe care investitorii din Romania il au in dezvoltarea economiei reale. Sunt pasionat de macroeconomie, piete de capital, banking si IT."

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Placeholder

Postează un răspuns
623 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Tranzactionarea pe cont propriu

Tranzactionarea pe cont propriu – Tranzactionarea capitalului propriu al societatii prin intermediul investitiilor in unul sau mai multe instrumente financiare.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 15/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9737 RON +0.05 %
1 USD 4.6664 RON +0.04 %
1 GBP 5.8274 RON -0.01 %
1 CHF 5.1094 RON +0.01 %
1 CAD 3.3963 RON +0.01 %
1 AUD 3.0251 RON -0.33 %
1 NOK 0.4273 RON -0.51 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 1
Membri online 1